Păsări, lighioane, rubedenii-rețetă perfectă pentru un roman antidepresiv
Articol de cristina.toma, 27 ianuarie 2018, 09:47
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă, mai ales dacă vi se pare că aveți o familie nebună care nu vă întelege şi iarna aproape că vă deprimă, ei bine o astfel de carte este „Păsări, lighioane, rubedenii” scrisă de Gerald Durell si apărută în traducerea Mariei Berza la editura Art. De fapt, cartea este o continuare a romanului „Familia mea și alte animale” a aceluiași scriitor, în care o excentrică familie engleză care nu mai suportă întristătoarea climă britanică, se hotărăşte să se mute în insula Corfu.
În „Păsări, lighioane, rubedenii”, personajul principal al cărții este tot micul Gerry care se trezește de ziua lui în cameră cu un cadou neobișnuit: un măgăruş înzorzonat cu podoabe de Crăciun. Dar Gerry pare a se distra bine: hălăduieşte prin crânguri de măslini urmat de trei căței cât e ziua de mare căutând tot felul de lighioane cu care îşi terorizează familia. Iar vacanţa lui în insula Corfu a fost cum nu se poate mai frumoasă pentru că a făcut lucruri la care alți copii doar visează sau citesc în cărţile de aventuri: a adunat o herghelie de căluţi de mare, a asistat la o naştere în sat, evenimentul cu pricina petrecându-se fix în faţa lui. Și asta nu e tot: aduce acasă o testoasă moartă căreia ii face disecție pe terasă spre oripilarea familiei, pescuieşte sepii după o metodă specială și ia un prânz demn de un căpcăun cu o contesă durdulie, puțin cam trăznită care la despărţire îi face cadou o bufniţă.
Dar să nu credeţi că ceilalți membri ai familiei Durell sunt din cale afară de conservatori sau că se plictisesc în stilul britanic devenit clasic! Nu! Ei își trăiesc viaţa din plin: Margo face ședințe de spiritism să-și vindece acneea, Leslie a fost dat în judecată pentru o tărășenie în care au fost implicați niște curcani, în timp ce Larry, invită acasă tot soiul de tipi dubioși care, beți criță, mai cădeau prin câte un puț, iar doamna Durrell era curtată insistent de un căpitan de vas slobod la gură.
Se pot spune multe despre romanul lui Gerald Durell dar vă las să le aflați toate isprăvile atunci când veţi citi „Păsări, lighioane, rubedenii”, carte ce pare o combinaţie fericită dintre o fabulă de La Fontaine si „Poveștirile din Cantebury” ale lui Geoffry Chaucer şi care funcţionează ca un antidepresiv natural cu efect imediat. Totuși vă mai spun ceva: nu veți lăsa cartea din mână până când nu veţi întoarce şi ultima pagină!