VIDEO: ”Investește în tine” – un program ce îi preocupă pe studenți si elevi
Articol de Vicentiu Andrei, 12 iunie 2018, 10:36
Invitată a emisiunii „In Comunitate” de azi a fost Larisa Dumitroaie, vicepresente ANOSR iar subiectul emisiunii a fost programul ”Investește în tine”, anunțat de guvern.
Săptămâna trecută Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România și ai Consiliului Tineretului din România s-au întâlnit miercuri cu vicepremierul Viorel Ștefan pentru a discuta despre programul de credite „Investește în tine”, anunțat de Guvern.
În acest context, vicepremierul a declarat că nu se dorește o modificare a finanțării sistemului de învățământ și că programul va fi ajustat astfel încât să nu ducă la creșteri ale taxelor de studii.
Reprezentanțîi tinerilor au solicitat că proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului să fie supus consultării publice înainte de adoptare și au făcut o serie de propuneri menite să contracareze creșterea taxelor de studiu și a celor asociate, posibilitatea acordării unui număr mare de credite nesigure, utilizarea împrumuturilor pentru servicii pentru care sunt disponibili bani europeni sau pentru cheltuieli care nu au legătură cu scopul declarat al programului.
O altă propunere a vizat introducerea unui sistem de deduceri – o parte din împrumut să nu mai fie rambursat, de exemplu, de către persoanele sau familiile care nasc sau adoptă copii sau de către cei care se angajează în domenii prioritare precum învățământul.
Totodată, tinerii au solicitat elaborarea unui ghid informativ care să explice cât mai clar condițiile creditării, inclusiv riscurile la care se expun cei care beneficiază de împrumut și co-debitorii.
Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat că susține o mare parte din propunerile formulate, iar după întâlnire Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului și a stabilit că termen pentru trimiterea de propuneri dată de 13 iunie 2018.
În ceea ce privește aceste împrumuturi guvernul garantează 80% din credit, restul de 20% revenindu-I beneficiarului. Studenții se tem insă că în condițiile posibilității acordării acestor împrumuturi vor crește taxele de studii ori că universitațile vor primi mai puțini bani de la buget.
O altă chestiune legată de acordarea acestor împrumuturi care îi nemulțumește pe studenți este aceea legată de condițiile de rambursare a acestor împrumuturi. Studenții ar dori sa restituie creditul abia după ce ajung la un anume nivel al salariului în 20 de ani.
În prezent Guvernul propune un termen de restituire de 10 ani. De asemenea, studenții mai sunt de părere că anumite categorii defavorizate ar trebui să aibă un termen mai mare de restituire.
În același timp nu trebuie uitat că principalul motiv pentru care 35% dintre studenți renunță la studii este acela al lipsurilor materiale, urmat de acela a unei alegeri greșite a domeniului de studiu în lipsa existenței unor ore de consiliere în carieră și orientare profesională.