Laboratorul de Teatru DENS
Articol de Stefania Grigore, 10 septembrie 2018, 15:00
La Teatrul Nottara are loc cea de-a treia ediție a Laboratorului de Teatru DENS, în perioada 10-17 septembrie, și vă invită luni, 17 septembrie, de la ora 12:00, la un dialog cu invitații din Rusia și creatorii implicați în proiect.
Teatru DENS este un proiect de colaborare între regizori ruși și actori români, ineditul și provocare acestui proiect constând în realizarea spectacolelor în timp-record: cinci zile. Ediţia din acest an este dedicată dramaturgiei ruse clasice și contemporane, urmând a fi puse în scenă piese de Oleg Kolosov, Aleksandr Vampilov, N.V. Gogol și A.P. Cehov.
Laboratorul de Teatru DENS este unul dintre cele mai de succes proiecte ale Teatrului Nottara, așa cum s-a dovedit încă de la prima ediție, când toate cele trei texte montate de trei regizori din tânăra generație din Rusia, Italia, Germania (Evghenia Berkovici, Alessandra Giuntini şi Andreas Merz-Raykov) au intrat în repertoriul Teatrului Nottara: Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski, Burlaci şi burlăciţe de Hanoch Levin şi 8 femei de Robert Thomas. Cea de-a doua ediție, dedicată dramaturgiei clasice românești, s-a bucurat de prezența a trei regizori ruși (Vladimir Smirnov, Aleksei Logacev şi Roman Feodori) cu o carieră validată de premiile obținute național și internațional, inclusiv prestigioasele Premii Masca de Aur. Cea de-a treia ediție vine cu o formulă extinsă: patru regizori ruși din generația matură (Aleksandr Ogariov, Piotr Șereșevski, Elena Nevejina și Semion Serzin), profesori la cele mai prestigioase școli de teatru din Rusia (Academiile de Teatru din Moscova și Sankt-Petersburg), vor lucra pe texte rusești extrem de diferite, scrise în trei secole diferite, cu actori din patru teatre de stat, precum și din mediul independent.
Spectacolele sunt programate duminică, 16 septembrie, orele 17:30 și 19:30, luni, 17 septembrie, orele 17:30 și 19:30, la Sala George Constantin, respectiv Horia Lovinescu. Fiecare reprezentație va fi urmată de o discuție a creatorilor cu publicul.