Trei etaje, trei confesiuni și o carte bună!
Articol de cristina.toma, 18 noiembrie 2017, 08:00
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această toamnă este ”Trei etaje” scrisă de Eshkol Nevo și apărută la editura Humanitas în traducerea Ioanei Petridean.
Romanul lui Eshkol Nevo explorează abisurile relațiilor umane de la iubire la trădare, de la suspiciune la nevoie de apropiere, de la devotament la dependență. Unora s-ar putea să amintească de scrierile lui Sigmund Freud sau de cele ale lui Albert Camus. Numai că acțiunea se petrece într-un bloc al zilelor noastre aflat într-un cartier elegant din Tel Aviv într-un bloc construit pe trei etaje unde trei familii locuiesc pe trei paliere ale acestuia.
Nu vom afla poveștile tuturor locatarilor ci doar a trei dintre ei, personalități disctincte ce devin pentru autor pretexte pentru a explora cele trei instanțe ale psihicului uman și a le pune pe tapet într-o manieră de-a dreptul freudinană. Astfel vom descoperi o întreagă gamă de sentimente de la desgustător la empatic și… multe secrete. De altfel, unul dintre personajele cărții spune că taina cea mai mare pe care un om o poate ascunde este taina vulnerabilității sale.
Cititorul va avea în față trei confesiuni făcute de trei oameni foarte diferiți: Arnon, Hani și Devora care aduc în prim plan secrete bine păstrate ani la rândul, vinovății de nemărturisit, frustrări și dureri vechi. De exemplu, Arnon îi povestește unui prieten despre degradarea vieții de familie, despre zbuciumul lui nesfârșit sub umbra unei îndoieli legate de Ofri, fetița lui de zece ani care a fost plecată câteva ore cu un vecin mai în vârstă și cu tulburări mintale.
Hani îi scrie unei prietene care locuiește în străinătate despre singurătatea infiorătoare în care trăieste în ciuda faptului că e căsătorită si are doi copii, si despre spectrul nebuniei de care se simte amenințată.
Devora, o fostă judecătoare care inspiră teamă și respect nu găsește pe nimeni căruia să îi vorbească despre lupta sa cu fricile ei și despre fărâme de speranță care îi încolțește în suflet după moartea unui soț dominator, iar lunga ei mărturisire o înregistrează pe un robot telefonic.
Fiecare dintre aceste personaje vă va trezi și simpatie dar și revoltă în același timp dar și curiozitatea de le câți confesiunea până la capăt. Nu o dată veți avea senzația că îi cunoașteți de când lumea. De altfel romanul ”Trei etaje” a fost dramatizat iar în scurt timp va fi și ecranizat. Însă până atunci, căutați să citiți cartea pentru că nu o veți lasa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.