Probleme arzătoare… la propriu
Articol de Mircea Apostolescu, 20 aprilie 2018, 12:45
Am scris, ani și ani la rând, vară după vară, despre două probleme foarte grave ale Bucureștiului. Este vorba despre lipsa cișmelelor și a toaletelor publice.
Dacă lipsa celor dintâi o resimțim doar vara, când canicula ne stoarce de orice strop de apă și, pentru a ne hidrata, suntem nevoiți să scoatem din buzunar câte 2 lei sau 2,5 lei, pentru o sticlă de apă minerală de 0,5 litri, asta dacă nu suntem în parc, unde aceeași sticlă de apă poate ajunge la 4 lei ; lipsa toaletelor o resimte orice om obișnuit, care circulă cu transportul în comun sau pe jos prin București.
După ce te-ai hidratat, fie că afară e cald sau frig, sau dacă, ferească Sfântul, ai o problemă la stomac, te uiți înnebunit după o toaletă stradală. De cele mai multe ori, nu găsești una, fapt pentru care toate gangurile, toate zidurile, toate gardurile orașului sunt pline de zoaie de urină. Când vremea se încălzește, zonele respective put îngrozitor, încât trebuie să îți ții respirația, când treci pe acolo.
Un exemplu elocvent este cel de pe Calea Victoriei. În plin centrul orașului, pe cea mai reprezentativă și mai scumpă arteră, se află blocul „Rosenthal”. Construit prin anii ’30 de către Banca Națională, pe locul fostului magazin de porțelanuri „Rosenthal „, de unde i-a rămas și numele, pentru a sluji drept sediu Casei de Pensii a funcționarilor băncii, blocul de 8 etaje reprezenta o inovație pentru Bucureștii acelor vremi. Asta pentru că magazinele de la parter beneficiau de o așa – numită galerie comercială, un spațiu acoperit în fața vitrinelor, astfel încât lumea să poată zăbovi în fața acestora, chiar dacă afară ploua cu găleata sau dogorea soarele.
La începutul anilor ’90, blocul ajunge în patrimoniul Bancorex, iar, după răsunătorul crah al acesteia, la Primăria Capitalei.
Astăzi, blocul „Rosenthal” zace în părăsire de ani și ani de zile. Galeria comercială ce reprezenta, odinioară, o mândrie a Căii Victoriei, este acum locul predilect de urinat al tuturor bețivilor care ies din cârciumile Centrului Istoric cu burțile pline de bere. Odată cu venirea vremii calde, duhoarea de urină care vine de sub coloanele Blocului „Rosenthal” te poate lăsa fără poftă de mâncare pentru câteva zile.
Iată că, după ani și ani de zile, un Primar General se apleacă, în sfârșit, asupra acestor probleme arzătoare… la propriu ale oamenilor obișnuiți. Astfel, ieri, consilierii municipali au adoptat, la inițiativa Gabrielei Firea, un proiect de hotărâre privind amplasarea a încă 50 de cișmele pe domeniul public al Municipiului București. Este un prim pas extrem de necesar și care îți dă speranța că, poate, va fi rezolvată și cealaltă problemă stringentă, cea a toaletelor publice…
Astfel, oamenii ar putea să-și rezolve necesitățile fiziologice în condiții civilizate, iar orașul ar scăpa de zoaie de urină și de putoarea specifică.