Painea va fi mai sanatoasa din 2014: Care este singurul colorant permis pe eticheta din 15 ianuarie
Articol de DSRNetworkAdmin, 7 ianuarie 2014, 11:40
Cel putin asta vor inspectorii Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, care au interzis inca din decembrie anul trecut folosirea colorantilor.
Ordinul urmeaza sa se aplice de saptamana viitoare si vizeaza in special painea neagra. Controalele vor fi mai dese, pentru ca marfa contrafacuta de pe piata sa dispara.
In doar cateva zile brutarii trebuie sa-si puna la punct noile retete. Colorantii nu mai au ce cauta in retetarele lor, cu exceptia lui E 150, adica maltul.
Modificarile vin dupa ce Uniunea Europeana ne-a avertizat ca pe piata noastra se gaseste foarte multa paine contrafacuta, in special neagra.
Unii producatori vand sub titlul de paine neagra, produse care nu sunt obtinute din faina neagra.
Care este procedura? Amesteca faina alba cu cacao, caramel si alti coloranti, pentru ca produsul final sa fie inchis la culoare.
De asemenea din paine vor disparea cenusa si carminul, scriu Stirile ProTv.
"In majoritatea controalelor am constatat ca ponderea ce mai mare era reprezentata de faina alba, nu de faina neagra care dadea specificitate produsului", spun cei de la ANPC.
In urma verificarilor din ultimele trei luni au fost oprite de la comercializare peste 12 tone de paine numai in Bucuresti.
"Din 15 ianuarie, autoritatile promit controale drastice, in special in ceea ce priveste produsele de patiserie. Asa ca cei care umbla cu painea vopsita risca sa primeasca amenzi sau sa ramana fara drept de comercializare", relateaza Andreea Brasovean, corespondent ProTV.