Antoaneta Cojocaru și Adrian Ciobanu – despre căutare și descoperire în teatru
Articol de andreiabarsanbfm, 9 februarie 2018, 18:35
Antoaneta Cojocaru și Adrian Ciobanu își păstrează prospețimea și tinerețea pe scenă și în afara ei, și ne arată acest lucru, o dată în plus, în cel mai recent spectacol ”Hamlet și noi”.
Rețeta e aparent una simplă, dacă îi asculți pe cei doi cu câtă naturalețe vorbesc despre ea. Ne-au împărtășit-o la Spectacol@bucuresti.ro.
Pentru ei teatrul încă înseamnă cercetare, căutare, exercițiu, descoperire. Înseamnă muncă, antrenamente fizice pentru a-și menține corpul în cea mai bună formă, înseamnă repetiții făcute cu conștiinciozitate înainte de fiecare spectacol.
Sunt, pe cât se poate, la zi cu ce ceea ce se întâmplă în teatru și în cultură, în lume. Își organizează în așa fel concediile încât să poată participa la evenimente importante, să vadă montări ale unor mari regizori ai momentului.
Iar spectacolele lor, pe care le-au construit împreună și cu alți artiști, sunt rodul acestor preocupări și îi reprezintă.
Așa a apărut ”Laboratorul de noapte”, la Teatrul Bulandra, iar primul său proiect, ”Arlechino moare?”, care a avut premiera în 2012, încă se joacă, și majoritatea reprezentațiilor sunt sold-out. Și următoarele spectacole, ”Pescărușul” și ”Cea mai puternică”, și-au creat publicul lor la Space Studio și la Sala Nouă de la Comedie. Asta nu a însemnat că cei doi nu au continuat să lucreze cu regizori importanți la Teatrul Bulandra și nu numai.
Acum există și ”Laboratorul de artă”, care s-a născut din întâlnirea Antoanetei Cojocaru cu câțiva tineri neprofesioniști, la un curs de teatru. Și pentru că a fost cu adevărat o întâlnire cu niște oameni frumoși și luminoși, care, deși veneau din domenii care nu avea nicio legătură cu scena, s-au deschis atât de tare și s-au dedicat acestui demers, acest curs a durat trei ani. Echipei i s-au alăturat studenți de la UNATC și ulterior alți actori.
Și după o muncă de încă un an, cei 20 de tineri talentați au ieșit deja sub lumina reflectoarelor. Antoaneta Cojocaru și Adrian Ciobanu joacă alături de ei, iar reprezentațiile spectacolului creat de actriță pe textul lui Shakespeare, ”Hamlet și noi”, au loc în clădiri de patrimoniu, printr-un proiect susținut de Ministerul Culturii.
Cei doi actori au povestit la București FM despre această nouă experiență alături de tineri, care nu e doar un gest de generozitate, e un schimb de energie și un gest de normalitate.