Avanpremiere româneşti şi întâlniri cu realizatorii filmelor, la Les Films de Cannes a Bucarest
Articol de Stefania Grigore, 12 octombrie 2018, 15:08
Filme premiate, avanpremiere româneşti, proiecţii unice vor putea fi văzute, în perioada 19-28 octombrie, la cea de-a IX-a ediţie a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, unde vor mai avea loc întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective şi evenimente profesionale.
Regizorul Cristian Mungiu, iniţiatorul festivalului, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la ediţia din acest an vor exista pentru prima dată şi două secţiuni competitive în care publicul va decide câştigătorii.
O altă noutate a ediţiei din acest an a festivalului o reprezintă şi cele două săli noi în care vor fi prezentate filme în cadrul festivalului.
„Anul acesta avem, pe lângă cele patru săli obişnuite – Cinema Pro, Cinema Elvira Popesco, sala de cinematograf de la Muzeul Ţăranului Român şi Cinemateca Union – avem şi două săli ‘neobişnuite’, respectiv CINETic (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative) unde vom proiecta, în premieră pentru festival, un film românesc 3D. (…) Şi mai avem o proiecţie atipică, pentru că pentru prima oară proiectăm un film la un mall. Suntem oaspeţi la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City pentru că am reuşit printr-un complex de împrejurări şi cu o aprobare specială să aducem filmul lui Alfonso Cuaron, ‘Roma’ câştigătorul de la Veneţia. Este un film realizat într-un format special şi atunci necesită o proiecţie specială. Are un sunet anume, este o proiecţie 4K şi există puţine săli în România în care să-l putem proiecta. Va fi o singură proiecţie şi o proiecţie unică în România. Filmul nu va avea distribuţie în cinematografe la noi”, a anunţat Cristian Mungiu.
Festivalul va avea la ediţia din acest an şi şapte ediţii regionale, la Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi, Braşov, Oradea şi Suceava.
„Cel mai adesea filmele pe care le aducem noi în festival nu au foarte multă exploatare comercială după festival. La multe dintre ele avem noi mai mulţi spectatori în două proiecţii la festival decât adună filmele după aia în toată cariera lor de distribuţie în România şi atunci încercăm pe cât posibil să profităm de simpatia pe care festivalul o creează, inclusiv în ţară, ca să creăm ediţii regionale, să creăm după aia o caravană şi să facem tot posibilul ca aceste filme să ajungă la cât mai mulţi oameni, nu să rămână doar în Bucureşti”, a mai spus Mungiu.
Printre invitaţii din acest an ai Les Films de Cannes a Bucarest se află Zsofia Szilagyi, Marta Bergman, Guillaume Nicloux, Jean-Bernard Marlin, Carlos Reygadas.
Les Films de Cannes a Bucarest va fi deschis, pe 19 octombrie, cu filmul care a deschis şi festivalul de la Cannes – ‘Everybody Knows’, cel mai recent film semnat Asghar Farhadi, singurul regizor cu două Oscaruri pentru film străin.
Tot în prima zi a festivalului, la Cinema Muzeul Ţăranului va avea loc şi un Omagiu Lucian Pintilie în cadrul căruia vor fi proiectate ‘Filmare/Filmage’, un documentar de Gabriel Kosuth, şi ‘Balanţa’ de Lucian Pintilie. Seria de proiecţii continuă şi pe 20 octombrie, în acelaşi spaţiu, cu proiecţiile ‘Fără titlu’ de Horea Lapteş, şi ‘De ce trag clopotele, Mitică?’ de Lucian Pintilie.
Pe parcursul festivalului vor avea loc şi o serie dezbateri, prima dintre acestea, o discuţie despre legislaţia de cinema din România, va avea loc pe 23 octombrie, la Cinemateca Union.
Ediţia a IX-a a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.