Germania – soluția imposibilă
Articol de , 29 octombrie 2018, 19:20 / actualizat: 30 octombrie 2018, 9:45
Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut, luni, gravitatea loviturii pe care partidul său a primit-o în alegerile din landul Hessa și a anunțat ca a găsit soluția: nu va mai candida din nou la președinția Uniunii Creștin Democrate (CDU) în luna decembrie, dar își va duce, totuși, la bun sfârșit mandatul de șef al guvernului de la Berlin, mandat care expiră în 2021.
Agențiile de știri s-au limitat, deocamdată, să citeze declarațiile celei care a fost cel mai puternic politician european în ultimii 13 ani, dar îndrăznesc să cred că foarte curând toată lumea va comenta fondul profund ilogic al respectivelor declarații.
Pentru că este profund ilogic să-ți asumi responsabilitatea prăbușirii partidului tău în sondaje, dar să nu-ți dai imediat demisia din fruntea lui, ca să lași alte figuri în prim plan.
Nu trebuie să fii mare analist ca să-ți dai seama că pentru partidele care alcătuiesc actuala coaliție guvernamentală de la Berlin, în primul rând pentru CDU, orice zi care trece fără să se produca o schimbare radicală la vârf este un pas în plus către pierderea de voturi.
Pe drept, sau pe nedrept – asta rămâne de discutat – toata impopularitatea actualului guvern de la Berlin a fost pusă pe seama persoanei cancelarei, a modului în care ea a condus politica germană, în primul rând politica de imigrație.
Dacă voturile succesive din Bavaria și din Hessa au alarmat suficient și clasa politică și guvernul, ar fi de bun simț să arăți că ai inteles mesajul electoratului și să schimbi radical direcția cât poți de repede.
Însă din declarațiile Angelăi Merkel se înțelege că încă vre-o lună și jumatate de-acum încolo CDU nu-și va schimba persoana din frunte, iar persoana din fruntea guvernului federal va ramane și ea neschimbată încă vre-o doi ani și ceva.
Adică schimbare întârziată la nivel de partid și schimbare deloc la nivel de guvern.
Își propune Angela Merkel ca să-și modifice radical politica pe care a susținut-o cu fermitate până acum câteva zile, doar ca să rămână în post până în 2021? Asta ar înseamna că nu ar mai fi …. Angela Merkel.
Speră cancelarul că actuala coaliție, deja foarte fragilă, să rămână la putere astfel încât să funcționeze sub bagheta ei încă doi ani și ceva? Asta ar însemna sinucidere politică pentru social-democrați (SPD) care de mai mult timp se plâng cât au de suferit ca parteneri minoritari ai CDU.
În fine, speră Angela Merkel ca propriul său partid să o mai lase în continuare să conducă țara când tocmai din cauza ei s-a prăbușit electoral? Asta ar însemna un fel de “Adio, dar rămân cu tine” pe care nici un partid aflat în situația CDU nu cred că și-l poate permite.