Ascultă Radio București FM Live

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 2 noiembrie

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 2 noiembrie

Articol de , 2 noiembrie 2017, 16:49

CINEMA

* În cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului de Film UrbanEye, azi la Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 17:00, „Le cœur battant de la ville”, o selecţie de 4 scurtmetraje din cadrul Festivalului de Film Francez 2017 („L’amour existe” de Maurice Pialat, „Villeneuve” de Agathe Poche, „Toute la mémoire du monde” de Alain Resnais şi „Les dites Cariatides” de Agnès Varda);

– de la ora 19:00, „Welcome to Refugeestan”, documentar de Anne Poiret filmat în zone extrem de diferite ale lumii – Kenya, Tanzania, Iordania, graniţa Grecia / Macedonia – şi în birourile UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) ce gestionează peste 16 milioane de refugiaţi în diverse tabere din toată lumea, creând o „țară” imaginară de dimensiunea Olandei; proiecţia este urmată de o discuţie cu Andreea Ghimpu Lupaşcu, consilier juridic la Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi;

– de la ora 21:00, „BIG Time”, documentar de Kaspar Astrup Schröder, o incursiune amănunţită în viaţa creativă a arhitectului Bjarke Ingels, apărut recent în Top 100 Cei mai importanţi oameni al revistei TIME, filmul surprinzând totodată şi efortului său de a-şi menţine identitatea în timp ce contribuia la îmbunătăţirea oraşelor prin proiectele sale.

* În ultima sa zi, Festivalul de Film Francofon organizat la sediul Institutului Cultural Român cu ocazia Conferinţei Internaţionale a Femeilor Francofone la Bucureşti, vă propune producţiile:

– de la ora 16:30, „Ayiti mon amour”, de Guetty Felin, o poveste magică ce ţese viaţa a trei persoane diferite în Haiti la cinci ani după cutremurul de pământ devastator;

– de la 18:30, „Tous les chats sont gris” de Savina Dellicour, despre detectivul privat de 46 de ani, Paul, şi Dorothy, care, la cei 16 ani ai săi, este în plină criză de identitate şi vine să-i ceară să-i găsească tatăl biologic, care este … chiar el;

– de la ora 20:30, „Miracolul din Tekir” de Ruxandra Zenide, în care Dorotheea Petre interpretează pe Mara, vraciul unui sat de pescari de la Marea Neagră, care se foloseşte de un nămol special pentru a trata sătenii şi trebuie să-şi protejeze copilul cu care e însărcinată, pe care-l crede un miracol, conceput fără vreo relaţie cu un bărbat.

* La Spaţiul Public European, în cadrul proiectului „Joia de film” revin producţiile programului KineDok, powered by One World Romania. Astă-seară, de la ora 19:00 rulează „Copiii lui Cain”, documentar de Marcell Gerő ce urmăreşte viaţa a trei bărbaţi din Ungaria, care au comis crime în copilărie şi încearcă acum să se reintegreze într-o societate, într-un stat în dezechilibru, cu lacune şi nereguli.

* Tot de la ora 19:00, la MACAZ – Bar Teatru Coop., din Calea Moşilor nr. 106, are loc o proiecţie cu „Billy Elliot”, film ce spune povestea unui copil de 11 ani, fiu de miner interpretat de Jamie Bell, a cărui viaţă se schimbă pentru totdeauna în ziua în care a descoperit din întâmplare o clasă de balet în timpul unor lecţii săptămânale de box pe care le urma. Curând el se regăseşte în dans având un gen de talent rar întâlnit, însă nu fără a se lupta cu prejudecăţile lumii în care trăia.

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:30 este proiectat gratuit documentarul „Braşov 1987. 2 ani mai devreme” de Liviu Tofen despre revolta muncitorilor din Braşov de dinainte de răsturnarea lui Ceauşescu în 1989. Proiecţia este urmată de un dialog cu realizatorul filmului.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Camil Marinescu şi având în program: Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor, op. 47, de Jean Sibelius – solist Remus Azoiţei şi Simfonia nr. 6, în si minor, „Patetica”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

* Premiera celui mai nou clip single semnat de What’s Up feat. Ruby şi intitulat „A mea” are loc de la ora 19:00, la Hala cu Flori din strada Popa Nan nr. 82.

* Constantin Măgureanu sărbătoreşte 30 de ani de carieră artistică prin concertul „Preţuieşte viaţa, cât te ţine aţa” pe care-l susţine de la ora 19:00, la Sala Palatului, acompaniat de Orchestra Naţională Electrecord şi alături de invitaţii săi speciali: Floarea Calotă, Nicoleta Voica, Niculina Stoican, Dinu Iancu Sălăjanu, Emilia Ghinescu, Mariana Deac, Alexandru Pugna, Cristina Turcu Preda, Margareta Clipa, Claudia şi Florin Ionaş, Diana Selagea, Marius, Răzvan şi Antonio Măgureanu, Verginica Neagu, Oana Tomoiaga, Leticia Moisescu.

* Clubul Subteran, situat în Calea Rahovei 147-153, este inaugurat cu un concert susţinut de Şuie Paparude şi DJ Vasile, începând cu ora 21:00.

* Trupa Fantome îşi lansează cel mai recent album, „Volumul 2”, în cadrul unui concert dat de la ora 21:00, în Expirat Club – Halele Carol. Fantome este un proiect lansat de brigada Culese Din Cartier şi urmează o direcţie lăutărească urbană şi nostalgică.

* Carla’s Dream susţine un al doilea concert în Hard Rock Cafe, deseară, de la ora 21:30.

SPECTACOLE

* Astăzi şi mâine, între orele 16:00 şi 20:00, la sala Omnia, nou sediu al Centrului Naţional al Dansului, se desfăşoară acţiunea performativă continuă intitulată „Instrumente delicate cu care se poate acţiona” de Alexandra Pirici, dedicată reprezentării şi reprezentativului, o selecţie subiectivă de imagini, situaţii, discursuri politice, meme-uri care circulă online, evenimente importante din cultura pop, artă şi politică re-mediate de cinci performeri: Paul Dunca, Paula Gherghe, Farid Fairuz, Maria Mora, Cristian Nanculescu.

* Teatrul Vienez de Copii prezintă premiera spectacolului „Ţăranul Milionar”, de la ora 19:00, la Teatrul de pe Lipscani. În acest basm muzical în trei acte de Ferdinand Raimund pot fi întâlnite personaje precum Mulţumirea, Ura, Invidia, Tinereţea şi Bătrâneţea, iar lumea zânelor este în strânsă legătură cu cea terestră.

* Teatrul Naţional găzduieşte, de la ora 20:00 la Sala Studio, spectacolul „TORDRE – TORSIUNE”, în cadrul stagiunii de toamnă a proiectului FranceDanse Orient-Express al Institutului Francez. Torsiunea ca motiv, intimitatea ca impuls sunt temele acestui diptic realizat cu multă grijă şi pudoare, în care celebrul coregraf francez Rachid Ouramdane dezvăluie lumea interioară a interpretelor sale – Annie Hanauer (Marea Britanie) şi Lora Juodkaite (Lituania) -, scoţând la iveală un dans epurat, prin care sondează zona fragilă unde mişcarea coregrafică oscilează între poetic şi mărturie foarte personală.

EXPOZIŢII

* În cadrul Lunii Culturii Japoneze de azi până pe 12 noiembrie la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, este deschisă o expoziţie de stampe japoneze din epoca Meiji, iar la Universitatea Româno-Americană astăzi are loc, de la ora 18:00, o paradă de kimonouri cu participarea designerului Nobuaki Tomita.

* La Galeria creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Everything in White”, semnată de artistul Theodor Moise şi curatoriată de Răzvan Ion, ce poate fi vizionată până pe 03 decembrie.

* Expoziţia „Viaţa mea prin ochii tăi”, o incursiune fotografică în viaţa tinerilor instituţionalizaţi din România este vernisată, de la ora 19:00, la Café Verona unde rămâne deschisă până pe 8 noiembrie. Evenimentul este organizat de Asociaţia The Social Incubator.

CARTE

* La Muzeul Naţional al Literaturii Române de la ora 17:00, este lansat volumul „Sabin Pautza, Maestrul” de Daniela Caraman Fotea, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, ce prezintă biografia şi opera unui compozitor şi dirijor român de notorietate, în cuprinsul căreia se găsesc aproximativ o sută de imaginii fotografice, ceea ce-i conferă şi valoare de veritabil album. Cu acest prilej, vor lua cuvântul Ioan Cristescu – directorul MNLR, criticii muzicali Smaranda Oţeanu-Bunea, Florian Lungu, Octavian Ursulescu, precum şi Dana Pocea şi Ion Cocora. În finalul lansării, compozitorul şi dirijorul Sabin Pautza şi autoarea vor răspunde la întrebări şi vor oferi autografe.

* Începând cu ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, are loc lansarea cărţii „În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi”, de istoricul Lucian Boia, care-şi va prezenta lucrarea, alături de politologul Ioan Stanomir şi jurnalistul Marian Voicu.

CONFERINŢE, DIALOGURI

* Anca Tudorancea susţine conferinţa „Scrisorile evreilor spanioli din Bucureştiul secolului XIX”, de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.

* Tot de la ora 18:30, la Elite Art Gallery, din Piaţa Naţiunile Unite nr. 3-5, începe conferinţa „Arhiva de arhitectură: De la boltă, prin galantar, la vitrină”, prezentată de dr. arh. Adrian Crăciunescu, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, şi dr. Oana Marinache, istoric de artă şi coordonator de proiect la Asociaţia Istoria Artei.

* La Point Cultural Hub, din strada General Eremia Grigorescu nr. 10, de la ora 19:00 începe un dialog în cadrul proiectului „Liminal Talks” despre cum tehnologia reconfigurează ideile noastre despre ce înseamnă să fi uman, să trăieşti bine şi să faci bine. Cei şase gânditori locali şi internaţionali, care lucrează în artă, ştiinţă şi tehnologie şi îşi vor împărtăşi viziunile, încurajând publicul să discute sunt: Abby Rose – Tech for Good Global, Maria Guţă – World VR Forum, Constantin Vică – Research Centre in Applied Ethics, Rachel Uwa – School of Machines, Making & Make-Believe, James Williams – Oxford Internet Institute şi Ştefan Tiron – The Space Agency for Nocturnal Journeys to the Origins of the Universe. În cadrul evenimentului are loc lansarea publicaţiei „MINDCRAFT Stories”. Discuţiile sunt urmate de un DJ set with Orbita Lacustra.

* Al treilea sezon al „Intersecţiilor de miercuri”, iniţiat şi coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean, începe astăzi, de la ora 19:30, la Rezidenţa Scena9 din strada I. L. Caragiale nr. 32, cu scriitorul Mircea Cărtărescu într-un dialog despre locul literaturii în lumea în care trăim, despre rolul operei în viaţa de scriitor, despre rolul jurnalului în interiorul operei, despre felul în care scriitorul rezonează cu tot ceea ce se întâmplă în jurul său.

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 02:37

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit

Într-un nou episod al derby-ului feroviar din campionatul României, echipa antrenată de Dan Petrescu și formația condusă de pe margine de...

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:27

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 16:12

Fapte interzise în ziua votării!

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi în Capitală pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor...

Fapte interzise în ziua votării!
Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:58

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj pentru bucureșteni, înaintea referendumului local de duminică, 24 noiembrie....

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!

Jucătoarea română de etnie maghiară, Bernadette Szocs, a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor la tenis de masă! Szocs s-a oprit...

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!