De azi nu mai râdem cu Cristina Stamate!
Articol de andreiabarsanbfm, 27 noiembrie 2017, 12:50
Dacă s-ar fi făcut avocat, așa cum și-a dorit inițial, acum nu am fi aflat despre dispariția sa. Dar am fi râs mult mai puțin!
Spre norocul publicului, meseria de actor a ales-o pe ea şi nu invers, mărturisea într-un interviu Cristina Stamate.
”O vecină a mamei, o persoană absolut solară, a zis că e păcat ca un aşa talent ca al meu să se stingă, ea mă vedea că dansam prin curte, recitam, şi atunci s-a dus şi m-a înscris la Coregrafie. Am intrat, am făcut nişte ani de balet şi aşa s-au înşirat toate cele. Cred că mi s-a indus din afară să aleg această meserie”. (Sursa: adevarul.ro)
Cristina Stamate s-a născut la 8 februarie 1946, la București.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa Sandei Manu
În 1967 a fost repartizată la Teatrul de Stat din Arad, După doi ani, a revenit la București, la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, de a cărui nume este legată întreaga sa carieră. A jucat în foarte multe spectacole, printre care: „Vivat Revista”, „Hohote în Herăstrău”, „Comedie pe Titanic”, „Revista Revistelor”, „Vara nu-i ca iarna”, „Arca lui Nae și Vasile”, „Bufonii regelui”, „Dai un ban, dar face”, „Idolii femeilor”, „Nimic despre papagali”, „Poftă bună lui Tănase”, „Te aștept diseară pe Lipscani”, „Ura… și la gară” , „O seară la revistă”, „Scandal în Paradis”.
Nu a făcut la fel de mult film, am văzut-o pe marele ecran, doar în ”Grăbeşte-te încet” și în „Secretul lui Bachus”, pelicule semnate de Geo Saizescu, realizate la începutul anilor 80.
A fost, însă, prezentă în foarte multe show-uri de televiziune și în distribuția multor spectacole ale Teatrului Național Radiofonic.
Înainte de a se îmbolnăvi a colaborat și în câteva spectacole la Teatrul Elisabeta.
A fost profesoară de teatru pentru copii și autoarea volumului ”Femeia Hopa Mitică”.
Pentru multă lume, Cristina Stamate a fost și un model de blândețe, candoare, feminitate.