Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 12 aprilie
Articol de , 12 aprilie 2018, 16:20
CINEMA
* Două filme sunt proiectate în avanpremieră la Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:30, minunatul documentar „România neîmblânzită” produs de studioul britanic Off the Fence în regia lui Tom Barton-Humphreys despre viaţa naturală fabuloasă ce există în România, căminul a nenumărate vietăţi, o explozie a sălbăticiei în munţi cu păduri străvechi şi ape nesfârşite sau în Delta Dunării, care găzduiesc creaturi de referinţă pentru bătrânul continent Europa;
– de la ora 20:30, „Loving Vincent / Cu drag, van Gogh”, de Hugh Welchman şi Dorota Kobiela ce prezintă viaţa şi moartea controversată a marelui pictor printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el, intriga prinzând viaţă prin interviuri cu cei apropiaţi de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente. Acest film rulează şi la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 18:00.
* La Institutul Cervantes, în cadrul Zilelor Filmului Argentinian, de la ora 19:00 rulează comedia neagră „El hombre de al lado / Bărbatul de alături” de Gastón Duprat şi Mariano Cohn, care, pornind de la tensiunea a doi vecini, interpretaţi de Daniel Aráoz şi Ruben Guzman, explorează relaţiile complexe dintre diferenţele de clasă, barierele sociale, bine şi rău.
* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, tot de la ora 19:00, este proiectat filmul biografic „L’odyssée / Odiseea”, realizat de Jérôme Salle, ce prezintă 30 de ani (1949 – 1979) din viaţa căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de ştiinţă, explorator, inventator şi cineast interpretat de Lambert Wilson.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 20:00 are loc ceremonia de deschidere a Săptămânii filmului din vestul Chinei, ce include proiecţia, în premieră în România, a dramei de familie „Câinele de vânătoare”, în prezenţa regizorului Jianhua Liu şi a actriţei Zhao Tingting.
MUZICĂ
* „Vienna Meets Romania” se intitulează recitalul susţinut de Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, şi pianista Cătălina Butcaru, de la ora 19:00, la Sala Radio. Cei doi interpretează sonate de Beethoven, Schumann şi Brahms, precum şi celebrul Poem de Chausson.
* Programul de jazz Artist in Residence continuă la ArCuB – Hanul Gabroveni cu concertul susţinut, de la ora 20:00, de Mircea Tiberian Quartet din care mai fac parte încă trei muzicieni din Elveţia, Statele Unite şi Austria: Claudio Puntin, Chris Dahlgren şi Alfred Vogel. Împrumutându-şi titlul de la celebrul film din vremurile de aur ale neo-realismului italian, concertul creionează satirico-melancolic drumul către eşec al utopiei comuniste, văzut din perspectiva propriilor experienţe în aşa-numitul Ŏstblock şi modul idealist în care Occidentul se raporta la aceleaşi realităţi.
* Artistul Dan Byron cântă în Clubul Ţăranului, de la ora 20:00.
* De la ora 21:00 susţin concerte:
– Mircea Baniciu şi trupa sa, în Clubul Mojo;
– trupa Baba Dochia, în Expirat Club – Halele Carol.
* Alexandra Uşurelu dă concert, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.
* În Control Club, de la ora 23:00 vă puteţi bucura de electronic soundscapes propuse de Prâslea şi Ragrip (Paul Agripa & Lumieux).
SPECTACOL
Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr.8) găzduieşte, de la ora 17:00, audiţia cu public în avanpremieră a spectacolului „Aniversarea” de Olga Delia Mateescu produs de Teatrul Naţional Radiofonic. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuţie: Olga Delia Mateescu, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Silviu Biriş, Costas Mincu, Anca-Elena Munteanu, Ciprian Cojenel. Premiera radiofonică va fi difuzată marţi, 17 aprilie, de la ora 20:00, la Radio România Cultural.
FESTIVAL
* De astăzi până Duminică 15 aprilie, SPOTLIGHT – Bucharest International Light Festival transformă, pentru al patrulea an la rând, Calea Victoriei într-o galerie în aer liber a instalaţiilor de lumină, această arteră de circulaţie devenind pietonală de la Biblioteca Centrală Universitară până la Splaiul Independenţei, între orele 20:30 şi 23:00. În organizarea Primăriei Capitalei, prin ARCUB, şi în parteneriat cu Festivalul Luminilor de la Berlin, Spotlight 2018 aduce la Bucureşti proiecte multimedia care, folosind tehnica de ultimă generaţie, vă propun un conţinut artistic plin de emoţie şi sugerator de poveşti. Sub motto-ul ediţiei, „United We Shine”, artişti din ţară şi străinătate participă la Concursul de Video Mapping Spotlight. Pentru prima dată în istoria festivalului este folosită faţada Palatului CEC, proiecţii având loc şi pe Muzeul Antipa, Palatul Ştirbei, Arcul de Triumf, Teatrul Odeon, clădirea Ministerului Afacerilor Interne şi Ateneul Român. În premieră, Piaţa Universităţii găzduieşte o instalaţie de lumină şi sunet din Israel, iar Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti devine locaţia unei instalaţii interactive din România.
Spectacolul de deschidere are loc în Piaţa George Enescu, de la ora 20:30, şi este susţinut de două trupe internaţionale: „Light Balance” din Ucraina şi Spark! din Marea Britanie.
EXPOZIŢII
* De la ora 18:00, la Muzeul Naţional Cotroceni, în Spaţiile Medievale este vernisată expoziţia „Artele Focului”, la care participă cu lucrări 25 de artişti ceramişti, sticlari şi metalişti. În cadrul acestui proiect, în zilele de 14 -15 aprilie şi 21 – 22 aprilie, în intervalul orar 12:00-20:00, pot fi vizitate atelierele unora dintre cei mai importanţi artişti din Bucureşti şi din România.
* Institutul Balassi vă invită la vernisajul expoziţiei colective de tapiserie „Fire narative” ce are loc, de la 19:00 la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Calea Griviţei nr. 64-66) unde poate fi vizionată până pe 1 mai. Prezintă: istoricul de artă Szepes Hédi şi Orbán Anna Mária, artist textilist. Curator: Kneisz Eszter. Violonistele Iolanta Eremie şi Diana Ciudin, precum şi violistul Alexandru Cochisă susţin un moment muzical.