Regizorul Alexander Hausvater provoacă din nou publicul bucureștean, prin premiera de la TES, „Dumnezeul răzbunării”
Articol de andreiabarsanbfm, 23 martie 2018, 17:55
În acest weekend, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, va avea loc premiera piesei lui Shalom Ash, „Dumnezeul răzbunării”, De data aceasta provocarea vine întâi din partea textului, apoi din modul în care alege regizorul să îl pună în scenă.
„Este numit ‘spectacolul ghinion’, tragic al literaturii dramatice a evreilor. Peste tot în lume unde a fost montat, spectacolul a fost oprit, anulat, de fiecare dată. S-a făcut pe Broadway. Spectacolul a fost oprit, actorii arestaţi, judecaţi şi găsiţi vinovaţi. Actorii aceia nu au mai jucat niciodată”, a spus Hausvater în conferința de presă de astăzi, de la TES.
Regizorul a fost refuzat de teatre importante atunci când a propus acest proiect, chiar și în Istrael. Doar managerul Maia Morgenstern i l-a acceptat.
„E un text controversat, un text hulit, interzis, negat, şters cu roşu, un text asupra căruia s-a mâzgălit un X”, spune actrița, recunoscând, totdată, că nici pregătirea acestui spectacol nu a fost una ușoară, dar a fost un demers îmbrățișat de întreaga sa echipă. Și, da, se așteaptă ca reacțiile celor care îl vor vedea să fie dintre cele mai diverse.
Spectacolul este unul complex, cu muzica live, mișcare și video proiecție. Muzica a fost compusă de Gabriel Basarabescu și este interpretată de Bogdan Lifşin (acordeon), Rodica Gancea (vioară) şi Mihai Pintenaru (clarinet), membri ai Orchestrei Teatrului Evreiesc de Stat. Mișcarea scenică îi aparține Mălinei Andrei, scenografia este creată de Maria Miu, iar light design-ul este realizat de Lucian Moga.
Îi vom vedea pe scenă pe: Rudi Rosenfeld, Arabela Neazi, Neculai Predica, Iolanda Covaci, Marius Călugăriţa, Viorica Bantaş, Natalie Ester, Mircea Dragoman, Veaceslav Grosu, Mircea Drîmbăreanu, Luana Stoica, Geni Brenda Vexler, Ştefan Eparu şi George Lepădatu.
Spectacolul se joacă în idiş, și este pentru prima oară când Alexandru Hausvater montează în această limbă. Spectatorii vor beneficia de traducere, dar regizorul speră că publicul va fi captat de acțiune și nu va mai avea nevoie să urmărească supratitrare.
Reprezentațiile au loc la TES, de la ora 19:00.