Orașul subteran. Bucureștiul între sacru și profan
Articol de Andra Radu, 27 august 2018, 11:45
Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Orașul subteran. Bucureștiul între sacru și profan”, eveniment care va avea loc joi, 30 august 2018, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).
Bucureștiul de astăzi se oglindește în cel de ieri, un oraș ascuns și invizibil în mare parte, care devine palpabil datorită cercetărilor arheologice. Istoria orașului este modelată într-o imagine cu trăsături aparent insolubile, dar care reprezintă o suită de treceri dinspre vechi spre nou, dinspre sacru spre profan.
În acest fel, rolul jucat de arheologie devine precumpănitor pentru reconstituirea unor perioade urbane din trecut. Orașul subteran păstrează ruinele de sub betoane și asfalt. Pentru puțin timp, când ele sunt cercetate de arheologi, istoria subterană poate fi înțeleasă și se conturează concret sub ochii noștri.
Bucureștiul este un oraș eterogen, orașul vechi supraviețuind secvențial în zona sa centrală unde se afla Vechiul Târg cu principalele sale mahalale.
Părți din trama stradală, fragmente de ziduri medievale sau moderne recompun împreună cu monumentele încă în picioare, un iz și un farmec aparte, atmosferă efervescentă a vechiului oraș.
Efortul de aproape un deceniu, în care lucrările de reamenajare și cercetările arheologice s-au însumat într-un efort comun, se oglindește astăzi într-un concept expozițional, care îşi propune conturarea unei povești despre orașul de dedesubt, despre necropole, clădiri din cărămidă, trasee de străzi vechi – orașul subteran suprapus de cel contemporan.
Arheologia susține tot acest efort prin scoaterea la lumină a fundațiilor vechilor clădiri dispărute, prin rămășițele umane și artefactele descoperite, devenind o resursă concretă și o completare în toată această încercare de recuperare a istoriei, în fond o formă de recuperare a memoriei.
Suportul vizual (planuri, desene, reconstituiri) va oferi vizitatorului posibilitatea de a înțelege evoluția țesutului urban al Capitalei, iar artefactele expuse îl vor transpune în viața de zi cu zi a bucureșteanului de altădată, de la omul de rând la membrii clerului și ai elitei.
Expoziția poate fi vizitată la Casa Filipescu-Cesianu în zilele de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00-18:00, în perioada 30 august 2018 – 3 noiembrie 2019.