Ascultă Radio București FM Live

Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 noiembrie

Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 noiembrie

Articol de , 9 noiembrie 2018, 14:17 / actualizat: 9 noiembrie 2018, 17:56

CINEMA

* Programul de astăzi la Festivalul documentarului românesc „Docuart Fest”.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează scurtmetrajele:

– de la ora 15:00, „Poftiţi vă rog”, o scurtă privire aruncată de Szilard Serestely în vieţile oamenilor aflaţi sub limita sărăciei într-un oraş din Europa de Est; „Marie”, film dedicat de realizatoarea Letiţia Popa unei familii cu trei generaţii de femei din satul Chilia Veche din Delta Dunării; şi „Toarcla”, cronică a satului de saşi din Făgăraş ce poartă acest nume realizată de Cornel Mihalache, un sat la capătul unui drum închis cu oameni care lucrează din greu pământul şi al căror numitor comun este sărăcia;

– de la ora 17:45, „Ceasornicar”, de Vladimir Lipartia ce prezintă în 5 minute viaţa omului responsabil pentru ceasul Triumfal din Chişinău; „Povestea unui om obişnuit”, amintiri din lagărul Auschwitz ale ultimului evreu din Gherla aduse pe ecran de Diana Deleanu; şi „Viaţa e o potecă”, viaţa în munţi descrisă de Dinesz Dite;

– de la ora 20:00, „The Wetland”, o experienţă de VR cinematografic în care Ioana Mischie arhivează obiceiurile şi poveştile dulci-amărui ale unora dintre cele mai însingurate sate ale Deltei; „Cutezătorii”, povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali din Bucureşti prezentată de Tudor Botezatu; şi „Oameni şi vaci”, de Vargyasi Levente şi T. Bányai Péter, ce spune povestea unor crescători de bovine din Covasna;

˟ La Ştirbei Center (Str. Ştirbei Vodă, nr. 104-106):

– de la ora 16:00, Alin Ciupală ține masterclass-ul „Despre memorie şi identitate în jurul documentarului”;

– de la ora 18:00, are loc dezbaterea „Terapia prin documentar”, moderată de regizoarea Mirona Radu;

– de la ora 19:45 sunt proiectate scurtmetrajele: „Speranţa”, portretul unei femeie puternice cu o boală împărtăşită astăzi de mulţi alţi oameni, realizat de Sandra Rad; „Poveste de Crăciun” de Andrei Olănescu despre obiceiurile româneşti ce însoţesc această sărbătoare; „Circ”, o privire aruncată de Tiberiu Toth în spatele cortinei roşii, unde artiştii de circ se lasă descoperiţi ca simpli oameni, cu dorinţe de distracţie, muncă, creaţie, comunicare; şi „Tatăl meu, Imre”, în care Andreea Stiliuc prezintă povestea fotografului Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, şi a fiicei sale, Judit, care a supravieţuit tragediei.

 

* Urban Eye Festival a programat astăzi trei proiecţii la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 17:30, „Jucând pentru lumea reală”, documentar de suedezul Anders Eklund, ce explorează jocuri computerizate cu substrat social, oferind o imagine de ansamblu a evoluţiei lor, dar şi arată cum participarea civică prin intermediul jocurilor contribuie la democratizarea arhitecturii şi planificării urbane; proiecţia este urmată de un dialog cu urbanistul Karsten Michael Drohsel;

– de la ora 19:30, „Ideea este esenţială. Pasiunea pentru arhitectură a lui Andrzej Wajda”, documentar de polonezul Jacek Link-Lenczowski, urmat de un dialog cu arhitectul Krzysztof Ingarden;

– de la ora  21:30, „REM: Rem Koolhaas”, portretul acestui arhitect realizat de fiul său, Thomas Koolhaas în S.U.A., combinând poveştile personale cu experienţa arhitectului şi cea a beneficiarilor lucrărilor lui.

 

* Astăzi mai puteţi merge la două producţii prezentate de Festivalul  Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea, de la ora 19:00:

˟ la Cinemateca Eforie, „Copiii lui Genghis”, film emoţionant de aventuri despre curaj şi familie, realizat de Zolbayar Dorj, ce se adresează în mod special copiilor din clasele III – VII şi oferă un portret intim al moştenirii culturale mongole Naadam Festival, o imagine rară pe marile ecrane;

˟ la Sala Gloria a Teatrului Metropolis (Str. Bucovina, nr. 6), „Şoimii” comedie dramatică islandeză regizată de Bragi Thor Hinriksson, ce se adresează tot copiilor din clasele III – VII, a cărei acţiune are loc în timpul unui important campionat de fotbal pentru cei mici.

 

* La Cinemateca Eforie, de la ora 15:30, la cererea spectatorilor este reluată drama „Barbă Roşie”, ecranizarea a romanului lui Shûgorô Yamamoto realizată în 1965 de Akira Kurosawa, cu: Toshirô Mifune, Yûzô Kayama, Tsutomu Yamazaki, Reiko Dan, Miyuki Kuwano.

* Proiecţia de astăzi a programului Asociaţiei One World Romania Sahia Vintage – Vederi din RSR: Vieţi, veri, vacanţe (documentare realizate la studioul „Alexandru Sahia”, înainte de 1990, alături de un scurt montaj de clipuri turistice publicitare), are loc în Cartierul Drumul Taberei, de la ora 19:00 la Colegiul Naţional „Grigore Moisil”.

MUZICĂ

* Programul propus astăzi de Festivalul internaţional MERIDIAN.

˟  În Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Naţional „George Enescu”, de la ora 17:00, recitalul „La follia” susţinut de Matei Ioachimescu (România/Austria) – flaute, Alfredo Ovalles (Venezuela/Austria) – pian şi sintetizator şi Irina Rădulescu – marimbă.

˟ La Casa Artelor „Dinu Lipatti” – Salonul de muzică, de la ora 18:00, Conf. univ. Laura Manolache susţine conferinţa „Modele enesciene în creaţia compozitorilor «Generaţiei de aur»”, urmată de două recitaluri, unul dat de Duo Cello Jaya (Ella Bokor şi Mircea Marian) şi Doron Kaufman – live electronics, iar al doilea susţinut de violonista Luminitza Petre şi pianista Ioana Maria Lupaşcu.

˟ La Sala Dalles, de la ora 19:00 începe concertul susţinut de ansamblul polonez  „Mud Cavaliers”, care interpretează, în primă audiţie românească, „Witkacy Archipelago” – improvizaţii pornind de la drama „Pantofarii” de Stanisław Ignacy Witkiewicz.

 

* Festivalul SoNoRo a programat astăzi, de la ora 19:00, concertul intitulat „Crimes of Passion” la Muzeul Naţional de Artă – Sala Auditorium (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde puteţi asculta: Fantezia op. 131, în Do pentru vioară şi pian de Robert Schumann / Fritz Kreisler, Cvintet cu pian în fa de Cesar Franck şi Concert pentru vioară, pian şi cvartet de coarde, op. 21, de Ernest Chausson.

* Orchestra Naţională Radio susţine concertul săptămânal, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Kahchun Wong şi avându-l ca solist pe pianistul polonez Paweł Kowalski. În program: „Amurg de toamnă” de  A. Alessandrescu, Concertul nr. 2 în fa pentru pian şi orchestră de Fr. Chopin şi Simfonia nr 1 în sol de V. Kalinnikov.

* La Ateneul Român, în cadrul „Stagiunii centenare”, de la ora 19:00 începe al doilea concert al săptămânii dat de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, unul  extraordinar fiind dirijat de Christian Badea şi având ca solist pe Mischa Maisky, supranumit „Paganini al violoncelului“. În program: Rapsodia nr. 2, în re de George Enescu; suita „Pasărea de foc” de Igor Stravinski, care a fost oaspete al Filarmonicii „George Enescu” în 1930; şi Concertul în si pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvořak.

* Tot de la ora 19:00, Institutul Balassi vă invită la dublul-concert de chitară susţinut de Nagy Márton şi Szalai Lotti, studenţi ai Universităţii de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, care interpretează lucrări compuse de: J. Brahms, J. Rodrigo, M. Giuliani, A. Barrios, A. Tansman, W. Walton, F. Sor, L. Brouwer şi M. Rózsa.

* Art Theater du Soleil prezintă spectacolul muzical „Frozen – Regatul Îngheţat” la Palatul Naţional al Copiilor, începând cu ora 19:00.

* La Casa de Cultură a Studenţilor, în acest week-end are loc „Mica săptămână de muzică veche”, eveniment ajuns la a X-a ediţie, ce cuprinde trei concerte, câte unul în fiecare seară. Deseară, concertul este susţinut, de la ora 19:30, de Cimpoierii din Transilvania, veniţi de la Hunedoara.

* Tot de la ora 19:30, formaţia de Irish-Folk, Spiritual Seasons, cântă în Quantic Club.

* „ReBorn” se intitulează noul album pe care AG Weinberger şi formaţia sa îl lansează, într-un concert ce începe de la ora 20:00, la Sala Rapsodia (Str. Lipscani, nr. 53).

* Radu Vâlcu Quartet interpretează World Music, de la ora 20:00, în Green Hours.

* De la ora 20:15, Clubul Fabrica îşi deschide porţile pentru o nouă ediţie a Psychosounds Fest, la care participă: MBP (de la ora 20:30), Deathrattle (de la ora 21:30), Drive Your Life (de la ora 22:30),  Vlad in Tears (de la ora 23:30), Gothic (de la ora 00.30). Conceptul dark al festivalului va fi întregit de mai multe surprize, dezvăluite pe parcurs.

* Sevdaliza revine în România cu un concert, ce are loc la Arenele Romane, începând cu ora 21:00. Alături de ea, pe scenă vor performa Chlorys şi Cosima artiste de muzică electronică din România care vor completa seara cu energie şi vibe-uri ce întregesc atmosfera.

* La 27 de ani de la momentul în care s-a auzit prima data, ca single lansat în Marea Britanie, „The Show Must Go On” al celebrului Freddie Mercury, se va auzi din nou live, datorită lui Joseph Lee Jackson, recunoscut ca cel mai de succes solist tribute Queen, care dă un concert în Hard Rock Café, de la ora 22:30.

* O Seară Grecească cu Acropolis Band şi Meet The Greeks începe de la ora 22:45, în Berăria H.

* Prima ediţie a AUTOMATA Music & Multiverse Festival continuă în Control Club, unde, astă-seară evoluează:

˟ în Front CTRL: Bogdan (Orbita Lacustră) (de la ora 22:00), Romansoff (de la ora 01:00), Corp. Showcase cu Admina, Chlorys, Von Bülove (de la ora 03:00);

˟ în Sala Berlin: Huerco S. presents Pendant (de la ora 23:00);  ambiq LIVE visuals de Cotė (de la ora 24:00); Kolorit (Kassem Mosse & Lowtec – Workshop Records) (de la ora 01:00), Izabel (de la ora 02:30), SIT (de la ora 04:30).

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 02:37

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit

Într-un nou episod al derby-ului feroviar din campionatul României, echipa antrenată de Dan Petrescu și formația condusă de pe margine de...

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:27

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 16:12

Fapte interzise în ziua votării!

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi în Capitală pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor...

Fapte interzise în ziua votării!
Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:58

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj pentru bucureșteni, înaintea referendumului local de duminică, 24 noiembrie....

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!

Jucătoarea română de etnie maghiară, Bernadette Szocs, a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor la tenis de masă! Szocs s-a oprit...

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!