Petrolul sub zodia ieftinirilor

Inceputul lunii decembrie a adus un cadou pentru soferi: pretul benzinei la statiile PECO a scazut cu peste 9 procente fata de luna noiembrie, iar al motorinei cu peste 7 procente. In Bucuresti, la statiile Petrom, benzina 95 se vinde la putin peste 5 lei litrul, iar in provincie sub 5 lei litrul.

Consumul mondial de petrol continua sa creasca

In luna august, s-a atins in premiera istorica, pragul de 100 de milioane de barili productie zilnica la nivel mondial si, dupa cum remarca analistii francezi, nici razboiul comercial SUA-China, nici campania puternica lansata de chinezi pentru cresterea numarului de autovehicule electrice, nici angajamentele luate la conferinta de la Paris asupra Climei nu au blocat cresterea cererii.

Ca urmare, cererea mondiala de petrol a impins pretul barilului pana la peste 85 de dolari/baril la sfarsitul lunii septembrie.

Intre timp, insa, pretul a scazut, astazi era putin peste 50 dolari/baril la bursa din New York, pentru ca au inceput sa vina vestile din Statele Unite.

Vestile care au scazut pretul

Statele Unite, au ajuns in aceasta toamna sa nu mai importe deloc petrol, ba chiar sa exporte.

Agentia Reuters spune ca la sfarsitul lunii noiembrie, dupa multe zeci de ani, Statele Unite au exportat cu 200.000 de barili de petrol pe zi mai mult decat au importat.

Motivul, spun speciaistii,  este cresterea puternica a productiei de petrol de sist pe teritoriul american. Reuters vorbeste chiar de o revolutie a petrolului de sist din exploatari noi si mai ieftine, care revolutie a dus productia americana totala de petrol la 11,7 milioane de barili pe zi si care va creste, conform estimarilor, la 12 milioane de barili/zi in 2019.

Astfel SUA sunt in prezent cel mai mare producator de petrol din lume, inaintea Rusiei si Arabiei Saudite.

Petrolul de sist american se extrage cu aceleasi metode de fracturare hidraulica utilizate si in Europa, doar ca in America poluarea colaterala provocata de aceste metode este considerata mult mai putin periculoasa decat incetinirea cresterii economice.

In plus, teritoriul imens al Statelor Unite ofera un mare anvantaj: cand apar seisme datorita facturarii hidraulice acestea se produc la mare distanta de localitatile principale, deci nu produc ingrijorare decat in foarte mica masura si cu siguranta mult mai putina ingrijorare decat inEuropa, unde populatia este mult mai densa.

Iarna nu a dus la cresterea pretului

In mod traditional iarna ar trebui sa duca la scaderea stocurilor de petrol si la cresterea consumului, deci pretul ar trebui sa creasca. Asta nu s-a intamplat pentru ca  alt anunt care a dus la reducerea pretului international al petrolului a venit tot din Statele Unite si a fost acela ca stocurile americane de petrol au scazut mult mai putin decat estima analistii.

Analistii estimau ca, data fiind iarna, stocurile de petrol ale SUA vor scadea cu 3 milioane si jumatate de barili pe saptamana, dar in realitate au scazut doar cu 1,2 milioane de barili pe saptamana. Epuizarea stocurilor nu mai impinge in sus pretul, asa cum ar fi normal sa se intample in fiecare iarna.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și  optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.