17 copii internați în Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” de la Spitalul Clinic de OG „Panait Sârbu”
Articol de , 30 noiembrie 2018, 19:20 / actualizat: 30 noiembrie 2018, 22:05
Directorul medical al Maternităţii Giuleşti, Dinu Albu, a apreciat astazi în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti privind sistarea internărilor a fost una pripită şi a cerut analizarea cu celeritate a probelor, astfel încât maternitatea să îşi poată relua activitatea cât mai curând.
El a menţionat că în această maternitate se înregistrează cel mai mare număr de pacienţi dintre toate maternităţile Capitalei, anual fiind internate peste 13.000 de persoane din toată ţara. Maternitatea are, totodată, cel mai mare număr de naşteri din Capitală.
“Solicităm DSP să analizeze cu celeritate probele, astfel încât maternitatea să îşi poată relua activitatea cât mai curând. Vreau să menţionez un singur fapt. În ultimul an s-a investit în dotarea secţiei de neonatologie a spitalului suma de peste 3,2 milioane de lei de către Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, a fost investită suma de 1,4 milioane de lei pentru reparaţii curente, reabilitări şi modernizări ale secţiei de neonatologie’, a precizat el.
Ceea ce omite domnul director este faptul ca dotarile unei institutii, oricat de costisitoare ar fi, nu asigura si igienizarea acesteia si a personalului. Si nici pe cea a pacientilor.
9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” au fost depistaţi cu stafilococ auriu MRSA, după data de 6 noiembrie, dar aceştia sunt purtători sănătoşi, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Doru Pană.
Doru Pană a menţionat că potrivit programărilor la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Prof. Dr. Panait Sîrbu’ săptămâna viitoare urmau să fie operate 80 de persoane.
Referindu-se la posibilitatea ca nou-născuţii internaţi să contacteze stafilococul auriu, Pană a spus ca acest risc există permanent. Dar ca “în principiu s-au luat măsuri”.
Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico – sanitare si exudate nazale din Spitalul Clinic de OG „Panait Sârbu”.
Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicroflora), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum si 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico – sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.
Primele rezultate ale probelor lucrate in laboratorul DSPMB evidențiază prezenta stafilococului auriu MRSA pe suprafața unui scutec al unui copil internat într un salon de normoponderali, precum si prezenta germenilor mezofili si hemolitici intr- un salon de lehuze.
Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino” pentru serotipare si lizotipare.
In prezent, numărul copiilor internați în Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” care provin de la Spitalul Clinic de OG „Panait Sârbu” a crescut la 17.