Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 octombrie
Articol de , 23 octombrie 2017, 14:04
CINEMA
* Cinema Elvira Popescu găzduieşte, de azi până pe 25 octombrie, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Filmului Kazah, ce oferă cinefililor o selecţie de 5 filme care prezintă cultura şi istoria poporului kazah. Primul dintre acestea rulează deseară, de la ora 20:00, se intitulează „Khanatul kazah: Sabia cu diamante” şi este regizat de Rustem Abdrashev, care co-semnează şi scenariul acestei drame epice plasate în secolul al XV-lea, când descendenţi ai marelui Genghis Khan – „Întemeietorul” au dat naştere unei noi naţiuni în Marea Stepa, kazahii, şi unui nou stat, Khanatul kazah, ce apare pe harta lumii.
* Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prezintă, de la ora 18:30, filmul „Hermann Oberth – Evadare de pe Terra”, realizat de regizorul Cristian Amza, scenariul şi comentariul aparţinând analistului politic Dr. Anneli Ute Gabanyi.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 este proiectat documentarul „Dansul Soarelui: căluşarii”, de Cornel Gheorghiţă.
* Tot de la ora 19:00, la Institutul Cervantes are loc o proiecţie cu dramedia „Truman”, realizată de Cesc Gay ca o odă adusă prieteniei şi dragostei şi un portret amuzant şi onest al curajului de a accepta că moartea nu este decât o parte a vieţii.
* Centrul Ceh vă propune de astăzi o nouă serie „Documentary Mondays”, ce are ca tematică artele vizuale. Programul include filme despre artişti (pictori, fotografi sau cineaşti), filme despre filme, despre situaţii şi realităţi la intersecţia dintre artă şi afacere, documentare menite să inspire, să prezinte personalităţi în lumini inedite, dar şi să aducă în discuţie problematici din lumea artei. Deseară, de la ora 20:00, rulează „Original Copy”, un portret realizat de germanii Florian Heinzen-Ziob & Georg Heinzen ultimului pictor de afişe de film din centrul Mumbaiului, Sheikh Rehman, în acelaşi timp artist şi guru, comediant şi filosof. Un documentar ce vorbeşte şi despre magia filmului, efemeritatea şi nemurirea sa.
SPECTACOL
Berăria H vă invită, de la ora 19:00, să vizionaţi o adaptare a frumoasei poveşti orientale „Aladdin şi lampa fermecată“. Copiii vor fi fascinaţi de personajele minunate, de povestea amuzantă şi plină de învăţăminte, la finalul căreia dragostea dintre Jasmine şi Aladdin învinge în lupta cu vizirul Jaffar. Intrarea este gratuită, iar prezenţa cu mic, cu mare încurajată!
MUZICĂ
* Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional de Difuzare Muzicală (CNDM) din Spania şi în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, prezintă cel de-al doilea recital al Cvartetului Bretón, o nouă întâlnire cu muzica de cameră spaniolă ce are loc deseară, de la ora 19:00, la Ateneul Român. Programul este unul în întregime spaniol alcătuit din lucrări foarte puţin sau deloc cunoscute publicului românesc: Cvartetul de coarde nr. 2 de Juan Crisóstomo Arriaga, Cvartetul de coarde nr. 7 „De ultramar” de Ramón Paus şi Cvartetul de coarde nr. 2 în la mino de Jesús Guridi.
* Tot de la ora 19:00, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Alexandru Tomescu vă invită să îl însoţiţi pe drumul parcurs de către doi artişti de renume internaţional: violonistul Yehudi Menuhin şi sitaristul Ravi Shankar. Proiectul lor, „West meets East”, temelie a stilului World, a generat o muzică nouă din împletirea ragas-urilor indiene cu melosul european, reuşind să inspire timp de cinci decenii melomanii din toată lumea. La 50 de ani de la prima audiţie, Alexandru Tomescu readuce la lumină această muzică împreună cu: pianista Sînziana Mircea, Udhai Mazumdar, discipol al lui Ravi Shankar la tabla (percuţii indiene), Rohan Dasgupta la sitar şi Bhaskar Das la bansuri (flaut de bambus), doi tineri continuatori ai moştenirii lui Shankar.
EXPOZIŢII
* Un nou sediu al UNAgaleria este deschis azi, de la ora 18:00, la Combinatul Fondului Plastic al U.A.P. pe Str. Băiculeşti nr. 29, ocazie cu care este prezentată şi a doua expoziţie din cadrul proiectului interdisciplinar „Bucureşti, Straturi şi perspective. Între realitate şi ficţiune, între literatură şi arhitectură”, ce poate fi vizionată până pe 4 noiembrie. Curator: Aurora Király. Coordonator proiect: Iosif Király.
* Catedrala romano-catolică Sf. Iosif găzduieşte până pe 28 octombrie expoziţia de fotografie „Destinaţie Sololo Kenya”, ce cuprinde 66 de fotografii realizate de Daniel Bălteanu aducând în atenţia publicului localitatea Sololo (din nord-estul Kenyei), în care viaţa localnicilor se împleteşte cu activitatea a doi preoţi români, misionari ai Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti: Pr. Cristian Pişta – paroh (din 2008) şi Pr. Aurelian Herciu (din 2014).
* Până pe 2 noiembrie, în spaţiul cultural Gallery (str Leonida nr. 9-11) publicul de peste 16 ani poate vizita expoziţia de fotografie intitulată „The Naked Nude” realizată de Cristian Crisbăşan.
CONFERINŢE
* În cadrul întâlnirilor „Idei în Agora”, la Casa Filipescu-Cesianu are loc, de la ora 18:00, conferinţa „Cultură, ideologie şi politică în America de azi”, susţinută de savantul umanist american de origine română Virgil Nemoianu, în dialog cu Sorin Antohi.
* O nouă întâlnire a Cenaclului Sf. Simeon Noul Teolog, începe de la ora 18:30, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloaie”, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti. Mărturii despre Părintele Arhimandrit Simeon Kraiopoulos, teolog grec, sunt aduse de Monahia Filotheia – Stareţa Mânăstirii Naşterea Domnului din Tesalonic, Pr. prof. univ. Constantin Coman şi Pr. prof. univ. Gheorghe Holbea.