Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 7 noiembrie
Articol de , 7 noiembrie 2018, 15:46 / actualizat: 7 noiembrie 2018, 18:20
CINEMA
* De astăzi până Duminică 11 noiembrie la Cinema Elvira Popescu şi Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul (str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25) se desfăşoară cea de-a V-a ediţie a Urban Eye Festival, ce are ca temă principală locuirea, explorată sub diversele ei forme atât în filmele proiectate, cât şi în atelierele care însoţesc festivalul, precum şi în expoziţia „LO±VE. 100 de ani de locuire şi vecinătate în România”, ce va fi vernisată joi, 8 noiembrie, de la ora 18.00, la Institutul Francez. Pe lângă aceasta, vor putea fi văzute filme despre arhitecţi contemporani semnificativi, despre noi abordări ale oraşelor prin intermediul jocurilor, precum şi alte subiecte relevante despre mediul construit. În prima zi sunt proiectate 2 filme.
˟ La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:00 rulează drama „Outdoors”, realizată de israelianul Asaf Saban, cu Noa Koler şi Udi Razzin în rolurile principale Gili şi Yaara, care se hotărăsc să părăsească oraşul şi să o ia de la capăt, construind o casă în provincia Galileea. Însă, pe măsură ce casa visurilor lor capătă contur, fundaţia relaţiei lor se surpă tot mai mult.
˟ La Teatrul Apollo 111, de la ora 20:00, este proiectat documentarul „Ultimele zile în Shibati”, în care cineastul Hendrick Dusollier, în încercarea de a documenta arhitectura istorică a unui cartier din oraşul chinez Chongqing înainte de dispariţia ei, descrie portretul unei lumi în rapidă schimbare, unde mahalalele fac loc blocurilor înalte iar tradiţiile sunt şi ele distruse fără nicio remuşcare.
* Programul zilei la Festivalul documentarului românesc, „Docuart Fest”
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:
– de la ora 15:00, „Nunta anului”, realizat de Bán József în Ţara Oaşului; „Acum, în Deltă, se lasă seară”, de Andrei Tache Codreanu, despre Sulina; şi „Allegretto”, de Francesca Della Seta, Teresa Satta şi Ionuţ Popa ce prezintă trei abordări diferite asupra dinamicii procesului de îmbătrânire;
– de la ora 17:45, „Reşiţa pe film”, de Bălbărău Andrei Florin; „Zâmbet din mâhnire”, povestea unui om care astăzi trăieşte într-o dubă, dar cunoaşte libertatea, spusă de Diana Zaharia; şi „All or Nothing” de Valentin Anghel;
– de la ora 20:15, „Braşov 1987. Doi ani prea devreme” de Liviu Tofan.
˟ La Ştirbei Center (Str. Ştirbei Vodă, nr. 104-106) sunt proiectate filmele:
– de la ora 16:00, „Ceasornicar”, de Vladimir Lipartia, ce prezintă în 5 minute viaţa omului responsabil pentru ceasul Triumfal din Chişinău; „Povestea unui om obişnuit”, amintiri din lagărul Auschwitz ale ultimului evreu din Gherla aduse pe ecran de Diana Deleanu; şi „Viaţa e o potecă”, de Dinesz Dite;
– de la ora 18:00, „Virgo”, documentar neconvenţional de Vlad Sacaleanu şi Lise Hendrix ce propune o meditaţie vizuală nonverbală prin forme de relief ca un manifest pentru Mama-Natură; „Sub aripa Silviei” de Aleksandra Petrov; „Rătăciţi printre cuvinte” de Vera Belocrîs; şi „Spaţii abandonate”, povestea clădirilor abandonate din Transilvania prezentată de József László;
– de la ora 20:15, „Etnic Road Movie” de Dan Curean, ce prezintă 6 poveşti de viaţă ale unor personaje aparţinând celor mai reprezentative comunităţi etnice, pe un traseu între două frontiere extreme ale României; şi „Eu sunt Hercule” de Marius Iacob, ce analizează situaţia actuală a staţiunii balneoclimatice Băile Herculane.
˟ în Londohome (Str. Gral. David Praporgescu, nr. 31), de la ora 17:00 începe dezbaterea „cenzură vs. corectitudine politică”, un dialog constructiv între artişti, oameni de cultură, jurnalişti din mai multe domenii şi public având în centru întrebarea: „Sabotează corectitudinea politică arta?”
* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Seara marilor autori este proiectată drama romantică „Ploua peste dragostea noastră”, adaptare după o piesă de teatru a lui Oskar Braaten regizată în 1946 de Ingmar Bergman, cu: Barbro Kollberg, Birger Malstem, Gösta Cederlund, Ludde Gentzel, Gunnar Björnstrand.
* Tot de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika are loc proiecţia din Cartierul Tineretului a programului Asociaţiei One World Romania „Sahia Vintage – Vederi din RSR: Vieţi, veri, vacanţe”, ce cuprinde documentare realizate la studioul „Alexandru Sahia”, înainte de 1990, alături de un scurt montaj de clipuri turistice publicitare.
MUZICĂ
* Programul propus astăzi de Festivalul internaţional MERIDIAN.
˟ La Universitatea Naţională de Muzică – Sala de Operă şi Multimedia au loc:
– de la ora 17:00, recitalul de percuţie şi electronics dat de Aldo Aranda din Mexic;
– de la ora 20:30, un concert de muzică electronică cu video şi film.
˟ La Sala Frescelor din Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, ansamblul Profil, condus de Dan Dediu, dă un recital după conferinţele susţine de Conf. univ. Arh. Anca Mitrache şi Conf. univ. Arh. Bogdan Tofan în cadrul Bienalei „100 de ani de arhitectură românească”.
* De la ora 18:00, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 50), în cadrul celei de-a VIII-a ediţii „Zilelor Culturii Ruse”, are loc recitalul susţinut de pianistul Maxim Betehtin, care interpretează lucrări de Ceaikovski, şi expoziţia de grafică „Nordul Rusiei” în cadrul căreia pot fi cumpărate căni pictate manual cu desen specific rusesc.
* Dirijorul de origine română stabilit în Franţa, Christian Ciucă, se află la pupitrul Orchestrei de Camera Radio pentru concertul extraordinar ce începe de la ora 19:00, la Sala Radio. În program: Concertul nr. 1 în re de J. S. Bach; Concertul nr. 13 în Fa, „The Cuckoo and the Nightingale”, de G. F. Haendel şi „Messa di Gloria” de G. Puccini, cu participarea Corului Academic Radio, a organistului Steffen Schlandt şi a baritonului Cristian Ruja.
* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită, de la ora 19:00, la Palatul Suţu la Gala extraordinară a tinerilor chitarişti în afirmare din cadrul „Serilor de chitară”, ediţia a VIII-a, organizată de Fundaţia ACCUMM în cadrul stagiunii muzicale „Iosif Sava”, la care participă: Tudor Torge, Paul Tudora, Andreea Tomulescu şi câştigătorul bursei Kitharalogos 2018.
* Festivalul SoNoRo se mută astăzi în Aula Academiei de Studii Economice, unde, de la ora 19:30 începe concertul intitulat „Chiaroscuro”, ce are în program: „Lustig und Traurig / Vesel şi trist” pentru piano solo de Ludwig van Beethoven; „Danza caracteristica” & „Danza del altiplano” pentru chitară solo de Leo Brouwer interpretate de italianul Alberto Mesirca; „Trio Élégiaque” Nr. 1, în sol de Serghei Rachmaninov; Cvintet cu pian de Alfred Schnittke şi Cinci piese pentru două viori şi pian de Dmitri Şostakovici.
* BEAT bar umanist va invită, de la ora 19:30, la a 5 – a ediţie de Jam in Beat – JAZZ, în compania grupului format din studenţi ai Universităţii de Muzică din Bucureşti şi a invitaţilor lor.
* Turneul „Culese din Cartier” al trupei Basska are a treia oprire în Bucureşti, deseară, de la ora 21:00, în Expirat Club – Halele Carol.
* Pharmakon, Without Appeal şi Bălă asigură muzica pentru ediţia cu numărul 25 al evenimentului „Odd Night” ce are loc, de la ora 21:00, în Control Club.
* Energia, muzica şi look-ul formației U2 vor fi reproduse de band-ul italian Zen Garden în cadrul unei reprezentaţii spectaculoase ce începe de la ora 21:45, în Berăria H.