Muzica nu are vârstă!
Articol de Andra Radu, 16 noiembrie 2017, 15:17
Casa de Cultură a Studenților din București aniversează 80 de ani!
„La „Preoteasa„ te-am văzut
La „Preoteasa„ mi-ai plăcut
La „Preoteasa„…….„ spun cei de la Sarmalele Reci.
Luni, 20 noiembrie 2017, ora 18:00 are loc o conferinţă care propune speach-uri alternate cu momente de proiecție (audio – video), în interacțiune cu publicul (moderatori – Andrei Partoș, Doru Ionescu). Avem invitați speciali, personalități care au repetat și cântat în Casa Studenților, de la grupuri precum Song, Mondial, Phoenix, Venus, Sfinx, Metronom, Romanticii, Olympic 64, FFN, Iris, Holograf, Timpuri Noi, Taxi, Sarmalele Reci, Crepuscul,Omul cu Şobolani, Jad, Voltaj, Secret, Interval, Rond… Lista rămâne deschisă, ca și porţile aşezământului studenţesc de peste decenii.
Istoria muzicii rock, pop, jazz și folk din România se împletește cu istoria Casei de Cultură a Studenților din București de peste șase decenii. Aproape toate numele grele ale pop-rock-ului și jazz-ului românesc au trecut pe aici (prin ”Preoteasa”, numele sub care a fost cunoscută din anul 1957, când autoritățile comuniste au vrut să marcheze dispariția unui înalt demnitar comunist, Grigore Preoteasa).
Unul dintre primele cluburi de jazz din România a apărut, în anul 1964, la Casa de Cultură a Studenților din București. Pionieratul a fost foarte bine definit, marcând evoluția ulterioară a jazz-ului românesc.
În primii ani, aici cânta cu marii instrumentiști din generaţia sa, Jancy Korossy, cel mai influent pianist al jazz-ului românesc, dar şi trupa de dixieland a trompetistului Petre Magdin (cu Marius Ţeicu la pian şi Marcel Dragomir la saxofon, printre alţii). Mihai Berindei (autorul singurului Dicţionar de jazz) era alături de jam session-urile din Student Club, iar în sala mare Cornel Chiriac, cel mai iubit și cunoscut comentator de jazz, susţinea conferinţe însoţite de audiţii, tot el readucând carele de înregistrări ale RadioTeleviziunii Române, reînnodând o tradiţie interbelică…
Aici au repetat în anii 80 Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Billy Bontaş, iar în 1990, în aceeaşi sală era susţinut un prim mare concert cu cei mai mari muzicieni români, la înfiinţarea Federaţiei Române de Jazz.
Din 1968, la Cenaclul „Atlantida” (condus de Radu Anton Roman) şi Pop Clubul (Octavian şi Camil Petrescu jr) găzduite de Casa Studenţilor, au cântat primii folkişti, printre ei Mircea Florian, Doru Stănculescu, Mişu Diaconescu, Dorin Liviu Zaharia cu Olympic 64, Mircea Vintilă, Vali (Sterian) şi Carmen, mai târziu Dan Aldea şi Sfinx, Bebe Paraschivescu şi aşa mai departe. Aici au fost susţinute și câteva ședinţe ale Cenaclului „Flacăra” de la începuturi, care au continuat apoi după anul 1990.
Nume mari din pop-rockul românesc au repetat aici de la jumătatea anilor ‘60, de la Mondial, Coral, Metronom, Venus ori Catena la Holograf, Timpuri Noi, Taxi, Voltaj, VH2 şi SymPhoenix. În sala mare a organizat Arhitectura în anul 1969 prima ediţie a Festivalului naţional de muzică Pop, iar în Student Club se reunea bigbandul condus de Biţu Mărgărint; aici era cartierul general al grupului coral Song condus de Ioan Luchian Mihalea.
Din sălile de repetiţii au apărut Mihai Lucreţiu Gâtlan – prima victimă a Revoluţiei din Bucureşti – şi Cristi Paţurcă, autorul Imnului Golanilor. Atât înainte cât şi după 1989, numărul limitat al sălilor de repetiții și concerte a făcut ca tinerii în spirit să umple la refuz toate cotloanele Casei de Cultură a Studenților București la concertele pop, rock, folk sau jazz.
Firește, cel mai propice loc pentru o astfel de întâlnire (cu intrare liberă) este sala mare de la etaj, spațiu care apare în atâtea arhive video (imagini în mișcare și fotografii) care se constituie în dovezi încă din anii `60 încoace. Cele mai multe fotografii provin din arhiva domnului Emilian Urse (cineclubul StudFilm, primul cineclub studențesc de pasionați de fotografie și film din România, care anul acesta împlineşte 60 de ani de existență). O parte dintre acestea vor fi expuse în incinta Casei de Cultură a Studenților București oferite prin amabilitatea StudFilm și a Asociației Naționale a Cinecluburilor și Realizatorilor Neprofesioniști din România.