România, trasă în jos de corupţie într-un top al celor mai atractive ţări pentru afaceri
Articol de DSRNetworkAdmin, 22 ianuarie 2014, 14:43
România ocupă locul 8 în Europa de Est şi Asia Centrală într-un top Bloomberg al celor mai atractive ţări pentru afaceri, devansată de Ungaria, Cipru, Turcia, Bulgaria sau Rusia, şi trasă în jos în principal de percepţia investitorilor privind corupţia.
Deşi înregistrează cel mai bun scor din regiune în ceea ce priveşte gradul de integrare în economia globală, România este trasă în jos în top de ceilalţi factori luaţi în calcul în studiul Bloomberg, de la percepţia privind corupţia, fiscalitatea, protejarea dreptirilor de proprietate şi sistemul de contabilitate la infrastructură sau costurile şi procedurile necesare pentru înfiinţarea unei afaceri.
România devansează Slovenia şi Slovacia, ţări care fac parte din zona euro, în privinţa atractivităţii mediului de afaceri, în principal datorită costului mai scăzut al muncii, potrivit raportului Bloomberg.
Cea mai atractivă ţară pentru afaceri din Europa de Est şi Asia Centrală este Polonia, datorită expansiunii în ritm accelerat a consumului intern şi îmbunătăţirii infrastructurii.
Polonia a înregistrat cea mai bună rată de creştere economică din UE în ultimii 5 ani, după declanşarea crizei, şi singurul stat membru care nu a traversat vreo recesiune în această perioadă.
În pofida progreselor semnificative, Polonia are unul dintre cele mai slabe punctaje în ceea ce priveşte costul, în bani şi timp, al înfiinţării unei afaceri, principalele probleme în acest sens fiind birocraţia şi procedurile juridice complicate.
Prin absorbţia de fonduri europene, Polonia a investit peste 60 miliarde euro în infrastructura rutieră în ultimii şase ani, proiecte care au contribuit la performanţele economiei, notează Bloomberg.
Următoarele poziţii în top au revenit Cehiei şi Ungariei, urmate de Cipru, Turcia, Bulgaria, Rusia, România, Croaţia şi Lituania.