Otețul de mere deteriorează smalțul dinților
Articol de Stefania Grigore, 17 septembrie 2018, 11:16
Oţetul de mere are multiple beneficii pentru sănătate, combate acneea, calmează scalpul iritat, opreşte sughiţul şi ameliorează durerile de stomac. Este foarte bun pentru sănătate sub diverse feluri, însă ascunde un pericol care este rar menţionat. Oţetul de mere dăunează smalţului dinţilor. Oţetul nediluat este periculos şi pentru esofag.
Un studiu relizat de oameni de ştiinţă olandezi în 2012 a relevat că acidul acetic are efecte similare asupra smalţului ca şi alimentele şi băuturile acide, inclusiv băuturile carbogazoase îndulcite. Cercetătorii au pus dinţi proveniţi din extracţii dentare într-un mediu cu acid acetic, cu niveluri de pH de la 2,7 la 3,9. După patru ore, dinţii au pierdut până la 20% din mineralele din stratul de smalţ.
Acest experiment nu a luat în considerare pH-ul salivei din gură, care neutralizează aciditatea alimentelor pe care le consumăm. Cu toate acestea, este clar că oţetul are avantaje, dar şi dezavantaje. Totuşi, nu trebuie să se renunţe la beneficiile sale asupra sănătăţii. Întotdeauna, oţetul trebuie diluat cu apă, iar dacă este adăugat în salatele proaspete, cantităţile nu trebuie exagerate.
O opţiune viabilă pentru a reduce daunele potenţiale pentru smalţul dinţilor ar fi spălatul pe dinţi imediat după consumul de oţet.