Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 4 octombrie
Articol de , 4 octombrie 2017, 14:30
CINEMA
* Sala Palatului găzduieşte, de la ora 19:00, premiera de gală a filmului românesc „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, avându-l în rolul titular, acela al unui bătrân ce-şi rememorează copilăria în casa părintească, pe Marcel Iureş, alături de care mai joacă Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan.
* Programul zilei la Festivalul Anim’est.
˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate:
– de la ora de la ora 16:00, scurtmetrajele din calupul patru al competiţiei internaţionale;
– de la ora 18:00, 4 scurtmetraje realizate de Katariina Lillqvist, membră a juriului secţiunilor scurtmetraj internaţional şi film studenţesc („Radio Dolores”, „Maalaislääkäri” –după „Ein Landarzt” de Franz Kafka, „Kamarihaikara” – inspirat după Franz Kafka şi „Ksenia Pietarilainen”);
– de la ora 20:00, „Viaţa mea de dovlecel” film de Claude Barras distins cu premiile César, al Academiei Europene de Film şi cel al publicului Festivalului de la Annecy, comedie dramatică ce spune povestea lui Icare, un băieţel de nouă ani căruia îi place să-şi spună Courgette, care rămâne orfan şi ajunge într-un cămin de copii, unde se adaptează cu greu, dar încet-încet, cu ajutorul ofiţerului de poliţie Raymond şi al noilor săi prieteni, învaţă să aibă din nou încredere în cei din jur.
˟ La Cinemateca Eforie rulează:
– de la ora 16:30, 11 scurtmetraje prezentate şi la festivalul invitat, cel Internaţional de Animaţie de la Londra (LIAF);
– de la ora 18:30, „Ethel şi Ernest”, dramă regizată de Roger Mainwood bazată pe cartea din 1998 a apreciatului autor şi ilustrator britanic Raymond Briggs ce spune povestea adevărată a vieţii părinţilor acestuia, Ethel şi Ernest, doi londonezi obişnuiţi care se vor trezi protagonişti ai unor extraordinare evenimente ce schimbă societatea din temelie;
– de la ora 20:30, cele 12 scurtmetraje din competiţia naţională.
˟ În Expirat Club – Halele Carol, de la ora 22:00 începe programul „Gopo Re: Animation Night”, ce cuprinde filmul lui Ion Popescu-Gopo „Scurtă istorie”, care împlineşte 60 de ani de când a fost distins cu premiul Palme d’Or la Cannes, şi alte 10 filme care au primit acelaşi premiu.
˟ La CineTic au loc prezentările:
– de la ora 16:00, „Explorarea in(ter)dependenţei” de Reihold Bildner care experimentează, ca artist independent în cadrul Austrian collective gold extra, trecând prin domenii variate precum animaţia experimentală, Media Art, (robotic) Performances, Jocuri şi Augmented Reality;
– de la ora 18:30, Animatorul incredibil, Dave Cooper, membru al juriului secţiunilor scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi creatorul afişului Anim’est 12, îşi prezintă cariera.
DANS
* eXplore festival #12, Bucharest International Contemporary Dance & Performance Festival are astăzi în program, de la ora 19:30, la Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”, spectacolul „We To Be” de Mette Edvardsen (Norvegia) pentru care artista a primit prestigiosul premiu norvegian Ibsen. Reprezentaţia este urmată de un dialog.
MUZICĂ
* Câştigător al concursului „Dinu Lipatti” şi laureat al Concursului Internaţional „George Enescu”, pianistul Mihai Ritivoiu susţine, în premieră, un recital la Sala Radio, începând de la ora 19:00. În program câteva repere majore ale repertoriului solistic pentru pian: Sonata op. 26 în La bemol major de L. van Beethoven; Impromptu op. 90 nr. 2 şi nr. 3, de Fr. Schubert; Variaţiunile serioase, op. 54, în re minor, de F. Mendelssohn şi Sonata în si minor de Fr. Liszt.
* Fundaţia ACCUMM organizează deschiderea Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” 2017-2018 la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, cu recitalul vocal-instrumental susţinut de la ora 19:00 de soprana Anda Pop, pianista Verona Maier, violoncelista Isabela Ghercu, chitaristul Costin Soare, violonistul Radu Chişu şi clarinetistul Constantin Urziceanu.
* Grecii de la One Hour Before The Trip revin în România cu un concert ce are loc în Control Club, de la ora 22:00, avându-i ca invitaţi în deschidere pe Mountains on My Back din Bucureşti (de la ora 20:15) Sky Swallows Challenger din Cluj-Napoca (de la ora 21:00). Accesul se face începând de la ora 19:30.
* Alternosfera susţine un show cu totul şi cu totul special, de la ora 21:30 în Hard Rock Cafe.
* Ca în fiecare miercuri, în Berăria H are loc un concert de muzică românească interpretată de Joy Band, de la ora 22:00.
TEATRU RADIOFONIC
* Muzeul Naţional al Literaturii Române găzduieşte, de la ora 17:00 lansarea spectacolului Teatrului Naţional Radiofonic „Saloanele gotice”, un scenariu de Puşa Roth după romanul lui August Strindberg, teatru serial în regia lui Vasile Manta. Vor fi audiate episoadele 7 şi 9 din cele 10 ale serialului, care va fi difuzat la Radio România Cultural, în perioada 9 – 20 octombrie.
EXPOZIŢII
* În cadrul Bucharest Photofest, în Centrul Cultural Point, din strada General Eremia Grigorescu nr. 10, astăzi au loc:
– de la ora 18:00, avanpremiera proiectului „Ultimii mineri” în cadrul căreia fotograful şi doctorandul în antropologie Adrian Câtu va povesti despre motivele care l-au adus în Valea Jiului, despre provocările şi managementul unui proiect documentar pe termen lung, despre experienţa de teren, fiind proiectate multe din fotografiile acestuia, autorul răspunzând apoi şi întrebărilor publicului;
– de la ora 19:00, un Master class cu Dean C.K. Cox şi Polina Shubkina.
* La vernisajul expoziţiei „Arh. Mircea Stănculescu, implicare în creaţia de arhitectură a lui Carlos Ott şi a NORR Partenership Ltd. Toronto, Canada, 1990-2002”, ce are loc de la ora 18:30, în Galeriile de Expoziţie ale Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, va fi prezent şi arh. Carlos Ott.
EVENIMENT
La Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc, de la ora 18:30 începe manifestarea cultural-educativă „CARTEaREZISTĂ”, dedicată Zilei Internaţionale a Educaţiei şi care se înscrie în iniţiativa mai largă de susţinere a lecturii de carte coordonată de mediatorul cultural Simona Pandele. În cadrul evenimentului va avea loc un concert susţinut de soliştii clasei de pian a profesoarei Olga Szell şi o discuţie liberă cu scriitoarea Ivona Boitan despre importanţa cititului unor cărţi de calitate pentru viaţa unui om. De asemenea, este vernisată expoziţia de icoane pe lemn intitulată „Cu Hristos în suferinţă”, realizată de membrii Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon.
PUBLICAŢII
* La Librăria Mihai Eminescu, din Bd.Regina Elisabeta nr. 16, de la ora 17.00 are loc lansarea cărţii „Insula cuvintelor de acasă”, de Daniel Ioniţă. Invitaţi: Nicu Alifantis, Manuela Hărăbor, criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu, care va prezenta volumul alături de Mircea Petean, directorul Editurii Limes.
* Ateneul Român găzduieşte, de la ora 18:00 lansarea numărului 100 al revistei „Memoria”. Vor lua cuvântul: Emil Constantinescu – fost preşedinte al României, Micaela Ghiţescu – preşedinte al Fundaţiei Culturale Memoria, Nae Constantinescu – Revista Memoria, Octav Bjoza – preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi subsecretar de Stat, Radu Preda – preşedinte executiv IICCMER. Gazda evenimentului: Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”
* O întâlnire cu scriitorul Francesc Miralles, prilejuită de lansarea romanului „Iubire cu „i” mic”, recent apărut în colecţia Raftul Denisei, şi de participarea scriitorului spaniol la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT, Iaşi 4 – 8 octombrie), începe de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
ÎNTÂLNIRI, CONFERINŢE, DEZBATERI
* De la ora 18:00, în Clubul Ţăranului în continuarea seriei de conferinţe „Farmecul discret al etnologiei” povestite de Şerban Anghelescu, se desfăşoară al patrulea episod: „Îngropat într-un fluier: Mioriţa”.
* „Cum scoţi prima carte din sertar?” se intitulează discuţia despre debuturi literare ce are loc de la ora 19:00, la Librăria Cărtureşti Verona, cu scriitorii: Andreea Răsuceanu, Irina Georgescu Groza, Răzvan Petrescu şi Florin Iaru, în calitate de moderator.
* Tot de la ora 19:00, în Green Hours începe ediţia pilot a evenimentului: „Fractal. Club literar”, moderat de Andrei Zbîrnea, care îi va avea invitaţi pe scriitorii: Simona Popescu şi Petr Borkovec (Cehia).