Victoria şi Abdul – Prietenia unei Regine însingurate cu servitorul – maestru spiritual
Articol de , 14 noiembrie 2017, 19:20
„Victoria şi Abdul” este o dramă biografică ce rezistă de aproape două luni pe ecranele bucureştene datorită calităţilor sale, în primul rând aflându-se interpretarea pe care o dă celebrei regine britanice Judi Dench, actriţă nominalizată prima oară la Oscar acum douăzeci de ani, tot pentru rolul sensibil al Reginei Victoria din filmul „Mrs. Brown”, ce spunea povestea emoţionantă a prieteniei majestăţii sale cu scoţianul John Brown, la puţin timp de la moartea iubitului Prinţ Albert din 1861. Filmul de acum redescoperă cu sensibilitate, dar şi cu mult umor, un moment şters din viaţa Reginei Victoria: prietenia ei cu un servitor indian. Poveste este bazată „aproape pe evenimente reale”, după cum ni se precizează chiar de la începutul proiecţiei, fiind inspirată din jurnalele ţinute de Regină şi Abdul (al acestuia fiind găsit în 1910) şi din cartea scrisă de Shrabani Basu, publicată în 2010.
Episodul s-a petrecut în 1887, când regina îşi sărbătorea 50 de ani de la urcarea pe tron, iar la ceremonii sunt aduşi doi indieni care să-i prezinte un cadou. La mai bine de treizeci de ani de la moartea Prinţului Albert, Victoria se simte singură, întrucât prietenii apropiaţi au părăsit deja această lume, iar copiii şi nepoţii nu o înţeleg şi, deci, nu-i pot aduce alinare. Toţi cei nouă copii au dezamăgit-o, mai ales moştenitorul tronului Bertie, care abia aşteaptă s-o vadă moartă pentru a deveni el rege. Cum are şi diverse probleme de sănătate, trebuind să fie ajutată de o mulţime de persoane pentru a face faţă programului, ea nu mai găseşte motive de fericire şi nu se mai poate bucura de anii care i-au rămas. S-a săturat şi de politică şi de ceremonii parcă nesfârşite.
Când Abdul Karim, un tânăr din India care provine dintr-o familie modestă foarte bine interpretat de starul bollywoodian Ali Fazal, îşi face apariţia la Palatul regal, Victoria îl remarcă repede, datorită inocenţei sale aproape copilăreşti, care nu-l împiedică să mintă, ce-i drept cu bune intenţii. Devenit favoritul ei, între Karim şi Victoria se leagă o prietenie criticată de curtea regală, ai cărei membrii nu pot înţelege de ce suverana preferă să petreacă atâta timp alături de un simplu indian. Scandalul escaladează până la o tentativă de grevă a personalului Palatului când Abdul devine confidentul de încredere al Reginei şi chiar un Munshi, adică maestrul ei spiritual care o învaţă limba urdu şi Coranul. Mai mult, o latură a Palatului este decorată în stil indian, iar soţia şi soacra lui Abdul sunt aduse în Anglia.
Cu foarte interesanta poveste pe care o propune, cu decoruri somptuoase, o imagine foarte frumoasă şi o coloană sonoră ce susţine excelent atmosfera şi emoţia, cu actori care interpretează foarte convingător rolurile primite, drama biografică plină de umor şi ironie „Victoria şi Abdul” regizată de Stephen Frears nu trebuie ratată. O mai puteţi viziona la două Cinema City: din Sun Plaza şi din Mega Mall.