Ciclismul urban ar putea fi periculos pentru sănătate din cauza poluării atmosferice
Articol de DSRNetworkAdmin, 7 ianuarie 2014, 10:59
Deplasarea pe bicicletă în marile orașe poate fi dăunătoare pentru inimă, arată un studiu recent.
Oamenii de știință au constatat că cicliștii inhalează milioane de particule fine, emise îndeosebi de mașinile alimentate cu diesel, care reduc capacitatea inimii în timpul mersului pe bicicletă, scrie metronews.fr.
Ciclismul ar fi astfel o soluție pentru mediu, dar și un risc pentru sănătate. Pentru reducerea poluării aerului, numeroase asociații și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă înlocuirea deplasărilor cu mașina cu transportul public sau mersul pe bicicletă.
Ultima alternativă nu ar fi însă lipsită de riscuri în orașele cu trafic rutier intens, arată cercetători de la Trinity College, al căror studiu este publicat în cotidianul The Australian.
Ei arată că ciclismul în condițiile menționate se dovedește nefast pentru inimă și plămâni din cauza absorbției de particule fine.
Și pietonii sunt expuși acelorași riscuri, însă într-o măsură mai mică, pentru că fac un efort mai mic.
În 2011, un alt studiu desfășurat de Universitatea din Londra arăta că cicliștii din mediul urban inhalează importante cantități de 'carbon negru'.
Ei precizau că persoanele din orașe care merg la serviciu pe bicicletă prezintă o cantitate de carbon în plămâni de 2,3 ori mai mare decât pietonii.
Carbonul negru poate duce la tulburări pulmonare, provoca suferințe respiratorii și crize cardiace.
'Locuitorii orașelor în care aerul este puternic poluat suferă în număr mai mare de cardiopatii, probleme respiratorii și cancer pulmonar decât cei din orașele în care aerul este mai curat', arată OMS într-un ghid practic.
Organizația a decis în octombrie 2013 să considere cancerigenă poluarea aerului exterior, 'existând suficiente dovezi care îndreptățesc afirmația că poluarea aerului exterior declanșează cancerul pulmonar'.
Ca soluții se recomandă evitarea zonelor cu trafic intens, alegerea unor ore de ieșit (în măsura posibilităților) când traficul este redus și evitarea circulării în spatele autobuzelor și camioanelor pe motorină. În ceea ce privește folosirea unor măști împotriva poluării, majoritatea particulelor sunt prea fine ca să poată fi filtrate.
Ciclismul rămâne un sport cu multe avantaje (dezvoltarea mușchilor, a rezistenței), categoric mai multe decât riscurile, este concluzia metronews.fr.