Exerciții demonstrative, desfășurate astăzi de pompieri la „Ziua Porților Deschise”
Articol de DSRNetworkAdmin, 28 februarie 2014, 09:44
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, vineri, „Ziua Porților Deschise” în toate unitățile de pompieri din țară, cu ocazia împlinirii a 81 de ani de la înființarea primelor structuri cu atribuții de protecție civilă în România.
Pompierii vor organiza puncte de informare preventivă și vor desfășura exerciții demonstrative de stingere, descarcerare și acordare a primului ajutor medical de urgență.
De asemenea, serviciile profesioniste pentru situații de urgență organizează exerciții și aplicații demonstrative, expoziții, manifestări cultural-sportive, concursuri și alte activități de interes.
În Capitală, seria activităților dedicate acestei zile au debutat joi, la Muzeul Național al Pompierilor (Foișorul de Foc), cu o expoziție foto-documentară și de prezentare a muniției de război, eveniment ce se va derula până la sfârșitul lunii martie.
În perioada 10 — 31 martie, specialiștii muzeului vor susține, în unitățile de învățământ cu care au încheiat parteneriate educaționale, lecții cu tematică specifică, susținute de filme și materiale documentare.
În acest an se împlinesc 81 de ani de la legiferarea înființării primelor structuri cu atribuții de protecție civilă din țara noastră, prin semnarea Înaltului Decret Regal de către regele Carol al II-lea și publicarea în Monitorul Oficial al României, a Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.
Din decembrie 2004, misiunile Protecției Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, având ca obiectiv principal profesionalizarea și creșterea capacităților operative ale celor două componente de bază — pompieri și protecție civilă — pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate și siguranță cetățenilor și comunităților din care fac parte.
De la înființare până în prezent, indiferent de apartenența la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecția Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securității naționale, destinată prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora, precum și în scopul asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.