Patronatele din agricultură cer reducerea TVA la carne la 5%
Articol de DSRNetworkAdmin, 17 aprilie 2014, 13:28
Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5% şi pornesc o campanie în acest sens, motivând că ar scădea astfel evaziunea fiscală în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro.
România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, fiind depăşită doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%.
În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda – 6%, în Germania 7%, în Ungaria 18% şi în Bulgaria 20%.
Patronatele din agricultură menţionează că România se află la coada clasamentului privind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.
"Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe când un polonez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arată în analiza făcută de cele şase patronate, printre care se numără Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.
Conform sursei citate, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez.
Explicaţia este că în Polonia TVA este de doar 5% la carne şi preparatele din carne, iar în România 24%.
La începutul anului, atunci când în Ungaria a fost redusă cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%, marii procesatori din vestul României au început să cumpere carne de peste graniţă, pentru că este mai ieftină.
Şi reprezentanţii crescătorilor de porci din România spun că din cauza TVA mare, în România intră carne de porc din import care acoperă aproape jumătate din consum.
Potrivit reprezentanţilor patronatelor, producţia fiscalizată la făină a crescut cu 25%, iar la pâine cu 20% în perioada septembrie-februarie, după ce la 1 septembrie TVA la pâine şi produse de panificaţie a scăzut de la 24% la 9%.