Premiere la TNB semnate de Radu Afrim și Nae Caranfil
Articol de andreiabarsanbfm, 19 noiembrie 2018, 21:46 / actualizat: 20 noiembrie 2018, 12:36
Finalul de an 2018 și începutul lui 2019 aduc câteva provocări publicului bucureștean, la TNB.
Ele au fost anunțate astăzi, într-o întâlnire informală cu regizorii noilor spectacole, organizată în foaierul Tapiserie al Teatrului Național.
Probabil, cel mai așteptat moment este premiera cu ”Pădurea spânzuraților”, în regia lui Radu Afrim, un spectacol anunțat de ceva timp.
Așa cum ne-a obișnuit, va fi o lectură personală, regizorul spunând de la bun început că nu este vorba despre o dramatizare, ci un scenariu. Este un spectacol în care vom găsi pasaje din romanul lui Liviu Rebreanu, dar care ne arată, totodată, lumea de azi, așa cum o vede Afrim.
Distribuția este una numeroasă, îi amintim pe: Alexandru Potocean, Marius Manole, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Vitalie Bichir, Natalia Călin, Ada Galeș, Florin Călbăjos, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea. Primele reprezentații sunt programate, la Sala Mare, pe 15 și 16 decembrie.
Cu câteva zile înainte, va mai avea loc o premieră ”Papagalul mut”. Spectacolul prilejuiește întâlnirea cu regizorul de film Nae Caranfil, un artist al cărui început de carieră este legat tot de teatru și care, acum, debutează la TNB.
„Papagalul mut” este o poveste incredibilă, dar reală, care are în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului XVIII -spionul travestit Charles d’Eon/ Lia de Beaumont.
Scenariul îi aparține tot lui Nae Caranfil, care a ales pentru punea sa în scenă să colaboreze cu scenograful Dragoș Buhagiar și echipa sa. În rolurile principale sunt Vlad Logigan și Claudiu Bleonț, alături de: Magda Catone, Alexandru Georgescu, Mihai Calotă, Tomi Cristin etc. Este o distribuție amplă, pe care o veți putea vedea la Sala Studio, începând din 8 decembrie.
Tot în seara de 8 decembrie, la Sala Atelier este programată ieșirea la rampă a actorilor Alexandru Voicu, Lucian Iftime și Diana Dumbravă, cu piesa ”50 de secunde”.
Este vorba despre un text inspirat de fapte reale, scris de Daniel Oltean. Autorul este nu doar proaspăt teatrolog și absolvent al unui master de scriere dramatică al Universității de Arte din Târgu Mureș, ci are o carieră de procuror criminalist.
Piesa a fost câștigătoarea concursului anual de dramaturgie organizat de UNITER, ediția 2017. Regia îi aparține lui Eugen Gymant, și el aflat la prima colaborare cu TNB.
2019 vine la TNB cu premiera ‘’A fost odată în România‘’, o poveste, dar nu una cu prinți și prințese, ci cu oameni simpli puși în situații excepționale, care reușesc să supraviețuiască cu demnitate, dragoste sau umor marilor turbulențe în care îi aruncă istoria. Acești oameni sunt cei despre care nu se vorbește mai niciodată când un popor își rememorează trecutul, pomenindu-se doar numele deja consacrate prin pozele din manuale.
Este un spectacol de pantomimă și nu numai, creat de Dragoș Huluba, Eduard Adam, Violeta Huluba, pe care îi veți vedea pe scenă alături de Ileana Olteanu, la Sala Pictura.
Tot la început de an ne vom reîntâlni cu regizorul Ion Caramitru care ne propune din nou o comedie: ”Noii infractori” de Edna Mazia. În distribuție: Virginia Mirea, Alexandrina Halic, Andrei Finți, Silviu Biriș, Afrodita Androne, Teodora Mareș, Ileana Olteanu, Aylin Cadîr, Silvana Mihai, George Piștereanu, Daniel Badale, Mihai Verbițchi, Viorel Florea.
Și după cum spun organizatorii: Veți râde cu lacrimi la provocările cărora le fac față „noii infractori”… Umorul și înțelepciunea unei familii oneste din zilele noastre vă vor convinge că merită să înfrunți soarta chiar dacă ajungi jucăria ei, chiar dacă lumea întreagă a luat-o razna și …chiar dacă „totul nu e decât …un mare bordel” !!!