Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 noiembrie
Articol de , 27 noiembrie 2017, 12:47
CINEMA
* Cu prilejul Săptămânii Diplomaţiei Europene 2017: focus clima, între 27 noiembrie şi 7 decembrie, Ambasadele Franţei, Spaniei, Suediei şi Germaniei organizează, împreună cu Institutul Cultural Român şi cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, o serie de proiecţii de film. Prima are loc chiar astă-seară, de la ora 18:30, la sediul Institutului Cultural Român, din Aleea Alexandru nr. 38, unde puteţi viziona documentarul „Delta Dunării, paradisul aproape pierdut!” realizat în 2013 de Ioana Dorobanţu şi Dan Raţiu, prezentat de jurnalistul Liviu Mihaiu, preşedinte al „Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta”.
* Fotograful Răzvan Voiculescu lansează, de la ora 19:00, la JW Marriott Bucureşti, albumul de fotografie şi filmul „ROST. 12 Hotare”, co-produs cu Ana Maria Pîrvan, rezultatul a doi ani de călătorii în România ce capturează episoade emoţionante ale unui univers care se încăpăţânează să reziste, cel al culturii româneşti tradiţionale, 5 tineri alegând să îi păstreze memoria. Este piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe şase ani şi a inclus şi albumele „ROST – esenţe, gusturi şi stări româneşti” (2013) şi „Dor de ROST” (2015). Seara se va încheia cu un scurt concert susţinut de artistul Grigore Leşe.
* La Institutul Cervantes, în cadrul ciclului „Opere Prime. Cineaşti spanioli la debut”, de la ora 19;00 rulează drama „La pols” realizată de Llàtzer Garcia în care Guillem Motos interpretează pe Jacob care, după moartea tatălui său, începe să uite tot, iar relaţia cu sora sa Ruth, sau cu prietena lui, Alba, se va schimba cu totul, la fel felul său de a se raporta la cei din jur, iar asta îl duce mult dincolo de convenţiile sociale.
* Ultima proiecţie a programului Centrului Ceh „Documentary Mondays” din această toamnă are loc, de la ora 20:00, la MACAZ – Bar Teatru Coop şi vă propune filmul „Shot! The Psycho-Spiritual Mantra of Rock” de Barnaby Clay, o odisee în lumea colorată şi boemă a poveştilor despre istoria rock and roll-ului, o aventură cinematică ce studiază mintea unuia dintre cei mai mari fotografi în viaţă ai rock-ului: Mick Rock.
MUZICĂ
* Sala Horia Bernea a Muzeului Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, de la ora 17:00, concertul caritabil „Zâmbetul din cutie” prezentat de Maia Morgenstern, ce aduce pe scenă Ansamblul Ciocârlia Junior (de la Clubul Copiilor din sectorul 3), corul de copii „Flori şi stele”, trupa Pam Pam, pe Cristi Predună, Adelina Drăgănescu şi Alex Militaru, alături de copii talentaţi din şcolile partenere şi din centrele de plasament. Spectacolul este punctul culminant al unei campanii ce presupune colectarea unor cadouri de Crăciun de la copiii din şcolile partenere şi distribuirea lor, în perioada 15-18 decembrie 2017, către aproximativ 9000 copiii săraci, din 17 judeţe ale ţării.
* De la ora 20:00, în Control Club, în seria de concerte Jazz Nouveau, cântă The Bad Plus, trio american ce combină jazz-ul modern de avangardă cu elemente pop şi rock, mizând pe libertatea improvizaţiei.
* „Tari ca piatra” se intitulează concertul programat de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti în care violoncelistul Adrian Naidin şi Ionuţ Micu, toboşarul trupei Compact, se reunesc pentru o nouă aventură într-un univers imaginat la graniţa jazz-ului cu rock-ul şi a muzicii culte cu un filon etno autentic.
* Legendara trupă Damian Drăghici & Brothers susţine un concert lcaritabil a Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, începând cu ora 20:00. Invitaţi speciali: Feli, Florin Chilian, Sore, ş.a. Veniturile realizate din acest concert vor fi donate proiectului caritabil „Din suflet pentru suflete”, desfăşurat de Fundaţia Bright Light.
* „A Sip of Jazz” se intitulează concertul dat de Andra Maria şi Răzvan Filip Cipca, de la ora 20:00 în Serendipity.
DANS
* La LINOTIP, Centru Independent Coregrafic din Palatul Universul, de la ora 19:00 începe o reprezentaţie cu spectacolul „2 femei contemporane”, despre relaţia noastră cu consumerismul, conceput de Ioana Marchidan, care şi dansează alături de Flavia Giurgiu.
* Tot de la ora 19:00, Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, are loc ultima dintre Serile Tinerilor Coregrafi Români, ce vă propune piesel: „Essence” de Vanda Ştefănescu, care dansează alături de Carla Waltner, Denisa Anastasiu şi Daniel Alexandru Dragomir; „SH Φ RA” de şi cu Simona Dabija, Mariana Gavriciuc, Camelia Neagoe, Oana Zară; „Să mai iubeşti?” de şi cu Vanda Ştefănescu şi Valentin Stoica; „Masterpiece” de Ana Vişan care şi dansează alături de Bogdan Iacob şi Silvia Mauriţiu pe muzica interpretată „live” de Alex Ştefanescu – chitară, Horea Suciu – hapi drum, şi Bogdan Bordianu – pian.
AUDIŢIE
Teatrul Naţional Radiofonic organizează, de la ora 16:00, în clubul Ramada-Majestic audiţia cu public a spectacolului „Să vorbesc cu tine” de Ana-Maria Bamberger, prezentat în premieră absolută. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu. În distribuţie: Teodora Mareş şi Adrian Păduraru.
EXPOZIŢIE
Expoziţia de fotografie AGERPRES „ARtfel” care îmbină fotoreportajul, documentarul video şi realitatea augmentată, ce poate fi vizitată până pe 10 decembrie, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, unde astăzi are loc vernisajul acesteia va avea loc, începând cu ora 18:30.
CARTE
Librăria Sophia prezintă, de la ora 18:00, volumul „Rugăciunile amvonului – după cele mai vechi manuscrise liturgice de limbă greacă (sec. VII – XII)” cu o prefaţă de Pr. prof. univ. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, care este şi unul dintre invitaţi alături de Vladimir Bulat, critic şi istoric de artă.
CONFERINŢE
* Prima ediţie a Simpozionului internaţional „Proiecţii ale culturii române în cultura europeană” continuă cu o conferinţă specială a regizorului român David Esrig, ce are loc de la ora 17.00, în Sala „Perpessicius” a sediului Muzeului Naţional al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu nr. 8.
* În amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” din Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti, de la ora 18:00, în cadrul Simpozionului „Serile filocalice – Dumitru Stăniloae” Pr. prof. univ. Gheorghe Holbea susţine conferinţa „Jertfa muceniciei – din temniţe spre sinaxare”.
* În Sala Cafenea de la ArCuB, seria de conferinţe „#CePunemÎnRamă?” continuă cu o nouă temă: „Designul, când toţi suntem designeri. Perspective în designul pentru inovaţie socială şi culturală” susţinută de Constantin Goagea şi Alex Radu, care vor vorbi despre o carte cu un titlu aproape identic scrisă de Enzio Manzini. Conferinţa de azi, de la ora 18:30, face parte din Programul Expoziţional ArCuB 2017.
* La Institutul Italian de Cultură, de la ora 19:00 începe conferinţa „Panoramica degli studi di romenistica in Italia” susţinută de Prof. Bruno Mazzoni care predă limba şi literatura română la Departamentul de Filologie, Literatură şi Lingvistică al Universităţii din Pisa, una dintre cele 9 instituţii de învăţământ superior italiene în care se studiază limba noastră, tradiţia acestui studiu începând din anii ‘40 ai secolului trecut când au fost create în Italia numeroase „Lectorate” de română.
* Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor” găzduieşte, „Zilele Mănăstirii Văcăreşti”, proiect iniţiat de Raluca Băloiu – istoric de artă şi prof. dr. Loredana Iordache ce se desfăşoară până pe 29 noiembrie. Programul primei zile cuprinde:
– de la ora 19:30, expunerea „Mănăstirea Văcăreşti – o dramă de-a lungul unui secol” susţinută de lector Doina Mândru, istoric de artă, martor al demolării şi recuperării elementelor arhitecturale;
– de la ora 20:00, proiecţia producţiei TVR „Memorialul Bucureştilor, Ultimele clipe ale Mănăstirii Văcăreşti” realizată de Lucia Hossu-Longin, urmată de discuţii coordonate de lector Cătălin Manea, istoric de la Muzeul Naţional Cotroceni.