Ascultă Radio București FM Live

Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 noiembrie

Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 noiembrie

Articol de , 22 noiembrie 2018, 13:09 / actualizat: 22 noiembrie 2018, 16:26

CINEMA

* De astăzi, până Duminică 25 noiembrie, Cinema Muzeul Ţăranului găzduieşte Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film, ajuns la ediţia a VII-a. Programul primei zile cuprinde:

– de la ora 17:00, Cine-concertul „Shiraz – A Romance of India” cu Foley’Ala feat. Irina Margareta Nistor, ce constă din proiecţia filmului mut omonim regizat în 1928 de Franz Osten, acompaniată de un sound-design live şi o introducere din Salman Rushdie; Psihanalizat de Ilinca Bălaş.

– de la ora 19:30, deschiderea oficială, ce include proiecţia dramei autobiografice „Un pas în urma serafimilor” realizată de Daniel Sandu, psihanalizată, în prezenţa acestuia şi a echipei filmului, de Andrea Sabbadini, director al European Psychoanalytic Film Festival.

 

* La Cinemateca Eforie, Cineclub Film Menu vă propune două producţii din Egipt regizate de Youssef Chahine:

– de la ora 17:00, drama – musical „Întoarcerea fiului risipitor”, cu: Mahmoud Almeleji, Huda Sultan, Shukry Sarhan, Soheir El-Morshidy, Hesham Selim;

– de la ora 19:30, drama „Pământul părinţilor noştri”, adaptare după romanul „Pământ egiptean” de Abdel Rahman al-Sharqawi, cu: Hamdy Ahmed, Mahmoud Almeleji, Yehia Chahine, Ezzat El Alaili, Tawkif El Deken.

 

* În cadrul programului Cinemacitit – Întâlniri Cinematografice, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 18:00 este proiectat lungmetrajul interzis de regimul comunist „Faleze de nisip”, în regia lui Dan Piţa, cu un scenariu scris de Bujor Nedelcovici după romanul „Zile de nisip” apărut în 1979 şi recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Filmul are în distribuţie pe: Gheorghe Visu, Carmen Galin, Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Mircea Anghelescu şi Marin Moraru. Proiecţia este urmată de un dialog între regizor şi scenarist, moderat de Manuela Cernat (istoric şi critic de film).

* Cu ocazia celei de-a Treia Săptămâni a Bucătăriei Italiene în Lume, la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41), de la ora 18:00 are loc proiecţia filmului poliţist „The Last Prosecco (Finché c’è prosecco c’è speranza)”, regizat anul trecut de Antonio Padovan, cu: Giuseppe Battiston, Teco Celio, Liz Solari, Roberto Citran, Silvia D’Amico. Inspirat din romanul cu acelaşi titlu al lui Fulvio Ervas, filmul urmăreşte o anchetă captivantă care se desfăşoară printre minunatele dealuri ale regiunii Veneto. Proiecţia va fi urmată de prezentarea unor vinuri Prosecco din Conegliano Veneto şi Valdobbiadene şi de recitalul de pian „Analogie de fragmente muzicale” dat de Alfredo Tisocco.

 

* La Cinema Elvira Popescu, programul lunar „2 din 3: vezi ce vrei” vă propune tema „voci feminine şi destine” ilustrată în 2 filme:

– de la ora 18:30, „Barbara”, dramă biografică realizată de Mathieu Amalric, care şi apare pe ecran alături de Jeanne Balibar, interpreta unei actriţe care urmează să joace personajul ce a dat titlul filmului;

– de la ora 20:30, „Janis: Little Girl Blue”, film ales de public în care regizoarea Amy Berg realizează un portret intim şi subtil, aducând pentru prima dată pe marele ecran povestea detaliată a lui Janis Joplin, personalitatea ei artistică ambiţioasă, complexă, în anii în care trăieşte experienţa celebrităţii.

 

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film rulează, de la ora 19:00, comedia dramatică „Cealaltă parte a speranţei”, realizată de celebrul cineast finlandez Aki Kaurismäki, distins anul trecut la Berlinale cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor.

* La Cinema Hollywood Multiplex, de la ora 20:00 are loc o proiecţie specială cu „Dragoste 1. Câine”, cel mai recent film al lui Florin Şerban, cu Valeriu Andriuţă şi Cosmina Stratan.

MUZICĂ

* Festivalul orchestrelor radio din Europa „RadiRo” vă propune astăzi două concerte, de la ora 19:00:

– la Sala Radio, cel susţinut de BBC Philharmonic Orchestra, dirijată de Moritz Gnann, având în program: 1912 Music for Orchestra de Rudi Stephan, Concertul în Do pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn – solist Andrei Ioniţă, Rapsodia op. 11 nr. 2 în Re de George Enescu şi Simfonia a IX-a de Dmitri Şostakovici;

– la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, cântă Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra condusă de Miron Hauser, dirijor, compozitor şi solist la trombon.

 

* Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a programat azi şi mâine, de la ora 19:00, un nou concert din seria celor dedicate Centenarului la Ateneul Român. Orchestra simfonică a Filarmonicii este dirijată de Christian Badea, iar solistul invitat este violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu”, ediţia din anul 2005. În program: Poemul „Acteon“ de Alfred Alessandrescu, Poemul simfonic „Don Juan“ de Richard Strauss şi Concertul în Re pentru vioară şi orchestră, op. 77 de Johannes Brahms.

* A III-a stagiune a programului de jazz „Artist in Residence” continuă la ArCuB – Hanul Gabroveni cu concertul „Emancipation”, susţinut deseară, de la ora 20:00, de Alessandro Rossi Group, din care mai fac parte: Andrea Lombardini (chitară bas − IT), Massimo Imperatore (chitară − IT) şi Massimiliano Milesi (saxofon tenor − IT).

* Luna Amară prezintă noul album electric, „Nord”, într-un concert în Control Club, începând cu ora 20:00.

* Sub genericul „Thursday Groove Fever”, de la ora 20:00, în Green Hours jazz-café cântă dov meraki (aka Andra Maria), acompaniată de Adrian Neacşu – bass, moog and effects, Sergiu Chirileasă – keyboard şi Norbert Halmagyi – drums.

* În Clubul Ţăranului, de la ora 20:30 are loc o seară cubaneză sold out, precedată, de la ora 18:00, de ultima dintre cele patru întâlniri din mini-seria de conferinţe pe teme etnomuzicologice, susţinute de Speranţa Rădulescu, profesor asociat şi conducător de doctorate la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Tema abordată: „Muzicile ţigăneşti din România”.

* De la ora 21:30, în Hard Rock Café începe concertul „Bună seara, Prieteni!”, susţinut de Cristi Minculescu, Valter Popa şi Boro, sub noul nume „Naţionala de Rock a României”.

* Concertul „Phoenix – Cântece de codru”, ce are loc, tot de la ora 21:30, în Quantic Club, vă propune adevăratul concept de rock cu influenţe din folclorul autentic românesc, într-o formă încărcată de forţă, de la hard rock, la progresiv şi până la fusion.

SPECTACOLE

* De la ora 18:30, la Opera Naţională începe o reprezentaţie în limba italiană cu opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, după o piesă de Pierre Beaumarchais, în regia lui Alexander Rădulescu. În distribuţie: Ion Dimieru, Marta Sandu, Oana Andra, Adrian Mărcan, Mihaela Işpan, Iustinian Zetea, Sidonia Nica, Lucian Corchiş, Mădălina Barbu, Dan Indricău. Dirijor: Ciprian Teodoraşcu.

* „Cartea Junglei” prinde viaţă într-un spectacol musical semnat de Eduard Petru Jighirgiu, ce are loc la Palatul Naţional al Copiilor, de la ora 19:00.

EXPOZIŢII

* Vernisajul expoziţiei personale a artistului Pavel Grosu intitulată „Garden of Unsettled Memories”, are loc de la ora 18:30 la Galeria Sector 1 din cadrul Combinatului Fondului Plastic (Str. Băiculeşti, nr. 29), unde poate fi vizionată până pe 19 ianuarie 2019. Curator: Maria Rus Bojan

* Cea de-a XVIII-a ediţie a Internetics Festival îşi propune să celebreze industria digitală printr-o expoziţie de realitate virtuală, realitate augmentată şi instalaţii digitale deschisă până pe  25 noiembrie la The Institute Space (Bd. Dacia, nr. 12).

ALTE EVENIMENTE

* Două dintre acestea au loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) astfel:

– de la ora 17:00, conferinţa „Pentru o ediţie definitivă a poeziilor antume eminesciene”, susţinută de criticul, istoricul literar, specialistul în ediţii critice Nicolae Georgescu, în cadrul ciclului de conferinţe ale Filialei Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România;

– de la ora 19:00, ediţia cu numărul 228 a  „Cafenelei critice”, ce are ca invitat pe criticul şi istoricul literar Ion Pop, care discută despre noua sa carte „Poezia românească neomodernistă” cu amfitrionul Ion Bogdan Lefter.

 

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 18:30, Eugen Istodor susţine conferinţa „Lipscaniul chefurilor”.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Simon Sebag Montefiore va vorbi, de la ora 19:00, despre ultimul său volum istoric, „Romanovii (1613-1918)”, dar şi despre celelalte cărţi de istorie (Ierusalim, Ecaterina cea Mare și Potemkin, Discursuri care au schimbat lumea) şi mai ales despre „Trilogia Moscova”, care include romanele „Într-o noapte de iarnă”, „Saşenka” şi „Cerul roşu al amiezii”.

* Tot de la ora 19.00, în sala de spectacole „Toma Laurenţiu” din Casa de Cultură a Studenţilor începe o nouă întâlnire a Cenaclului literar muzical „Marin Preda”, ce are ca invitată pe Ioana Sandu şi cuprinde: poezie prezentată de Cenaclul „Anotimpuri” al Liceului Teoretic „Traian”; lansarea unor cărţi semnate de George Tei („Tu, eu şi poezia” şi „Labirintul gândurilor”), Dragoş Ionescu („Strigătul singurătăţii”) şi Marian David; muzică folk interpretată de Kethy, Elena Codreanu şi Mariana Daniela Chiriţă; un recital dat de Tatiana şi Marius Ojog.

Etichete:
A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu
Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!

Jucătoarea română de etnie maghiară, Bernadette Szocs, a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor la tenis de masă! Szocs s-a oprit...

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!
A doua zi de alegeri în diaspora!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:13

A doua zi de alegeri în diaspora!

Este a doua zi de alegeri în diaspora. Românii din străinătate își pot alege președintele astăzi sau duminică şi pot vota la orice secţie...

A doua zi de alegeri în diaspora!
Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:46

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!

Centrul Infotrafic al Poliției Române anunță că, în această dimineață, sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare. Ca urmare,...

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:33

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe

Salvamontiştii prahoveni avertizează asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile în care în ultimele zile a nins destul...

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:29

Austria este deschisă pentru aderarea deplină la Schengen a României şi Bulgariei

Austria şi-a arătat disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă...

Austria este deschisă pentru aderarea deplină la Schengen a României şi Bulgariei
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:18

MAE: Atenţionare de călătorie Irlanda – Cod portocaliu şi galben de ploi şi vânt puternic

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda...

MAE: Atenţionare de călătorie Irlanda – Cod portocaliu şi galben de ploi şi vânt puternic
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:06

CFR SA: Trafic feroviar afectat de vremea nefavorabilă

Traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub Cod Galben şi Portocaliu de vânt...

CFR SA: Trafic feroviar afectat de vremea nefavorabilă