Cea mai civilizată stație RATB… O propunere pentru Primarul General
Articol de Mircea Apostolescu, 7 mai 2018, 09:33
Așa cum spuneam și ceva mai în urmă, două mari probleme pentru bucureștenii sau turiștii care se hotărăsc să străbată pe jos străzile orașului, sunt lipsa cișmelelor și a toaletelor publice. Atunci când este cald afară, și soarele dorește incingând asfaltul și zidurile clădirilor, transpirația îți curge pe frunte și pe spate, ți se usucă buzele, gura devine iască și îți dorești câteva înghițituri de apă, de preferat rece. Pentru asta, însă trebuie să scoți din buzunar 2,5 lei, cât costă o sticlă de apă minerală de 0,5 litri, cel mai adesea. Dacă ești cumva în Herăstrău, vei plăti 4 lei pentru aceeași sticlă de apă.
Această problemă este, însă, pe cale de a se rezolva, deoarece, în înțelepciunea sa, Consiliul General al Municipiului București a alocat, la propunerea Primarului general Gabriela Firea, un milion de euro pentru amplasarea a 50 de noi cișmele publice, în zonele cu circulație pietonală intensă.
Însă, după ce te-ai hidratat, fie cu apă minerală, fie cu apă de la cișmele publice, apare altă problemă… presantă : trebuie să urmezi chemarea naturii… Și, dacă nu cumva ai norocul să te afli pe la Universitate sau în zona vreunui parc, problema devine gravă. În lipsa toaletelor publice, oamenii își rezolvă problemele așa cum pot, pe unde apucă. De multe ori, trebuie să-ți ții respirația ca să poți depăși zona calamitată.
Iată, însă, că de curând am descoperit că există o soluție simplă și civilizată a acestei probleme. Am descoperit cea mai civilizată stație RATB. Este vorba despre terminalul de la Vasile Pârvan. Acolo, refugiul de tramvai, modernizat, lărgit și prevăzut cu scăderi de nivel care permit accesul persoanelor în scaune rulante, este prevăzut și cu… O TOALETĂ PUBLICĂ!
E adevărat că lipseșc apa și săpunul, pentru a te spăla pe mâini, după folosirea toaletei, dar lucrurile se pot îmbunătăți.
Oare cât de greu ar fi de multiplicat acest exemplu de civilizație, care, apropo, se află la doi pași de Primăria Capitalei, la scara întregului oraș?! Și nu mă refer doar la terminalele RATB, cum ar fi cel de la Casa Presei, de la Sfântul Gheorghe, din Ghencea, de la Romană sau de la Unirii, de la capătul liniei 32.
Toalete publice ar putea fi amplasate și în alte stații RATB, unde există locul necesar. Și cât confort psihic ar avea bucureștenii, dacă ar ști că, poate nu în fiecare stație, dar măcar din două în două sau chiar din trei în trei stații ar găsi o toaletă publică… Și, în plus, aceste toalete ar fi foarte folositoare și pentru șoferii și vatmanii RATB-ului, mai ales pentru cei de pe liniile lungi, la care o cursă depășește cu mult o oră.
Iată o propunere credem noi demnă de atenția Primarului General, care a dovedit, în multe rânduri, că se poate apleca cu multă înțelegere asupra problemelor oamenilor obișnuiți din acest oraș.