Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 aprilie
Articol de , 23 aprilie 2018, 16:51
CINEMA
La Centrul Ceh, programul Documentary Mondays vă propune, de la ora 20:00, filmul „On the Trail of Evil”, regizat de Karin Jurschick, care caută, cu ajutorul neurologilor şi a psihiatrilor legişti, să descopere ce se află în minţile persoanelor suferinde de psihopatie, care sunt pline de şarm, mint fără scrupule şi sunt capabili să-i manipuleze pe cei din jurul lor, dar pot şi să ucidă şi să violeze fără regrete. Proiecţia este urmată de o discuţie cu Radu Umbreş, lector în antropologie la SNSPA.
MUZICĂ
* La Ateneul Român, de la ora 19:00 este programat un concert susţinut de Orchestra Filarmonicii din Hangzhou, în cadrul Turneului European 2018, dirijat de Yang Yang şi având în program: Uvertura „Olandezul Zburător” de Richard Wagner, Concertul pentru vioară şi orchestră „The Butterfly Lovers” de Chen Gang & He Zhanhao şi Dansuri simfonice de Serghei Rahmaninov.
* De la ora 19:30, în Control Club, în seria de concerte Jazz Nouveau, cântă Buttering Trio, format din trei artişti şi producători originari din Tel Aviv: Rejoicer (sintetizator), Beno Hendler (fost basist şi în cunoscutul grup de hip-hop-world music Balkan Beat Box) şi KerenDun (voce).
* Trupele Aftermoon şi Between Colors dau concert în Quantic Club, începând cu ora 20:00.
SPECTACOL
De la ora 19:00, în Berăria H începe spectacolul pentru întreaga familie „Muzicanţii din Bremen”, ce spune povestea plină de neprevăzut şi suspans a celor patru animale, – un cocoş, o pisică, un câine şi un măgar – care, bătrâne şi deznădăjduite, îşi propun să devină muzicanţi în acest oraş german.
EXPOZIŢII
* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 17:30 au loc vernisajul expoziţiei de fotografie şi conferinţa „Marea Unire de la 1918” la care participă istorici de renume: prof. univ. Silviu Angelescu, prof. univ. Ion Calafeteanu, prof. univ. Gheorghe Sbârnă şi dr. Liviu Ţăranu. Expoziţia reuneşte imagini din arhiva naţională şi din cercetări proprii, reprezentând un pretext de dezbatere şi aducere în prim-plan a temelor istorice. Cu această ocazie, maestrul Grigore Leşe susţine un concert extraordinar în cadrul căruia va aduce publicului cântecele care ne-au însoţit istoria: despre refugiere, de cătănie, de dragoste, de înstrăinare, precum şi poveşti despre oamenii satelor, care au răzbit nealterate până în timpurile noastre.
* Până pe 4 mai, Elite Art Gallery (Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5) găzduieşte expoziţia personală „Ikariotika” a artistului Maurice Mircea Novac, ce va fi vernisată mâine, de la ora 18:30.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* Lansare albumului „Geta Caragiu (1929-2018) – Sculptura”, editat de Institutul Cultural Român, are loc de la ora 18:30, în Sala Mare a editorului.
* Editura Nemira sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii prin lansarea colecţiei de literatură română contemporană „n’autor”, coordonată de Eli Bădică, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Primele trei cărţi din colecţie sunt: romanul „Territoria” de Oleg Garaz şi volumele de povestiri „Matriarhat” de Cristina Andrei şi „Anotimpuri care nu se repetă” de Ion Pleşa.
* Tot de Ziua Internaţională a Cărţii, în Piaţa Sfântul Anton din Centrul istoric al Capitalei, de la ora 19:00, începe a VI-a ediţie a Nopţii Cărţilor Deschise, unul dintre cele mai cunoscute evenimente de încurajare a lecturii, care, anul acesta va continua până miercuri 25 aprilie, ora 24:00.
CONFERINŢE
* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită la conferinţa „O bucătărie ca-n filme. Scenotopul bucătăriei în Noul Cinema Românesc”, susţinută de Mircea Deaca, de la ora 19.00, în Sala „Ion Băieşu” (Calea Griviţei, nr 64-66).
* FotoCabinet (Str. Lipscani, nr. 4) este gazda conferinţei cu tema „Sitta – Povestea unui divorţ regal”, susţinută de istoricul Simona Preda, de la ora 19:00.