Daniel Tudorache: REUNIREA cu România cerută de 20% dintre primarii și președinții de raioane din Moldova!
Articol de Mircea Apostolescu, 26 martie 2018, 08:09
Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, și Președintele Consiliului Raional Orhei, cel cu cea mai numeroasă populație din Republica Moldova, au semnat, ieri, un Protocol de Înfrățire între cele două unități administrative.
Protocolul vine să marcheze 100 se ani de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, spune că, împreună cu edilul din Banu Manta, a dorit să marceheze, ieri, împlinirea unui secol de când orheenii au fost primii care, pe 25 martie 1918, au cerut unirea cu Țara Mamă.
Pentru a readuce în amintirea contemporanilor evenimentele de acum 100 de ani, Primăria Sectorului 1 a oferit o petrecere cu muzică populară moldovenească pentru 3000 de oaspeți din Basarabia.
Abia revenit, ieri după – amiază de la marele miting unionist de la Chișinău, Daniel Tudorache a declarat pentru București FM că 20% dintre primarii și președinții de Consilii Raionale din Republica Moldova s-au pronunțat, deja, pentru REUNIREA cu România.
Președintele Raionului Orhei, Tudor Golub a mai declarat pentru București FM că își dorește ajutorul Autorității Locale a Sectorului 1 pentru proiecte precum modernizarea unităților de învățământ repararea și dotarea centrelor de sănătate din sectorul prespitalicesc dar și pentru proiecte din domeniul cultural și sportiv.
L-am întrebat pe Primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache dacă, în colaborarea cu Raionul Orhei, va depăși stadiul ceremoniilor de înfrățire și al podurilor de flori? Edilul din Banu Manta spune că vrea să susțină financiar proiecte concrete, care să aducă o creștere a calității vieții pentru orheenii. „Ne-am înfrățit și cu Pretura Centru din Chișinău, iar rezultatele concrete ale colaborării noastre încep să apară. Astfel, Sectorul 1 a finanțat cu un milion de euro „Scara de Granit” care este una dintre căile de acces pietonal în Parcul ‘Valea Morilor’ din Chișinău”, spune Tudorache.
Parcul „Valea Morilor” a fost amenajat în 1952, la cererea lui Leonid Brejnev. El are o suprafață de 102 hectare un relief variat și un lac. În parc se află mai multe obiective de interes, de la un orășel al copiilor, până la Cinematograful de Zi, Teatrul de Vară, cu o capacitate de 5000 de locuri sau Centrul Cultural American. Cei de la Chișinău au realizat una dintre cele patru căi de acces, „Scara de Marmură”, dar nu au mai avut bani pentru a continua investițiile pentru celelalte trei.