UPDATE Crimeea: Comandantul marinei ucrainene a fost eliberat
Articol de DSRNetworkAdmin, 19 martie 2014, 21:10
Comandantul marinei ucrainene, contramiralul Serghei Gaiduk, care a fost reținut miercuri de forțele proruse în Crimeea, la cartierul general din Sevastopol, a fost eliberat în cursul nopții de miercuri spre joi, a anunțat președinția ucraineană.
UPDATE 10:30 'Toți ceilalți ostatici civili deținuți de militari ruși și reprezentanți ai noilor autorități autoproclamate' din Crimeea au fost de asemenea eliberați în timpul nopții, precizează un comunicat al președinției de la Kiev, potrivit AFP.
Este vorba de șapte activiști, susținători ai noilor autorități centrale de la Kiev.
'Comandantul Gaiduk a fost eliberat spre dimineață în zona localității Chongar, unde sunt puncte de control', a confirmat deputatul ucrainean Andrei Sencenko pentru agenția de știri Krâminform, citată de RIA Novosti.
Miercuri, 'amiralul Gaiduk a fost reținut de biroul procurorului din Crimeea, deoarece existau mai multe întrebări pentru el', relatase RIA Novosti.
Procurorii au explicat că acesta 'a transmis ordinul venit de la Kiev de a deschide focul cu armele din dotare', chiar și asupra civililor.
De fapt, militarii ucraineni au fost autorizați marți să folosească armamentul din dotare ca urmare a atacului asupra unei unități militare din Simferopol, atac soldat cu moartea unui soldat ucrainean, după cum amintește AFP.
Potrivit unor agenții de presă ucrainene, contraamiralul a ieșit din cartierul general al marinei din Sevastopol escortat de mai mulți ofițeri FSB, care l-au dus spre o destinație necunoscută.
Președintele Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), Oleksandr Turcinov, care îndeplinește temporar și funcția de președinte interimar al Ucrainei până la alegerile anticipate din 25 mai, a dat un ultimatum miercuri seara pentru eliberarea lui Gaiduk până la ora locală 21.00, amenințând în caz contrar cu 'măsuri adecvate'.
De asemenea, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a făcut apel mai târziu către conducerii Crimeii pentru eliberarea comandantului forțelor maritime ale Ucrainei, contramiralul Serghei Gaiduk, și ca acesta să nu fie împiedicat să plece pe teritoriul Ucrainei. Gaiduk, ca orice militar, s-a supus ordinelor conducerii sale, respectând statutul forțelor armatei ucrainene, a argumentat Șoigu.
Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea.
Militanţii proruşi au anunţat că l-au capturat pe şeful marinei ucrainene, Serghii Gaiduk. Kievul a anunţat că trimite doi miniştri în Crimeea, pentru a "stopa escaladarea conflictului".
Administraţia proeuropeană de la Kiev oferă autorităţilor proruse din Crimeea un ultimatum de trei ore pentru eliberarea comandantului Forţelor navale ucrainene.
UPDATE 20:35 – Ucraina pregăteşte un plan pentru evacuarea militarilor ucraineni din Crimeea, în contextul în care unităţile militare au fost ocupate de forţe proruse.
"Elaborăm măsuri pentru a le permite militarilor şi familiilor acestora care sunt în Crimeea să poată ajunge rapid în Ucraina continentală", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare.
"Preşedintele Oleksandr Turcinov a oferit regimului autoproclamat din Crimeea trei ore pentru eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a comandantului Forţelor navale, Serghii Gaiduk", informează un comunicat oficial.
"În caz contrar vor fi luate măsuri adecvate ca represalii", avertizează Kievul, fără a preciza la ce oră expiră ultimatumul.
Militarii ucraineni au început să părăsească, miercuri, Comandamentul Forţelor Navale ucrainene din Sevastopol, după ce unitatea a fost ocupată de sute de militanţi proruşi şi reprezentanţi ai forţelor ruse.
Forţele ruse care au ocupat miercuri dimineaţa cartierul general al Marinei ucrainene la Sevastopol au preluat, ulterior, controlul asupra bazei ucrainene de la Novoozerne, în vestul Crimeei, au constatat jurnalişti AFP.
Aproximativ cincizeci de militari ucraineni au părăsit baza, sub supravegherea unor militari ruşi, în timp ce membri ai miliţiilor proruse arborau steagul rusesc.
Summitul G7, convocat luni la Haga de către Barack Obama, ar trebui să discute "excluderea permanentă a Rusiei" din G8, a declarat miercuri premierul britanic David Cameron în Camera Comunelor, relatează AFP.
"Eu cred că este important ca noi să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri şi să discutăm dacă este convenabil sau nu ca Rusia să fie exclusă în mod permanent din G8, în cazul în care sunt adoptate alte măsuri", a declarat premierul britanic. "Acesta este modul bun de a proceda", a adăugat el.
Kievul a anunţat că ministrul Apărării se va deplasa în Crimeea, anexată de facto de Rusia, în condiţiile în care forţele proruse au lansat miercuri o ofensivă asupra bazelor militare ucrainene din peninsulă, relatează AFP.
Ministrul interimar al Apărării, Igor Tenişiuk, şi vicepremierul Vitali Iarema, se vor deplasa miercuri în Crimeea, pentru a "stopa escaladarea conflictului", a anunţat Guvernul de la Kiev, fără a preciza dacă deplasarea a fost decisă în urma unui acord cu Moscova sau cu autorităţile separatiste din peninsula ucraineană.
În replică, premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, a anunţat de la Moscova că cei doi miniştri nu vor fi autorizaţi să intre în peninsulă.
Forţe proruse din Crimeea au spart, cu ajutorul unui tractor, poarta Bazei Sud a Marinei ucrainene, la Novoozerne, în vestul peninsulei, şi au preluat controlul asupra intrării, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.
Ulterior "soldaţi ruşi" şi-au oprit înaintarea, a precizat Vladislav Seleznev într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, adăugând că aceştia se aflau faţă-n faţă cu militari ucraineni înarmaţi.