Lumina dimineții ar putea fi un leac împotriva obezității
Articol de DSRNetworkAdmin, 3 aprilie 2014, 09:54
O siluetă zveltă poate fi păstrată prin simpla trezire de dimineață, pentru a beneficia de puțină lumină matinală, arată un studiu apărut în revista americană PLOS ONE și preluat de AFP.
Studiul, care s-a desfășurat pe un eșantion de doar 54 de voluntari, a demonstrat că cei mai slabi dintre ei nu făceau nici mai multă mișcare și nici nu mâncau neapărat mai bine decât ceilalți, ci se expuneau mai mult la lumina naturală dis-de-dimineață.
'Cu cât expunerea la lumina naturală are loc mai devreme, cu atât indicele de masă corporală (IMC) este mai mic', afirmă Kathryn Reid, profesor de neurologie la Școala de medicină a Northwestern Unviersity Feinberg, coautor al studiului.
Participanții la studiu au avut în medie 30 de ani. Ei au purtat la încheietura mâinii un aparat care a măsurat expunerea la lumină și ciclurile de somn.
S-a consemnat și tot ce au mâncat participanții în timpul celor șapte zile cât a durat studiul.
Expunerea la lumina dimineții a influențat indicele de masă corporală al voluntarilor, indiferent de nivelul activității fizice desfășurate, de aportul caloric, de timpul alocat somnului sau de vârstă.
Potrivit rezultatelor studiului, lumina matinală influențează cu 20% indicele de masă corporală.
'Lumina este cel mai important agent care reglează ceasul intern, acesta reglând la rândul său ritmul circadian (ce are o oscilație de circa 24 de ore — n.r.), iar ultimul răspunde de balanța energetică', adaugă Phyllis Zee, o altă coautoare a studiului.
'Concluzia este că oamenii trebuie să încerce să se expună mai mult la lumina naturală între opt dimineața și prânz', mai spune ea.
Și 20-30 de minute pot avea efect pozitiv asupra IMC-ului, încheie studiul preluat de AFP.