S-au descoperit potențiale metode împotriva paludismului!
Articol de Andra Radu, 27 octombrie 2017, 09:02
Cercetătorii elvețieni au descoperit două proteine-cheie în dezvoltarea și răspândirea parazitului malariei și o moleculă pentru a le neutraliza, fapt care dă noi speranțe pentru dezvoltarea unui tratament eficient.
Această boală este responsabilă în fiecare an pentru 500.000 de decese, 80% fiind copii sub cinci ani care trăiesc în Africa. Recenta descoperire nu doar că ar putea duce la dezvoltarea de terapii pentru a distruge parazitul inoculat de țânțar, ci ar putea împiedica și transmiterea acestuia, au afirmat oamenii de știință, ale căror rezultate au fost publicate joi în revista „Science”.
Strategii terapeutice împotriva paludismului sunt efectuate de multă vreme, dar acestea rămân moderat eficiente, au adăugat autorii studiului. Tratamentele actuale nu permit eradicarea acestei boli, deoarece parazitul dezvoltă o mare rezistență și ele încearcă să limiteze proliferarea parazitului în sângele persoanelor infectate, dar nu reușesc să blocheze transmiterea lui.
Oamenii care trăiesc în zone în care boala este endemică dezvoltă o imunitate naturală după ce au fost infectați și, în general, ei suferă doar simptome ușoare, au spus cercetătorii.
După o altă înțepătură de țânțar Anopheles, ei pot transmite parazitul, chiar dacă iau un tratament anti-malarie. Pentru a eradica malaria, este necesar să nu fie vizat doar parazitul atunci când se află în sângele oamenilor, ci și transmiterea lui prin intermediul țânțarilor, au explicat cercetătorii de la universitățile din Geneva și Berna.
Fără una dintre cele două proteine descoperite, parazitul este incapabil să invadeze celulele sanguine unde se multiplică. Eliminând-o și pe cea de-a doua, el nu mai poate ieși din celule sanguine infectate, împiedicând astfel proliferarea sa.
De asemenea, cercetătorii au identificat o moleculă care poate neutraliza aceste două proteine, eliminând parazitul în proporție de 99,9% în culturile de laborator, după 48 ore.
Acest lucru este comparabil cu clorochina anti-malarie. Molecula experimentală a făcut parazitul nedetectabil în sângele șoarecilor infectați, după două săptămâni de tratament zilnic.