Zborurile din Bali nu mai sunt afectate de norul de cenușă al vulcanul Agung
Articol de Stefania Grigore, 4 decembrie 2017, 10:09
Norul de cenuşă expulzat de vulcanul Agung deasupra insulei Bali acum o săptămână s-a împrăştiat parţial, astfel încât experţii consideră că nu mai afectează transportul aerian, deşi menţin alerta împotriva unei erupţii majore, relatează EFE.
Centrul Consultativ Darwin pentru Cenuşa Vulcanică (DVAAC) cu sediul în Australia a informat că norul de cenuşă este minim şi că liniile aeriene care până acum au optat pentru anularea zborurilor, precum Virgin Australia, oferă curse ‘de recuperare’ din Bali.
„Vulcanul este calm în exterior, dar în interior se petrec multe lucruri”, notează pe reţelele de socializare MAGMA, platforma naţională de informare pentru coordonarea vulcanilor şi alte dezastre.
Punctul de observaţie al vulcanului din Rendang a informat că Agung produce cutremure uşoare dar susţinute şi continuă să expulzeze lavă. Centrul de Vulcanologie şi Gestionare a Pericolelor Geologice menţine alerta la nivel maxim – de 4 – şi o zonă de securitate de 10 km în jurul craterului.
Numărul persoanelor evacuate în centre de refugiu a ajuns la 59.000, potrivit ultimului registru, în condiţiile în care autorităţile estimează că între 90.000 şi 100.000 de persoane locuiesc în zona de pericol.
Ngurah Rai, aeroportul internaţional din Bali, a fost închis de luni până miercurea trecută la prânz din cauza norului de cenuşă care a afectat peste 100.000 de călători.
Vulcanul Agung este situat în estul insulei Bali, în districtul Karangasem, departe de majoritatea atracţiilor turistice. Este vorba de prima erupţie cu magmă a vulcanului după cele din 1963, care au durat aproape un an şi au ucis peste 1.100 de persoane.