Mihai Mereuță, Liga Asociațiilor de Proprietari ”Habitat”: Reducerea TVA- ului la căldură și apă caldă e un balon de oxigen, dar nu va duce la scăderea facturilor!
Articol de Mircea Apostolescu, 16 iulie 2018, 08:39
Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, salută adoptarea de către Camera Deputaților a modificărilor la Legea 325/2006. El spune că în special scăderea TVA-ului aplicată la căldură și apă caldă este binevenită. Aceasta va constitui un balon de oxigen pentru puținele sisteme de termoficare rămase în funcțiune în orașele din țară, dar nu va duce la scăderea facturilor. Asta pentru că prețul energiei termice și costurile serviciului de transport și distribuție au crescut, oricum, între timp.
”Celelalte prevederi nu fac decât să reafirme principii consacrate deja prin legislație precum: o clădire, un sistem de încălzire sau cel al zonelor unice de încălzire. În schimb, actuala modificare legislativă scoate dintre condițiile pentru deconectarea individuală de la sistemul centralizat de încălzire, acordul vecinilor direct afectați, ceea ce nu duce decât la slăbirea principiului „o clădire, un sistem de încălzire”, explică Mihai Mereuță.
Cu privire la sistemul de termoficare din București, șeful de la „Habitat” spune că ar fi o crimă să renunțăm la acesta, pentru că am murit cu toții sufocați.
”Bucureștenii au fost bine protejați, din punctul de vedere al tarifului la căldură și apă caldă. Datorită subvențiilor acordate de către Municipalitate, tariful plătit de către consumatorii casnici a rămas același de ani de zile. Din acest punct de vedere, nu există nici o justificare pentru deconectări individuale sau pentru debranșări ale unor imobile de la sistemul centralizat”, spune Mereuță.
”Singura justificare ar putea fi calitatea slabă și, uneori, chiar lipsa serviciului, generate de avariile masive”, explică șeful asociațiilor de proprietari.
Din acest punct de vedere, RADET a fost întotdeauna vinovatul de serviciu. Deși energia termică este produsă de către ELCEN, iar deciziile privind alocarea sumelor de bani necesare pentru reparații și investiții nu s-au aflat în mâna directorului general al RADET, regia de termoficare a fost acuzată de toată lumea pentru avariile din sistemul de transport și distribuție a energiei termice.
”Oamenii de la RADET ar trebui respectați pentru eforturile lor de a menține în funcțiune miile de kilometri de conducte vechi ale sistemului”, crede Mihai Mereuță.
Șeful de la „Habitat” spune că nu înțelege de ce nu se pune în aplicare memorandumul, semnat de atâtea ori, cu privire la preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei și crearea unui sistem integrat de producție, transport și distribuție a energiei termice.
”Această întârziere duce la pierderea fondurilor europene disponibile pentru modernizarea sistemului de transport și distribuție a energiei termice, cele peste 170 de milioane de euro”, a declarat Mereuță pentru București FM.
Soluția, pe lângă trecerea ELCEN la Municipalitate, ar consta într-o prioritizatrea a cheltuielilor, atât în ceea ce privește Primăria Capitalei, cât și în ceea ce privește Primăriile de sector. Ajunge cu banii alocați pentru paranghelii, pentru panseluțe și schimbarea bordurilor.
”Anul trecut, Municipalitatea a alocat de zece ori mai mulți bani pentru paranghelii decât pentru investiții la RADET”, susține Mereuță.
Șeful de la „Habitat” spune că ”alocările bugetare cele mai importante ar trebui să fie cele pentru termoficare, sănătate și educație. Iar Primăriile de sector, dacă au bani, să mai lase panseluțele și bordurile și să susțină Municipalitatea în efortul financiar pentru modernizarea sistemului de termoficare”.