Ascultă Radio București FM Live

Alimentele fără E-uri, marcate special și în România

Articol de DSRNetworkAdmin, 13 februarie 2014, 10:04

Un procent de 80% dintre români citesc cu atenție eticheta produselor alimentare și conținutul de E-uri, dar pentru nouă din zece dintre ei, acestea sunt greu de înțeles, potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an.

Numai 14% dintre respondenți cunosc diferența între tipurile de E-uri prezente în alimentele de la raft, relevă studiul publicat de Certified E-Friendly Food (CEFF) Romania.

În acest context, 1 din 2 respondenți afirmă că un element vizual ca o ștampilă sau marcă l-ar ajuta să identifice alimentele mai sănătoase, în timp ce aproximativ 25% au indicat că un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei, informează Stirile București FM.

Mai mult, 69% ar avea încredere într-o instituție specializată, independentă, care să ofere ajutor în înțelegerea informațiilor de pe etichetele alimentare. 

CEFF este o marca înregistrată la nivelul Uniunii Europene care atestă faptul că produsele alimentare inscripționate cu acest logo nu conțin conservanți, îndulcitori, coloranți artificiali sau glutamați cu potențial periculos sau controversați.

Marca CEFF a fost lansată ieri și în România, inițiativa  venind ca răspuns la studiile efectuate la nivel național, care au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informații cu privire la adaosurile de aditivi din alimente.

CEFF este prezentă în Cehia, Slovacia și Polonia, România fiind a patra țară în care se lansează. 

Marca CEFF – Certified E-Friendly Food  vine în ajutorul consumatorilor care au dificultăți în interpretarea listelor de ingrediente și mai ales în a recunoaște conținutul de aditivi alimentari în produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea conținutului de aditivi. 

Astfel, ștampila CEFF de pe ambalajul produselor certifică faptul că  nu conțin niciun aditiv dintr-o listă de 70 de substanțe  grupate în conservanți, coloranți artificiali, îndulcitori și glutamați, care fac obiectul unor controverse la nivelul experților, deși sunt acceptați de Uniunea Europeană. 

„Oferta de pe raft influențează absolut fiecare român, fie că își cumpără o pâine, produse lactate, mezeluri,  produse semi-preparate sau băuturi.

În contextul actual,  sunt foarte atentă la ce pun în coșul zilnic și îmi dau seama cât de dificil este să îți găsești instrumentele pentru o alimentație  sănătoasă și chiar să întreprinzi ceva benefic pentru sănătatea ta și a familiei.

CEFF Certified E-friendly Food sau Alimente fără chimicale inutile, vine în România tocmai ca un astfel de ghid de filtrare care ajută consumatorul să aleagă produsele care nu conțin aditivi  controversați sau cu un potențial periculos, fără a mai citi eticheta ”, a declarat Daniela Niculescu, director general  CEFF România.

Cum se obține certificarea CEFF

Pentru a obține certificarea CEFF, producătorii trec printr-un un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate și conținutul de aditivi, documentele de conformitate, fișe tehnologice și altele. Testările sunt coordonate și supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. 

Produsele certificate pot imprima pe ambalaj ștampila CEFF  timp de un an, însă testele sunt efectuate trimestrial.

În cazul suspiciunilor semnalate de consumatori sau alte instituții, acestea pot fi supuse unor audituri speciale.

„Problema aditivilor alimentari trebuie să fie luată în considerare cu maximă responsabilitate și într-o permanentă conexiune cu actorii de pe lanțul alimentar: producătorii de ingrediente, procesatorii de alimente, institutele de cercetare și autoritățile de monitorizare și control.

Susținem că maniera cea mai adecvată este utilizarea pe cât posibil a variantelor naturale de aditivi și folosirea celor de sinteză  doar în cazul în care nu se pot  aplica alte soluții tehnologice și doar cu condiția  respectării  stricte a dozelor admise.

Activitatea desfășurată de către cercetătorii institutului nostru se concentrează pe această idee, de minimizare a utilizării aditivilor de sinteză și eliminarea din matricile alimentare a celor controversați”, a declarat Gabriela Mohan, reprezentanta Centrului de Informare Tehnologică al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA București.

Bancherii ameninta cu blocarea pietei imobiliare
Arhiva site joi, 26 noiembrie 2015, 18:43

Bancherii ameninta cu blocarea pietei imobiliare

Legea votata de Parlament privind creditele ipotecare, supranumita si “legea darii in plata” a provocat o veritabila furtuna in randul...

Bancherii ameninta cu blocarea pietei imobiliare
Membrii Eurogrup amână orice discuţie cu Grecia până după referendum
Arhiva site miercuri, 1 iulie 2015, 20:39

Membrii Eurogrup amână orice discuţie cu Grecia până după referendum

Miniştrii de finanţe din statele zonei euro au hotărât în această seară, în cadrul unei teleconferinţe, să continue negocierile cu guvernul...

Membrii Eurogrup amână orice discuţie cu Grecia până după referendum
incendiu,pompieri,isu,trafic rutier
Arhiva site luni, 2 iunie 2014, 09:46

Un microbuz în care se aflau patru pasageri a luat foc pe DN1, în zona localităţii Ciolpani

Microbuzul a luat foc pe DN 1, pe sensul spre Bucureşti, incidentul fiind anunţat la numărul de urgenţă 112 în jurul orei 07.30 Pompierii au...

Un microbuz în care se aflau patru pasageri a luat foc pe DN1, în zona localităţii Ciolpani
10 ani de activitate ai ANSVSA, celebraţi în Piaţa Progresul din Sectorul 4
Arhiva site joi, 29 mai 2014, 15:35

10 ani de activitate ai ANSVSA, celebraţi în Piaţa Progresul din Sectorul 4

Evenimentul marchează împlinirea a 10 ani de activitate susţinută, în sprijinul sănătăţii consumatorilor, desfăşurată de Autoritatea...

10 ani de activitate ai ANSVSA, celebraţi în Piaţa Progresul din Sectorul 4
Arhiva site joi, 29 mai 2014, 15:22

Noua Piaţă Covasna, inaugurată de Cristian Popescu-Piedone

Piaţa Covasna a fost inaugurată în Sectorul 4 al Capitalei, joi, după ce a fost reabilitată şi modernizată. Situata intre Bulevardul Alexandru...

Noua Piaţă Covasna, inaugurată de Cristian Popescu-Piedone
Arhiva site joi, 29 mai 2014, 10:28

Un incendiu a izbucnit in aceasta dimineata intr-un bloc de pe Soseaua Colentina

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la etajul zece al unui bloc de pe Şoseaua Colentina, din Sectorul 2 al Capitalei, nefiind înregistrate...

Un incendiu a izbucnit in aceasta dimineata intr-un bloc de pe Soseaua Colentina
Arhiva site joi, 29 mai 2014, 10:24

Rezultatele finale de la Alegerile Europarlamentare, anunţate astăzi de BEC

Biroul Electoral Central (BEC) anunţă joi rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare, urmând să fie organizat şi evenimentul de...

Rezultatele finale de la Alegerile Europarlamentare, anunţate astăzi de BEC
Arhiva site joi, 29 mai 2014, 09:37

Evaluarea la clasa a IV-a continuă joi cu proba la matematică

Evaluarea națională la clasa a IV-a va continua joi cu proba la matematică, la care sunt așteptați să participe aproximativ 193.000 de elevi...

Evaluarea la clasa a IV-a continuă joi cu proba la matematică