Rosh Hashanah 5778 a început aseară şi la Bucureşti
Articol de cristina.toma, 21 septembrie 2017, 09:19
Aseara a inceput sarbatoarea de Rosh Hashanah, sarbatorita de evreii din toata lumea si care semnifica inceperea unui nou an dupa calendarul evreiesc. De altfel aceasta sarbatoare cade in prima zi a lunii Tishrei dupa calendarul ebraic modern si este prima dintre cele zece zile ale penitentei cunoscute sub numele de „Yamim Noraim” -in traducere Zilele Groaznice – si care culmineaza cu „Yom Kippur”, ziua ispasirii. Cunoscuta popular sub denumirea de „Anul Nou Evreiesc”, Rosh Hashana mai are si alte nume precum „Yom ha Teruah”, Yom ha-Din – in traducere Ziua Judecatii, Yom ha-Zicharon -Ziua amintirii. De Rosh Hashanah este sarbatorita crearea lumii de catre Dumnezeu, aceasta fiind si ziua in care Dumnezeu a creat primul om, pe Adam.
De asemenea, se spune ca tot in aceasta zi Dumnezeu i-a poruncit lui Avraham sa il sacrifice pe fiul lui cel iubit Itzhak. Cu inima stransa, Avraham l-a legat pe baiat si se pregatea sa implineasca dorinta lui Dumnezeu. Cand a ridicat cutitul pentru a-l ucide Dumnezeu i-a poruncit sa se opreasca si a trimis un berbec ce a fost sacrificat in locul lui Itzhak.
In Midrash, se povesteste ca in aceasta zi Dumnezeu, asezat pe un tron judeca toate fiintele de pe pamant si faptele fiecareia sunt cercetate in amanunt. Insa sentinta se va da de Yom Kippur. Astfel in timpul celor zece zile ale penitentei – Yamim Noraim – fiecare credincios isi face un examen de constiinta pentru anul in care a trecut si cauta sa vada ce greseli a facut, ce porunci nu a respectat. Este timpul cand evreii isi cer iertare unii altora, in cazul în care au avut un litigiu indiferent daca este vorba despre persoane din familie sau de straini. Este recomandat ca cel care a gresit sa isi ceara iertare iar cel caruia i se cere iertarea sa o acorde.
Rosh Hashanah dureaza doua zile atat în Israel cat si in Diaspora si incepe cu o seara inaintea primei zile.
De aceasta sarbatoare sunt legate o serie de obiceiuri. Cel mai important este sunatul din Shofar. Acesta este facut din corn de berbec iar explicatia este aceea ca Dumnezeu a trimis un berbec pentru a fi sacrificat de Avraham. Scopul pentru care se suna din Shofar este acela de a trezi poporul lui Israel si de a-i aminti ca se apropie ziua in care oamenii vor primi sentinta pentru faptele lor.
Inaintea ajunului de Rosh Hashanah este obiceiul de a se face „tashlich” adica evreii merg pe malul unei ape curgatoare si isi scutura buzunarele pentru a-si arunca pacatele. De asemenea cu aceasta ocazie se mananca mere cu miere pentru a avea un an dulce. De asemenea, pe masa se pune o paine rotunda pentru a arata simbolul timpului circular. Un alt fruct care se afla pe masa de Rosh Hashana este rodia, simbol al fertilitatii. Cu aceasta ocazie oamenii isi ureaza „Shana Tova” adica „un an bun”, „Shana Tova u Metuka” adica „un an nou si dulce” sau Ktiva ve Hatima Tova” „sa fiti inscrisi si pentru anul viitor”.
Evreii din Bucuresti au inceput celebrarea acestei sarbatori seara trecuta la Templul Coral. Cu aceasta ocazie, pe langa serviciul religios au fost rostite alocutiuni de catre dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Rafael Shaeffer, Prim Rabinul FCER, Jose Iacobescu, presedintele B’nei Brith, Paul Schwartz, presedintele Comunitatii Evreilor din Bucuresti, Eduard Kupferberg, secretarul general al FCER.
Corul Comunitatii Evreilor din Bucuresti a prezentat un program de cantece de Rosh Hashana
Cu aceasta ocazie, au fost, de asemenea, primite felicitari pentru Rosh Hashanah de catre Presedintia Romaniei, celelalte culte din tara noastra, Academia Romana, Institutul Cultural Roman, alte institutii dar personalitati ale vietii culturale.