Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 30 octombrie
Articol de , 30 octombrie 2017, 14:46
CINEMA
* În cadrul Săptămânii Culturii Israeliene ce începe astăzi, pe lângă festivitatea de deschidere şi lansarea expoziţiei foto „Israel în imagini”, de la ora 14:00 la Sala Constantin Stoicescu a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, au loc şi trei proiecţii de film la Sala de Consiliu a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, din strada Pitar Moş:
– de la ora 17:00, drama „Wedding Doll”, realizată în 2015 de Nitzan Giladi, ce spune povestea unei tinere femei cu deficienţe mintale care lucrează într-o fabrică de hârtie igienică şi locuieşte cu mama sa, ce a renunţat la propria viaţă pentru a avea grijă de fiica sa; tocmai atunci când tânăra are o relaţie cu fiul proprietarului fabricii, se anunţă închiderea unităţii de producţie ceea ce complică soarta tuturor şi a fiecăruia în parte.
– de la ora 18:30, documentarul „The Hummus Movie”, film eclectic şi emoţionant de Oren Rosenfeld despre delicioasa mâncare, ce are puterea de a aduce la un loc pe musulmani, creştini şi Evrei în Orientul Mijlociu, America şi în restul lumii;
– de la ora 20:00, comedia „„The Band’s Visit / Vizita orchestrei”, de Eran Kolirin, ce a primit Premiul Juriului secţiunii „Un Certain Regard” în 2007, despre o orchestră egipteană care vine în Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultură arabă, dar încurcă autobuzele şi nimereşte într-un orăşel din deşert locuit numai de evrei.
* Festivalul Internaţional de Film Studenţesc al Universităţii Hyperion a ajuns în penultima sa, la Cinema Europa fiind proiectate:
– de la ora 16:30, scurtmetrajele calupului 10 din secţiunea competiţională;
– de la ora 20:00, drama „Breaking News” regizată de Iulia Rugină, care a scris-o împreună cu Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, în care Andi Vasluianu, interpretează pe reporterul Alex Mazilu, care face un reportaj in memoriam despre viaţa operatorului său, după moartea tragică a acestuia, pe care-l prezintă prin ochii încercatei sale fiice adolescente interpretată de Voica Oltean.
MUZICĂ
* Arenele Romane găzduiesc, de la ora 18:00, a doua ediţie a „#3010 Festival”, la care participă formaţiile: Jinxy Von D’ers, Gray Matters, Breathelast, Days of Confusion, Luna Amară, Coma, Pixels, CCSE şi Subcarpaţi. Fondurile şi donaţiile obţinute în urma evenimentului vor fi folosite în beneficiul victimelor din fostul Club Colectiv.
* În cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului SoNoRo, de la ora 19:00 la
Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României începe concertul intitulat „Lost and Found” având în program: Cvartet cu pian în la minor de Gustav Mahler; Cvartet cu pian în la minor de Alfred Schnittke, după Gustav Mahler; Patru piese pentru vioară şi pian, op. 7, şi „Kinderstück” pentru pian solo, op. post. de Anton Webern; Sonata pentru violoncel în Do major, op. 102, nr. 1 de Ludwig van Beethoven şi Sextet în Do major, op. 37 pentru pian, vioară, violă, violoncel, clarinet şi corn de Ernst Von Dohnányi.
SPECTACOLE
* La Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 18:00 are loc o reprezentaţie a spectacolului „2 femei contemporane”, despre relaţia noastră cu consumerismul, conceput de Ioana Marchidan, care şi dansează alături de Flavia Giurgiu.
* Teatrul LUNI de la Green Hours găzduieşte, de la ora 19:00, audiţia cu public a spectacolului sonor „64” realizat de Teatrul Naţional Radiofonic. Premiera este semnată de Ilinca Stihi – scenariul şi regia artistică, şi este inspirată din drama de la Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.
* Teatrul Dubee Doo prezintă, de la ora 19:00 în Berăria H, spectacolul pentru copii „Frumoasa şi Bestia”.
* Control Club găzduieşte, de la ora 19:30’, evenimentul „Slam poetry / poezie urbană”, ce încheie proiectul „Luna Literaturii Europene“, organizat de EUNIC România care şi-a propus să sărbătorească cărţile şi scriitorii europeni pe tot parcursul lunii octombrie. După o introducere făcută de Mircea Dan Duţă, îşi vor prezenta lucrările: Sorin Despot, Anca Bucur, Răzvan Ţupa şi Iulia Militaru (România), precum şi François Laurent împreună cu grupul Amis Terriens (Belgia).
EXPOZIŢII
* La Institutul Balassi, de la ora 18:30 are loc vernisajul expoziţiei „Soli Deo Gloria – Cinci secole de protestantism maghiar”, în cadrul căruia formaţia acapella Corvina Consort interpretează „Psalmii de la Geneva” în prelucrări autentice din secolele XVI-XVII, cu text original în limba franceză, dar şi cu text în limba maghiară de epocă, în traducerea lui Szenci Molnár Albert, de la a căror publicare se împlinesc 410 ani.
* La Mega Mall, de azi până pe 5 noiembrie este deschisă o expoziţie despre istoria tangoului argentinian în cadrul proiectului Mall Cultural organizat de Asociaţia pentru Cultură şi Tango, cu sprijinul ARCUB, ce mai include un curs gratuit de dans (pe 2 noiembrie) şi un spectacol de tango argentinian cu muzică live (pe 3 noiembrie).
CONFERINŢĂ
* În cadrul întâlnirilor „Idei în Agora”, de la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu are loc o conferinţă cu tema „Identităţi evreieşti, identităţi româneşti”, în cadrul căreia Moshe Idel (filosof şi cercetător israelian al Cabalei, originar din România) va dialoga cu Sorin Antohi (istoric al ideilor, eseist, traducător şi editor român) despre istoria complexă a identităţilor evreieşti şi româneşti, continuând o conversaţie începută de cei doi cu aproape douăzeci de ani în urmă şi purtată în mai multe ţări, din care a rezultat şi volumul „Ceea ce ne uneşte. Istorii, biografii, idei” apărut în 2006.