Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 10 septembrie
Articol de , 10 septembrie 2018, 12:25 / actualizat: 10 septembrie 2018, 17:16
CINEMA
* Două proiecţii de film au loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8 ), în cadrul Festivalului Capitalelor Naţiunilor Centenare, o întâlnire a identităţilor şi energiilor creatoare a 10 ţări europene care împlinesc anul acesta 100 de ani de existenţă statală:
– de la ora 18:00, la Sala Perpessicius, „Die Fälscher / Falsificatorii de bani”, dramă de război realizată de Stefan Ruzowitzky (Austria, 2007), despre cea mai complexă operaţiune de falsificare din istorie, pusă la cale de nazişti în 1936 folosindu-se de abilităţile lui Salomon „Sally” Sorowitsch (interpretat de Karl Markovics), regele falsificatorilor din Berlin, după arestarea sa.
– de la ora 21:00, în Grădina Muzeului, „Struktura krysztalu / Structura cristalului”, dramă realizată în 1969 de Krzysztof Zanussi.
* DoR (Decât o Revistă) prezintă în avanpremieră, de la ora 19:30, la Cinema Elvira Popescu, cel mai recent film semnat de Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, ce a câştigat marele premiu la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary şi este propunerea României la Premiile Oscar 2019, la categoria cel mai bun film într-o limbă străină. Având în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ, această dramedie spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din al Doilea Război Mondial, unde a început purificarea etnică pe Frontul de Est, pentru un spectacol de stradă. Alex Bogdan şi producătoarea Ada Solomon, care participă la această avanpremieră, vor dialoga cu publicul după proiecţie.
* La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 20.30 rulează drama de război „The Book Thief / Hoţul de cărţi”, ecranizare a unui roman de mare succes scris de Markus Zusak, regizată de Brian Percival, ce spune povestea dătătoare de inspiraţie a unei fete pline de viaţă şi curajoase, Liesel (jucată de Sophie Nélisse), care transformă vieţile tuturor celor din jurul ei când este trimisă să locuiască la o familie adoptivă, în Germania celui de-al Doilea Război Mondial.
MUZICĂ
* Prima ediţie a Turneului naţional COOLsound, ce are ca protagonişti şase tineri muzicieni care studiază în toate colţurile Europei, se încheie astăzi cu recitalul susţinut de aceştia, de la ora 19:00, la Sala Mare a ArCuB – Gabroveni. În program: Sonata nr. 1, op. 22 de A. Ginastera interpretată la pian de Cristian Sandrin; „Nocturna” op. 19 de P. I. Ceaikovski cântată la violoncel de Izabela Ghergu; „Zigeunerweisen” de Pablo de Sarasate interpretată la vioară de Mircea Dumitrescu; Danzas Argentinas de A. Ginastera cântate la pian de Radu Prisada; Sonata în Sol de C. Ph. Em. Bach: interpretată de organistul Vlad Vişenescu şi Vals-Scherzo, op. 34, de P. I. Ceaikovski cântată la vioară de Mălina Ciobanu. Acompaniază la pian: Clementina Ciucu-Ristea.
* ADDA dă un show live de excepţie, de la ora 20:00 la terasa Berăriei H.
* Un Drum’n’Organ show cu Liviu Pop & Raul Kusak începe, de la ora 20:30, în Clubul Ţăranului.
* Trupa de garage rock/psychedelic Cardinal din Constanţa susţine un concert în Expirat Club – Halele Carol, începând cu ora 21:00, în cadrul „Homecoming Tour 2018”, ce promovează noul lor single „Minolta”.
SPECTACOLE
* Două se desfăşoară în cadrul „Festivalului Capitalelor Naţiunilor Centenare”:
– de la ora 19:30, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române dă un recital Mircea Dinescu;
– Teatrul Wierszalin din Polonia susţine spectacolul „Noaptea străbunilor” de Adam Mickiewicz în regia lui Piotr Tomaszuk, de la ora 20:00, la Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan”.
* De la ora 20:00, Teatrul LUNI prezintă, în Green Hours, „Stă să plouă” de Lia Bugnar, cu: Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu şi Anghel Damian.
* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” găzduieşte, de la ora 20:00, la Sala Studio, comedia „All inclusive” scrisă de Alexandru Popa şi regizată de Vlad Zamfirescu, care şi joacă pe scenă alături de Medeea Marinescu, Marius Manole, Mirela Oprişor şi Diana Roman.
* Tot de la ora 20:00, Florin Piersic Jr. dă o reprezentaţie cu spectacolul său „Freak Show”.
EXPOZIŢII
Pe lângă spectacole de teatru, lecturi publice de poezie şi spectacole-recital, conferinţe academice, filme şi concerte de jazz din toate cele 10 ţări participante(Austria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia şi Ungaria), Festivalul Capitalelor Naţiunilor Centenare are în program şi câteva expoziţii.
– De la ora 18:30, la Galateca din Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Str. C.A. Rosetti, nr. 2 – 4) are loc vernisajul expoziţiei colective „Confluenţe 100/ Confluences 100”, ce va fi relocată în perioada 21 septembrie – 1 octombrie în Sala Mare de expoziţii a Muzeului din Calea Griviţei, nr. 64-66;
– La aceeaşi Bibliotecă Centrală Universitară până pe 23 septembrie sunt deschise alte 3 expoziţii: „Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi”, în Salonul „Regina Maria”; „Scriitori români în Primul Război Mondial” la Standuri edituri şi „Marele Război – un pas către Marea Unire” în Salonul „Carol I”.
– La Biblioteca Academiei Române (Cal. Victoriei, nr. 125) puteţi viziona, până pe 17 septembrie, Expoziţia „1918-2018 – Ţara mea – 100 de ani de independenţă”.
ALT EVENIMENT
Astăzi se încheie campania de înscrieri în competiţia Fotograful Anului în România. Echipa din spatele acestui proiect vă dă întâlnire de la ora 19:00 la Deschis Gastrobar (Splaiul Unirii, nr. 160). Evenimentul, ce are ca gazdă pe Ionuţ Trandafirescu, unul dintre fondatorii platformei ce organizează competiţie, cuprinde şi proiecţia documentarului „Insight. An eye on Bucharest’s art galleries” de Miluţă Flueraş, Edina Berbescu şi Simona Carapet.