Pe ce își va cheltui bugetul Sectorul 6, în acest an…
Articol de Mircea Apostolescu, 5 februarie 2018, 14:17
Gabriel Mutu, edilul Sectorului 6, a declarat că investițiile publice sunt esențiale pentru această unitate administrativă. Investițiile trebuie să crească în fiecare an, pentru a îmbunătăți viata cetățenilor Sectorului 6, consideră Mutu.
Edilul spune că, la preluarea mandatului, nu a găsit nici un proiect de investiții care să poată fi demarat. În proiectul de buget propunem o alocare importantă pentru investiții.
Valoarea totală a bugetului propus este de 910 milioane de lei. Dintre acestea, 217 milioane vor fi alocate pentru cheltuieli de personal, reprezentând 23,8% din totalul bugetului. Edilul Gabriel Mutu și-a exprimat satisfacția că aceste cheltuieli cu salariile nu au crescut și mai mult, adică cu încă 60 de milioane de lei.
Cheltuielile de Investiții vor reprezenta, potrivit proiectului de buget, 18,4% din buget, adică peste 167 milioane de lei. Principalele direcții ale bugetului de Investiții al Sectorului 6 vor fi reabilitarea termică a blocurilor, asfaltarea străzilor de pământ, amenajarea și construcția de parcări. Și amenajarea de noi spații verzi, parcuri și baze sportive și de agrement va constitui o prioritate a bugetului Sectorului 6. Un astfel de parc va fi amenajat pe terenul fostei baze URBAN de pe Bulevardul Timișoara 10-12, a declarat Gabriel Mutu. O altă direcție de acțiune prioritară va fi introducerea sensurilor unice în cartierele Militari și Drumul Taberei.
Cheltuielile materiale vor reprezenta 342 de milioane de lei, 37,6%, acestea înglobând utilitățile, întreținerea și mentenanța investițiilor făcute în trecut. Numai salubrizarea și deszăpezirea Sectorului 6 vor costa 100 de milioane de lei. „Am vrea, însă, ca, în anii viitori, să diminuam cheltuielile materiale prin implementarea de soluții moderne. Spre exemplu cheltuielile cu paza, care se ridică actualmente la 7 milioane de euro pe an, ar trebui să se diminueze mult, în anii următori”, crede edilul Sectorului 6. Mutu a explicat că va implementa în cadrul Direcției de Politie Locală, un sistem de monitorizare video, cu intervenție rapidă, care va reduce semnificativ costurile pentru paza școlilor și a parcurilor.
Pentru reabilitare termică sunt disponibili 135 de milioane de lei, din creditul BEI, plus încă 200 de milioane din bugetul local și, poate, din fonduri europene. Cele 200 de milioane acoperă 74 de blocuri, cu 9000 de apartamente, a declarat Mutu. Au fost alese blocurile cu multe apartamente, a explicat edilul.
Primarul Sectorului 6 mai spune că, în luna iunie – iulie, programul de reabilitare termică ar putea demara. „Vom pune schelele pe blocuri, în iunie-iulie, dacă procedura de licitație nu va fi contestată”, a spus Gabriel Mutu.
Obligația de cofinanțare în proporție de 20-25% este una impusă de lege. Primăria va suporta întreaga valoare a reabilitării termice, după care proprietarii vor rambursa partea de cofinanțare în rate fără dobândă pe o perioadă de 10 ani. Proprietarii vor putea rambursa partea de coparticipare din economiile realizate la întreținere, susține primarul Gabriel Mutu.
Consilierul local USR Camelia Fâșie spune că este dezamăgită de faptul că bugetul propus de către primar ar aloca prea puțini bani, adică puțin peste 18%, pentru investiții, în timp ce cheltuielile pentru funcționarea primăriei și a Sectorului reprezintă peste 80% din buget.
Ea mai spune că investiții prioritare, precum asfaltarea străzilor de pământ, amenajarea unui nou parc, pe terenul fostelor sere Militari, amenajarea de baze sportive și de agrement sau construcția unui Spital nu au fost prinse în bugetul din acest an. Consilierul local mai susține că, prin proiectul de buget propus de către Executivul Primăriei nu prevede alocări pentru tineret și sport.