Un nou episod în „scandalul Secerei”!
Articol de Mircea Apostolescu, 23 noiembrie 2017, 13:21
În ședința de ieri, consilierii municipali au adoptat două proiecte de hotărâre solicitate de către Primăria Sectorului 4. Este vorba despre un „Proiect de hotărâre privind declararea că bunuri ce aparțin domeniului public al Municipiului București a imobilelor situate în str. Secerei nr. 102-104, nr. 106 și nr. 108-110, sector 4 și darea acestor bunuri în administrarea Consiliului Local al Sectorului 4” și despre un „Proiect de hotărâre privind împuternicirea Consiliului Local al Sectorului 4 să achiziționeze pentru și în numele Municipiului București, imobilul teren în suprafața de 968 mp situat în str. Secerei nr. 106A – Secerei fără număr, sector 4”.
Aceste proiecte, propuse pe ordinea de zi la solicitarea Autorității Locale din Sectorul 4, au stârnit un adevărat scandal între consilierii grupului USR și cei ai majorității PSD-ALDE-PMP.
Astfel, din partea USR, consilierul Alexandru Gâdiuță a anunțat că grupul său se va pronunța, prin vot, împotriva trecerii a trei noi suprafețe de teren din strada Secerei, în perimetrul Parcul Tineretului-Parcul Lumea Copiilor, în administrarea celor de la Sectorul 4, deoarece terenul de peste două hectare dat, în decembrie anul trecut, în administrarea aceleiași primării, a fost folosit pentru amenajarea unei parcări.
Reprezentantul Primăriei Sectorului 4, fostul mare jurnalist, actualul Consilier Personal al primarului Daniel Băluță, Cristian Zărescu, a încercat să-i asigure pe consilierii municipali că terenurile pe care le cere, de această dată, în administrare își vor păstra destinația de spațiu verde, urmând a fi folosite pentru extinderea Parcului Lumea Copiilor.
Consilierul USR Ana Maria Ciceală a replicat că Primăria Sectorului 4 pregătește pentru respectivele spații verzi un proiect ce presupune betonarea unor mari suprafețe de teren și ridicarea a zeci de statui de bronz, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Zărescu a admis existența proiectului pentru Centenar, dar a insistat asupra păstrării destinației de spațiu verde.
Proiectele au fost, în cele din urmă, adoptate, în ciuda protestelor grupului USR.
În context trebuie reamintit faptul că Primăria Sectorului 4 a mai cerut de la Primăria Capitalei și a obținut în administrare, în decembrie anul trecut, și terenul situat în Strada Secerei, chiar vis-a-vis de Palatul Copiilor, care figurează ca spațiu verde, fiind încadrat în categoria de folosință V1a, adică parc. Terenul a fost transferat, inițial, în 12 decembrie 2016, din administrarea ALPAB în administrarea primăriei de sector, pentru a fi alipit Parcului Lumea Copiilor și amenajat ca parc. Ulterior Autoritatea Locală a Sectorului 4 a început să vorbească despre amenajarea unei parcări cu o capacitate de 750 de locuri, care, în acest moment, se află în lucru.
Ar mai trebui spus că, în anul 2009, Municipalitatea a concesionat, pe 25 de ani, terenul respectiv către SC Bleu Ciel SRL, în vederea construirii unui aqua-park. Concesionarul a și demarat lucrările, defrișând mai mulți arbori. Însă, ONG-urile de mediu s-au adresat justiției și au reușit, în 2013, să oprească proiectul, printr-o sentință definitivă, care anula autorizația de construire eliberată de către Primăria Sectorului 4 în 2011, deoarece legislația nu permite diminuarea suprafeței spațiilor verzi.