Ce ne amintim și ce trebuie să învățăm!
Articol de cristina.toma, 9 octombrie 2017, 09:39 / actualizat: 9 octombrie 2017, 12:45
În fiecare an la data de 9 octombrie în ţara noastră este marcată Ziua Holocaustului în România, zi care în anul 1941 a început deportarea forțată a mii de oameni, cetăţeni români, bărbați, femei, copii, tineri şi bătrâni, intelectuali și oameni simpli.
Nu puțini dintre ei, foști soldați ai armatei române în Primul Război Mondial care luptaseră pentru întregirea patriei, din Bucovina şi Basarabia în Transnistria doar pentru ”vina” de a fi evrei. Puțini aveau să se mai întoarcă în locurile de baștină, mulți găsindu-și sfârșitul în Transnistria din cauza frigului, foamei, bolilor.
Supravieţuitorii, mulţi dintre ei copii şi adolescenţi în acea vreme își amintesc şi astăzi, cu greu stăpânindu-și lacrimile cum și-au pierdut unul sau ambii părinți, fraţi, surori, prieteni cu care doar cu câteva săptămâni înainte făcuseră planuri de viitor. Nimeni nu bănuise grozăvia celor ce aveau să se petreacă. Mulți dintre ei au trăit cu aceste amintiri ca niște coșmaruri ani de zile.
Însă toate acestea, aşa cum spunea și Iancu Zuckerman, supravieţuitor al Holocaustului, nu i-au făcut să urască alți oameni, vor un singur lucru : ca cele ce s-au întâmplat atunci să nu fie uitate pentru a nu se mai repeta cu nici un alt popor.
În Transnistria au fost deportati şi 25 000 de rromi, jumătate dintre ei copii din care s-au întors mai puţin de o jumătate.
Potrivit datelor de pe site-ul Institutului ”Elie Wiesel” pentru studiul Holocaustului în România, între 45 000 şi 60 000 de evrei au fost omorâţi în Basarabia şi Bucovina de către trupele germane şi române în 1941; între 105 000 şi 120 000 de evrei români deportaţi au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria; în regiunea Transnistriei, între 115 000 şi 180 000 de evrei locali au fost lichidaţi (în special la Odessa şi în districtele Golta şi Berezovca).
Cel puţin 15 000 de evrei din Regat au fost ucişi în Pogromul de la Iaşi şi ca urmare a altor măsuri antievreieşti. Aproximativ 132 000 de evrei au fost deportaţi la Auschwitz, în perioada mai-iunie 1944, din nordul Transilvaniei, stăpânit de Ungaria.
Dintre rromii deportați în Transnistria au pierit 11 000, comunități rrome nomade vechi de secole dispărând pentru totdeauna.
În memoria acestora, în fiecare an, în ţara noastră pe data de 9 octombrie, este marcată ziua Holocaustului în România, aceasta fiind instituită printr-o hotărâre de guvern, HG nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Potrivit HG 672/5 mai 2004, cu prilejul acestei zile se organizează acţiuni culturale, simpozioane și alte acțiuni tematice.
Astăzi la ora 10:00, la Memorialul Victimelor Holocaustului din România, intersecția străzilor Brezoianu și Lipscani, lângă Primăria Municipiului București, Guvernul României, prin Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, organizează evenimentul solemn de comemorare.
Începând cu ora 12:00, la Templul Coral va avea loc un simpozion despre actele de curaj din 1942 ale elevilor evrei de la Liceele ”Cultura”. Acesta va fi urmat de ceremonia de acordare a Medaliei de Onoare, ”Prieten al Comunităților Evreiești din România”, membrilor Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România.