Şofer de București – care sunt costurile reale ale unui automobil?
Articol de bucurestifm, 8 ianuarie 2018, 09:45 / actualizat: 18 ianuarie 2018, 10:36
Foarte multi oameni doresc sa detina propriul automobil insa, ca intotdeauna, „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”.
Nu foarte multi dintre potențialii cumpărători se gândesc cât o să-i coste, cu adevărat, autoturismele dorite.
Este obligatoriu sa vă gândiți, înainte să vă achiziționați o mașină, la absolut toate cheltuielile pe care le veți avea de suportat cu autovehiculul respectiv.
Pretul de achiziție
Acesta variaza în funcție de starea de funcționare, modelul, marca, tipul și dotările de care dispune mașina.
Autoturismele noi sunt mult mai scumpe comparativ cu cele second hand iar cei care dispun de un buget ridicat sunt mai înclinați să cumpere o mașină nouă.
Totuși, un autoturism nou își pierde 10-20% din valoare imediat ce iese din showroom iar unele studii de piata arata ca, dupa doar 4 ani, nu mai valoreaza nici jumatate din cat s-a platit initial.
Pretul carburantului
Carburantul reprezintă principala cheltuiala pentru orice proprietar de automobil, deoarece este consumabilul care se epuizează cel mai rapid.
Scandalurile in care au fost implicati marii producatori auto, legate normele de poluare si de valorile nominale de consum ar trebui sa va faca sa va ganditi de doua ori atunci cand cititi datele de consum prezentate de catre dealerii auto.
Poate nu stiti, dar testele realizate pe automobile clasa medie care duc la un consum urban de 5% sunt realizate in mici orasele fara semafoare in care de pe automobilul testat s-au demontat pana si scaunele pentru a elimina greutate si in care soferul de test circula cu viteza constanta, cel mai adesea in jur de 50 de kilometri la ora si, cel mai important, fara opriri!
In traficul rutier real din Bucuresti este imposibil pentru un sofer cu acelasi model de autovehicul, daca luam in calcul desele opriri si multele momente de stat pe loc, sa nu aiba un consum crescut cu cel putin o treime fata de valorile prezentate la vanzare!
Pretul consumabilelor
Consumabile scot o mulțime de bani din buzunarele conducătorilor auto.
Unele dintre cele mai importante sunt ștergătoarele, lichidul de parbriz, lichidul de frână, bateria auto, uleiul de motor, antigelul, uleiul de transmisie, precum și diversele filtre
auto, cum ar fi cel de aer sau de ulei.
Anvelopele ar putea fi considerate și ele, într-o oarecare măsură, consumabile, deoarece este nevoie să fie înlocuite când nu mai pot îndeplini condițiile de siguranță pentru participanții la trafic.
Costul cumulat al acestor consumabile, in primii 5 ani de utilizare ai unui automobil, poate ajunge la o cincime din valoarea masinii.
Pretul reviziilor
Posesor de automobile este indicat să meargă macar de două pe an an la service – toamna pentru revizia de iarna si la începutul primăverii pentru revizia dedicata sezonului cald.
Astfel ne asiguram că automobilul este într-o stare cat mai buna de funcționare.
Apar astfel, dincolo de eventualele reparatii neprogramate, costuri constante de mentenanta ale unui automobil.
Manopera si costul pieselor auto reprezinta inca o suma de bani pe care trebuie sa o adaugati „la pachet” celei de achizitie.
INDUSTRIAL MARKETING, liderul pietei romanesti de cardane auto, v-a prezentat rubrica dedicata soferilor bucuresteni!