Gabriela Firea: Bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură!
Articol de Andra Radu, 31 octombrie 2017, 15:36
La inițiativa primarului general Gabriela Firea, consilierii municipali au adoptat o nouă rectificare bugetară. Opoziția acuză actuala Administrație a Bucureștiului că ar tăia bani de la marile proiecte de investiții în infrastructura rutieră.
Edilul Șef a precizat că nu face decât se redistribuie banii care nu ar mai putea fi cheltuiți până la finele acestui an, în cadrul diferitelor proiecte de investiții.
Este vorba despre doar 18,5 milioane de lei, care nu ar putea fi cheltuiți până la finele lui 2017, în patru mari proiecte: Străpungerea Nicolae Grigorescu- Splai Dudescu, reabilitarea Bulevardului Liviu Rebreanu și a Șoselei Pantelimon și penetrația Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București-Pitești.
În plus, potrivit unor hotărâri adoptate de către Consiliul General tot astăzi, banii rămăși disponibili din cauza imposibilității finalizării acestor proiecte, vor fi folosiți pentru plata în avans a gazelor naturale necesare pentru încălzirea și apa caldă a bucureștenilor în această iarnă, așa cum legislația permite, se explică într-un comunicat de presă al Municipalității. Primarul Gabriela Firea a declarat în fața consilierilor că bucureștenii nu vor rămâne fără căldură și apa caldă, în această iarnă.
De unde s-au luat banii … ?
Principalele investiții de la care s-au luat banii ce nu ar mai fi putut fi cheltuiți până la sfârșitul anului sunt Penetrația Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, reabilitarea infrastructurii și a liniilor de tramvai pe Bulevardul Liviu Rebreanu și Șoseaua Pantelimon și Penetrația Splaiul Independenței -Ciurel -Autostrada București -Pitești.
Astfel, lucrările la Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu au demarat din 2010 cu termen de finalizare 2012. Numai că ele au fost blocate, vreme de 4 ani, din cauza faptului că exproprierile necesare lucrării, în valoare de circa 8 milioane de euro, nu au fost aprobate de către consilierii municipali de atunci. Lucrările au fost reluate în martie 2014 , având ca termen de finalizare 2015. Termenul a fost, apoi, amânat de mai multe ori.
Acum, potrivit comunicatului de presă al Primăriei Capitalei, au fost luați bani de la acest obiectiv de investiții deoarece „pentru finalizarea proiectului Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu este necesară contractarea unor lucrări ce nu au fost prevăzute în contractul de bază, și anume: iluminat public, semaforizare și separatoare de flux din beton. Dat fiind faptul că procedura de achiziție se va finaliza până la sfârșitul anului 2017, lucrările de execuție pot începe abia la începutul anului 2018, dacă o permit condițiile meteo, deci nu pot fi finanțate până la finele acestui an”.
Reabilitarea sistemului rutier și liniilor de tramvai Șoseaua Pantelimon a început pe la jumătatea lui iunie 2013, având ca termen de finalizare toamna lui 2014.
Rectificarea bugetară adoptată astăzi prevede reduceri de fonduri și de la acest proiect fiindcă „din lipsa Planului Urbanistic Zonal nu au fost finalizate procedurile privind obținerea Autorizației de construire pentru Park & Ride. Acest fapt implică prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor”, se spune în comunicatul de presă al Municipalității.
În cadrul rectificării bugetare, a fost diminuată alocarea pentru acest obiectiv de investiții întrucât „lucrările prevăzute în graficul de execuție pentru anul 2017 nu pot fi executate în totalitate din cauza întârzierilor generate de relocarea rețelelor electrice aflate în amplasamentul lucrărilor. De asemenea, sunt în curs de finalizare lucrările pentru descărcarea arheologică prevăzută prin Avizul Ministerului Culturii”, precizează comunicatul de presă al Primăriei Municipiului București.
Reabilitarea sistemului rutier și a linie de tramvai Bdul Liviu Rebreanu, ar fi trebuit finalizate la sfârșitul anului 2014, apoi termenul a tot fost prelungit.
Au fost diminuate alocările bugetare pentru acest obiectiv de investiții deoarece „finalizarea obiectivului este condiționată de găsirea unui amplasament pentru construcția Park&Ride. Totodată, desființarea unui imobil, ce se află pe amplasamentul lucrării, este condiționată de emiterea Autorizației de desființare de către Primăria Sector 3. Aceste probleme determină o întârziere a lucrărilor față de graficele de execuție și implicit a plăților, ceea ce impune micșorarea prevederilor bugetare”, precizează comunicatul de presă al Municipalității..
Investiții nerealizate mai sunt și la alte administrații și regii din subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General. Astfel, „în ceea ce privește suma de 68 milioane lei care se propune a fi diminuată de la RADET, acești bani erau prevăzuți pentru modernizarea unor centrale termice, acțiune care se va realiza în anul 2018”, spune Primăria Capitalei.
Au crescut și alocările bugetare pentru învățământul secundar inferior cu circa 30 de milioane de lei, totalul alocărilor ajungând la 44,5 milioane de lei.
Desigur, pe lângă investițiile în unitățile de învățământ, prin noua rectificare bugetară se mai acordă încă un milion de lei pentru Patriarhia Română.