Bucureștiul între strălucirea Sărbătorilor și … mizerie cotidiană
Articol de Mircea Apostolescu, 4 decembrie 2017, 13:06
A trecut și 1 Decembrie, ne-am bucurat de parada militară, s-a aprins iluminatul de Sărbători, s-a deschis Târgul de Crăciun și orașul are, parcă o strălucire specială, în această perioadă, în care încet, încet, ne pregătim pentru Crăciun. Mii și mii de luminițe, vitrinele magazinelor care se întrec să atragă mușterii și forfota în crescendo a oamenilor, creează această atmosferă specifică a Sărbătorilor de iarnă.
Numai că, dacă, după lăsarea serii, atmosfera de sărbătoare care este creată de zecile de mii de luminițe ale orașului, este predominantă, pe lumină, nu poți să nu remarci spre exemplu coșurile de gunoi din care se revarsă mizeria, din zona stației de metrou de la Eroilor. Și nu vorbim despre vreo zonă aflată la periferia Bucureștiului sau la granița responsabilității a doi operatori de salubritate, ci de una centrală, aflată în granițele sectoarelor 1 și 5, care sunt gestionate amândouă de către același operator de salubritate. Dacă nici aici operatorul de salubritate care gestionează sectoarele 1 și 5, deopotriva, nu poate goli coșurile de gunoi și nu poate face salubrizare stradală, atunci unde …? În Zăbrăuți …?
Tot la capitolul curățenie, ziua nu poți să nu observi gunoiul scos la marginea străzii sau maidanele transformate în gropi de gunoi ori așa-zisele parcări private înecate în bălți și în noroi, pe Buzești-Berzei. Deci este vorba despre Sectorul 1, unde ridicarea gunoiului este gratuită, despre centrul Bucureștiului, la câțiva pași de Piața Victoriei, unde parcarea costă 6 lei/15 minute.
Nu poți să-i treci cu vederea nici pe „scormonitorii” care, ziua în amiaza mare, pe un bulevard central, Ion Mihalache, răstoarnă, fără a fi deranjați de nimeni, recipientele de colectare selectivă, fură PET-urile, hârtia sau dozele de băuturi și lasă în urma lor mizeria. Dacă nici împotriva acestora Poliția Locala a Sectorului 1 nu poate lua măsuri, dacă nici pe „scormonitori” nu-i poate prinde, atunci mai bine lipsă …
În schimb, parcă pentru a contrabalansa această mizerie și noncombatul polițiștilor locali, cineva a decis ca, pe același bulevard, să fie plantat gazon la sfârșit de noiembrie și început de decembrie, când temperaturile încep să coboare sub 0℃ și stă să dea zăpadă …
În fine, nu poți să nu te enervezi, când vezi zecile de găuri și șanțuri de tot felul, care au umplut carosabilul și trotuarele, utilajele care se foiesc prin centrul orașului, la Romană sau la intersecția Ion Mihalache cu strada Clăbucet, acum când traficul este infernal și când, în orice clipă ne putem aștepta la o ninsoare. Mai ales având în vedere faptul că, astă vară, când vremea era bună iar orașul era aproape pustiu, fiindcă mulți bucureșteni erau în vacanță, edilitariștii au fost și ei în vacanță …
Și, pe lumină, nu poți să nu vezi afișele „Atenție! Cade tencuiala!” de pe pereții imobilelor de pe Bulevardul Regina Elisabeta, la nici cinci minute de mers pe jos de Primăria Capitalei sau ruinele care stau să se prăbușească peste trecători, proptite doar în câteva bârne.
Desigur, afișele lipite pe toți pereții, pe vitrinele magazinelor abandonate, pe transformatoarele de curent, pe același bulevard central, dar și pe Calea Victoriei și pe Magheru, deja nu te mai enervează, fiindcă au intrat deja în „normalitatea” noastră cotidiană.
Acesta este Bucureștiul, între strălucirea beculețelor și mizeria cotidiana.