Cartea de weekend îţi aduce „Timpul orașului București”
Articol de cristina.toma, 28 octombrie 2017, 08:00
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită, fie că iubiți Bucureștiul fie că vă apucă năduful în fiecare zi din cauza traficului, a gropilor în asfalt pe ici și acolo, a lipsei locurilor de parcare și a altor neajunsuri, ei bine, o astfel de carte este „Timpul orașului Bucuresti” scrisă de istoricul Adrian Majuru. Este o carte foarte bogat ilustrată ceea ce vă va face lectura și mai interesantă. Cu toate acestea este foarte greu să incluzi ”Timpul orașului Bucuresti” într-o anume categorie. De altfel nici autorul nu o face preferând să își numească lucrarea drept ”un șantier deschis”.
”Este o carte de istorie deoarece intrumentele de lucru sunt ale unui studiu istoric: documentare, argumentare, prezentare sintetică a fenomenelor. Este în același timp o carte de geografie pentru că informația este plasată geografic iar cu ajutorul analizei comparative s-a încercat și o localizare a vechilor mahalale în orașul modern al secolului XX.” Desigur, nu lipsesc și referiri pe larg la istoria mentalităților, alimentația, comportamentul, intimitatea, echilibrul dintre viață de acasă și spațiul public, figuri care au marcat istoria orașului dar și legende urbane.
De exemplu legendele de întemeiere a orașului București sunt pe cât de multe pe atât de diferite: una este aceea cu ciobanul Bucur care s-a așezat prin părțile noastre. Insă există și o legendă orientală care îl amintește pe armeanul Hapet Bokor din Varna care ar fi întemeiat orașul Boukor Aske ceea ce ar însemna ”orasul lui Boukor” Turcii au și ei legenda lor potrivit căreia București ar fi fost întemeiat de Ebu-Karis iar de aici Bukoris. Insă în limba albaneză ”Bukur esht” inseamnă ”frumos este”. Desigur, în ”Timpul orașului Bucuresti” mai găsim și alte lucruri interesante: de pildă ce ați spune dacă ați afla că în zona unde se află stația de unde luați în fiecare zi autobuzul a fost acum vreo 400 de ani o mare bătălie? Sau cartierul în care locuiți a fost întâi o tabără militară ori că acolo era locul pe unde intrau trimișii Porții Otomane în oraș sau că acolo s-a petrecut o poveste de dragoste cum nici în romane nu există?
Veți găsi în carte de la istoria vechilor mahalale la figuri legendare ale orașului, evenimente mai mari sau mai mici care i-au marcat istoria și multe altele dar pe care vă laș să le descoperiți singuri atunci când veți citi ”Timpul orașului Bucuresti” care, dincolo de orice încercare de a o încadra într-un gen sau altul rămane o poveste a Bucureștilor de la o mahala la alta, de la un secol la altul cu treceri prin peisaje umane diferite, o poveste care vă va face să nu lăsati cartea din mână până când nu veţi întoarce și ultima pagină!