Ce fel de Brexit va fi?
Articol de , 14 decembrie 2018, 16:19
Printr-o miscare politica foarte inteligenta premierul britanic Theresa May a reusit, marti, sa-si atraga suficient sprijin ca ramana in functie in ciuda opozitiei unei mari parti dintre deputatii propriului sau Partid Conservator.
O victorie care nu inseamna nimic
Seful guvernului de la Londra a fost atacat virulent din caza acordului pe care l-a incheiat cu Bruxelle-sul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, dar fapul ca Theresa May a fost pastrata in functie nu inseamna, tosuri, ca Parlamentul britanic este pregatit sa accepte acordul de Brexit
Dealtfel, Theresa May s-a si grabit sa vina la Bruxelles, ieri si astazi, sa incerce sa mai obtina de la liderii europeni ceva concesii care sa faca acordul mai “digerabil” pentru adversarii din Camera Reprezentantilor.
Premierul a supravietuit unui vot de neincredere doar in sanul propriului partid, adica au votat doar deputatii conservatori, si un este deloc sigur ca ea ar supravietui si unui vot in plenul Camerei Comunelor, pentru ca acolo deputatilor conservatori nemultumiti, si au fost 117 marti, li se vor adauga si reprezentantii altor partide, in primul rand laburistii, dar si deputatii partidelor loialiste din Irlanda de Nord, de care depinde vital majoritatea parlamentara.
Ce se va intampla
Theresa May incearca sa mai negocieze cu liderii europeni pentru ca cel tarziu pe 21 ianuarie anul viitor este obligata, totusi, sa supuna acordul de Brexit votului Camerei Comunelor indiferent de ce sanse vor fi de aprobare.
Or liderii europeni, si astazi presedintele Klaus Iohannis nu a facut decat sa repete ce a anuntat ieri presedintele CE, Jean Claude Juncker, sunt unanimi ca textul nu se va renegocia. Nici premierul britanic nu spera asta, ea doar vrea sa obtina niste declaratii de la Bruxelles care sa-i linisteasca pe parlamentarii care se tem ca regimul special de libera circulatie si comert dintre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, va fi doar temporar, ca asta nu insemna ca Marea Britenie va ramane vesnic legata de UE prin “usa din spate” a granitei dintre Irlanda si Irlanda de Nord.
Daca la 21 ianurie parlamentul britanic respinge totusi acordul de Brexit, asta nu inseamna ca Theresa May va trebui sa plece pentru ca respingerea acordului reprezinta, din punct de vedere juriric, doar respingerea unei legi, nu vot de cenzura impotriva guvernului.
In plus, nu este deloc sigur ca daca ar fi sa aleaga intre un Brexit dur, adica fara acord, si ramanerea in UE, Partidul Laburist, de opozitie, ar vota pentru ramanerea in UE. Cand a fost organizat referendumul, laburistii, ca partid, nu au lansat oficial si public o chemare catre electoratul lor sa voteze contra iesirii din UE. Dimpotriva, liderul Jeremy Corbyn a jucat a doua capete pentru ca o mare parte dintre votantii laburistilior sunt oamenii saraci, din provincie, care folosesc UE ca tap ispasitor pentru nemultumirile lor.
In concluzie, cel mai probabil va fi un Brexit, dur, sau cu acord, dar oricum va fi, pentru ca britanicii sunt suficient de incapatanati si multi politicieni se tem sa testeze limitele acestei incapatanari cerand anularea iesirii din UE
Nici Banca Angliei nu a spus ca Marea Britanie ar trebuie sa ramana in UE, nu a anuntat care ar fi pierderile in cazul iesirii din UE, adica nu s-a pozitionat clar pro-UE. Banca Angliei a emis previziuni de catastrofa economica doar in cazul unui Brexit dur, fara acord. Este o diferenta importanta de nuanta, pentru ca mesajul transmis politicienilor fost doar “aprobati acordul pentru ca altfel economia se va prabusi”, nu a fost “ramaneti in UE pentru ca altfel economia se va prabusi”.
Dealtfel, mai nou, si Bruxelles-ul simte ceva si a anuntat ca incepe sa se pregateasca pentru un Brexit fara acord.
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!